МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Округли сто о Космету у Матици српској
Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 291 2040
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина

Округли сто о Космету у Матици српској

17. новембар 2017. Извор: РТС

У Матици српској у Новом Саду одржан је још један у низу округлих столова Радне групе Владе Србије у оквиру подршке унутрашњем дијалогу о КиМ, који је иницирао председник Србије Александар Вучић, на којем су се чула мишљења представника стручне јавности о актуелној ситуацији и могућим корацима који би довели до нормализације односа Београда и Приштине.

Канцеларија за КиМ

Фото: Канцеларија за КиМ

Учесници су били интелектуалци, књижевници, уметници, представници СПЦ, велики број социолога, економиста и филозофа, њих 26, а свако је имао прилику да говори десет минута. Доприносећи својим излагањима унутрашњем дијалогу о КиМ, најчешће помињани ставови односили су се на "куповину времена" док се не створе повољни глобални геополитички услови, на одржавање "статуса кво" и на неприхватање никакве нормализације односа са властима у Приштини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је Матица српска државотворна установа Србије и српског народа, а тиме и једна од најпозванијих да окупи умне главе Србије који имају шта да кажу о питању Косова и Метохије.

"Овде су се још давне 1864. године, када је уједињење Срба у српску државу изгледало као далеки и неостварив сан, окупљали српски интелектуалци и национални радници, спремни да уложе све своје капацитете, знање и енергију да би до тога дошло. То су били људи који су имали визију. Зато кажем да је ово право место да разговарамо о КиМ, јер нам је и данас потребна снажна визија како да се као друштво носимо са тим проблемом", рекао је Ђурић.

Према његовој оцени, важно је што се интелектуална јавност у Србији мобилисала и одазвала позиву председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог јер ће то, како сматра Ђурић, допринети јачању капацитета Србије да се бави тим проблемом.

Од данашње дискусије директор Владине Канцеларије за КиМ очекује нови квалитет који ће се, између осталог, огледати у интердисциплинарном приступу том проблему.

Рекао је и да ће своја излагања данас изнети људи различитих вокација и искустава, али људи које уједињава и окупља жеља за остваривање наших државних и националних циљева.

Истакао је да се пажња међународне заједнице великим делом усмерава на питање доношења правно обавезујућег документа у вези са КиМ, те да је раније председник Вучић саопштио да то неће бити нимало лако.

"Србија своју борбу за Косово и Метохију наставља и циљ је да оне који не мисле као ми у међународној заједници што је могуће више приближимо нашим ставовима и упознамо их са ситуацијом везаном за стање људских права српског народа на Косову и Метохији, а о чему се недовољно говори", навео је Ђурић.

Селаковић: Интелектуална јавност у Србији се буди

Генерални секретар у Кабинету председника Србије Никола Селаковић рекао је да је Матица српска тему Косова и Метохије стално држала у жижи својих интересовања и деловања, чак и када државно руководство није било заинтересовано да је чује, те да данас државу и те како занима шта мисли та институција о најважнијој политичкој теми у Србији, што унутрашњи дијалог о КиМ свакако јесте.

"Околности у којима се води данашња политика у Србији када је у питању КиМ нису нимало лаке, оне су пуне изазова и притисака и ти притисци су присутни дуги низ година. Они се само у методама мењају, али у својој суштини остају исти. Ти притисци чине све да истисну Србију у потпуности са Косова и Метохије и можемо слободно рећи да у време руковођења владом Александра Вучића и данас када је он председник, Србија води једну изузетну активну борбу, у околностима када су маневарске могућности изузето мале и тешке", оценио је Селаковић.

Истакао је да Србија има јасан интерес на КиМ који треба учврстити, те да ће се унутрашњим дијалогом постићи консензус и да ће се тако наставити политичка борба Србије за КиМ.

"Мени се чини да се интелектуална јавност у Србији буди, да је мотивисана да свако изнесе своје аргументовано мишљење без обзира на оријентацију тога става. Могли сте на два врло респектабилна округла стола да чујете управо различита мишљења, од оних који се залажу за 'замрзнути конфликт' и 'статус кво', до оних који се залажу за неку врсту једног крупног политичког искорака", навео је генерални секретар председника.

Станић: Матица српска доприноси изградњи консензуса

Председник Матице српске, професор Драган Станић, подсетио је да се институција којој он председава одавно бави питањем Косова и Метохије, те да је од самопроглашења косовске независности, Летопис Матице српске пет година заредом подсећао српски народ како би се требало односити према новонасталој ситуацији у јужној српској покрајини.

Позив који је упућен на дијалог, Матица српска није осећала као нешто што је долазило споља, него што долази изнутра, из суштине српске културе, историје и духовности.

"Нама је задовољство што смо позвали виђене матичаре и људе који се том темом баве дужи низ година и они ће имати прилике да слободно изложе ставове", рекао је Станић.

Према његовој оцени, Матица српска и на тај начин доприноси стабилизацији мишљења у друштву и тако доприноси једној врсти изградње консензуса која је неопходна о свим важним питањима у вези са КиМ.

Радна група за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији наставиће одржавање округлих столова у градовима Србије.

Како је раније најавио председник Вучић, унутрашњи дијалог би требало да добије конкретне закључке у марту наредне године.

Последње вести

Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатрор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
5 67 291 2040
Бесплатна правна помоћ Сунчана долина