МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Отворен Центар за развој каријере у Косовској Митровици, посао за 15 младих
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 66 287 2013
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Отворен Центар за развој каријере у Косовској Митровици, посао за 15 младих

20. октобар 2017. Извор: Танјуг

Центар за развој каријере на Факултету техничких наука у Косовској Митровици свечано је отворен данас и у њему је место нашло 15 младих ИТ стручњака, одакле ће као програмери радити за највеће ИТ компаније.

Центар за развој каријере

Фото: Канцеларија за КиМ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је пресекао врпцу на новом кабинету са 15 радних јединица, истакао је да ће се тај, како га је назвао, мини технолошки парк, развити у наредном периоду. Додао је и да је већ за следећу годину планирано да се кабинет са 15 радних јединица прошири за више од 500 квадрата, као и да се укупна квота за ИТ за Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици повећа.

“То је укупна агенда владе и ја као заменик премијерке, потпредседник за ИТ савет, посебно сматрам да је то важно за све грађане у свим деловима Србије, а да је за младе људе на подручју КиМ најважније.

Јако ми је драго што смо видели велику заинтересованост људи и што ће се тај пројекат развијати”, рекао је министар.

Према његовим речима, има још доста посла да се подигне укупан ниво квалитета рада у високошколским установама, не само на подручју Косовске Митровице, него и на подручју других универзитета.

“Такође, нови закони су усвојени и мислим да ћемо имати много бољу везу послодаваца, привреде, младих људи и некога ко ће имати процес дуалног модела и на високом образовању”, рекао је Шарчевић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је такође присуствовао свечаном отварању, рекао је да је данас “велики и важан дан за Косовску Митровицу, која постаје град науке, технологије, ИТ”.

“Данас је 15 младих људи нашло овде своје радно место, где ће као програмери рушити границе и баријере које су им вештачки наметнуте. Ми ћемо наставити да подржавамо те пројекте, заједно са Министарством просвете, Скупштином града Београда, који су помогли овај ИТ центар са 15 младих људи, који су пронашли посао, да за кратко време заживи”, рекао је Ђурић.

Он је уверен у то да се знањем, умећем и талентима које имају наши људи на КиМ могу срушити и све баријере и осигурати егзистенција на КиМ.

“Јер, једна од главних предности је што ће ови млади људи радити одавде, из Косовске Митровице, за неке од најеминентнијих ИТ компанија у свету, добијаће за то новчане накнаде које нису мале за наше животне стандарде и моћи ће себи да приуште останак и опстанак на овим просторима”, рекао је Ђурић.

Члан Градског већа Београда, града који је помогао пројекат, Драгомир Петронијевић, рекао је да је нови центар инкубатор где ће знање које су млади стекли на Универзитету, њихова креативност и идеје донети новац.

"Ово није пројекат где ће влада Србије да даје неке субвенције вама, да вам помаже, већ, то је пројекат где ћете ви зарађивати новац и хоћемо пуно таквих пројеката и као град Београд смо на располагању и увек ћемо бити ту да помогнемо сваком српском граду да нађу посао и развијају своје идеје, у месту где су се родили и да могу да остану ту”, каже Петронијевић.

Након свечаног отварања Центра за развој каријере, министар Шарчевић и директор Канцеларије за КиМ Ђурић обишли су и недавно изграђену Студентску поликлинику при Студентском центру "Приштина".

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 66 287 2013
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина