MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Treba nam mir,a bilo je puno propuštenih šansi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Treba nam mir,a bilo je puno propuštenih šansi

31. januar 2019. Izvor: Tanjug

Nama je potreban mir, a bilo je mnogo propuštenih šansi za kompromis sa Albancima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, te istakao da krivica za to nije do Srbije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je tako odgovorio na pitanje da li je razgovarano o promeni strategije dijaloga, pošto do sada nije bilo rezultata, jer Prištinu interesuje samo status, i to bez ustupaka.

"Razgovarali smo o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće, zbog čega mislim da ćemo imati daleko lošije i teže rešenje u budućnosti, nego što je moglo da bude pre dve ili tri godine", rekao je predsednik Srbije, na konferenciji za štampu sa šefom evropske diplomatije Žosepom Borelom.

On je rekao da nije mogao da razume napade iz različitih EU zemalјa i drugih, kada je krenuo da govori o mogućem rešenju, iako je znao da pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži mogući teret.

"Nema nikog u našoj zemlјi i u Evropskoj uniji, izuzev visoke predstavnice EU, ko nije izgovorio najgore reči, gadosti, neistine, o meni, Srbiji, ali, i Albancima. Kao da se to nije ticalo nas i Albanaca. A tiče se samo nas Srba i Albanaca, a samo Srbi i Albanci ne smeju da odlučuju ni o čemu. Svi drugi su odlučivali i držali nam pridike o Pandorinoj kutiji koju bi otvorili rešenjem van onoga što su želeli”, objasnio je on.

Vučić podseća da na njegovo pitanje zašto su otvorili Pandorinu kutiju priznanjem Kosova 2008, I bombardovanjem Srbije 1999, ni dan danas nije dobio odgovor, kao što I danas nije dobio odgovor zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji.

“Mogu da pitam pet miliona puta i uvek će biti zid ćutanja. Stvarnog odgovora nema i niko ne može da ga izmisli i nađe. Moramo da se naučimo na to, da sebe naučimo na to da nas doživlјaju kao gubitnike i da moramo da platimo visoku cenu za dešavanja 1990-tih da bi mogli da budemo deo civilizovanog sveta. To šta ćemo prihvatiti je naša stvar. U našem je interesu da vodimo razgovor, da postignemo kompromisno rešenje“, istakao je on.

Rekao je da mu ne pada na pamet da odustane, da ne traži ili ne učestvuje, odnosno da se ne bori za razgovore i kompromisno rešenje.

Podsetio je da je Srbija imala mnogo mrtvih 1990-tih, 1940-tih, u Prvom svetskom ratu i početkom prošlog veka, i da je vreme da naša deca odrastaju, rade, grade ovde, i da čuvamo mir.

„To je suština svega“; podvukao je on.

Borel: Nadam se skoroj obnovi dijaloga

Nadam se da će se uskoro obnoviti dijalog Beograda i Prištine, rekao je danas šef diplomatije EU Žosep Borel, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

"Nadam se da će se to uskoro desiti. Kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu", rekao je Borel i najavio veći angažman EU.

On je istakao da nije na EU da odluči šta će biti rezultat dijaloga, već da je to na Srbiji i Kosovu, ali da EU mora da se angažuje snažnije u posredovanju nego poslednjih meseci.

Za njega je, kaže, Zapadni Balkan deo Evrope, i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana, poručio je.

Zato je, ističe, i došao u posetu regionu, a krenuo je od Kosova, jer, kaže, postoji važan posao koji treba da se uradi, a razgovori između Kosova i Srbije treba da se obnove.

"Predložio sam da EU imenuje posebnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, jer veujem da će on biti veoma angažovan, a nisam siguran da ću imati dovolјno vremena da se uvek ja uklјučujem u taj proces", rekao je Borel i poručio da je neophodna "sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine".

On je izrazio uverenje da buduća perspektiva Srbije i Kosova u odnosu na EU zavisi, pre svega, od dogovora Beograda i Prištine.

"Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana", rekao je Borel.

Borel: SAD su moćne,ali ne mogu same da uvedu Kosovo u UN

SAD su moćne, ali ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN, rekao je danas šef diplomatije EU Žosep Borel.

"Postoje i druge zemlјe, ne samo zemlјe EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice", rekao je Borel.

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga kako će vratiti Beograd i Prištinu za sto i šta EU može da ponudi Prištini, jer se čini da je fokus Prištine na SAD, jer im je glavni cilј stolica u UN.

"Vašington je mnogo moćan, ali ne može da ponudi Kosovu stolicu u UN", rekao je Borel i ukazao da se pitaju i druge zemlјe, uklјučujući Rusiju i Kinu, kao članice Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da nema razlika između pristupa SAD i Evropske unije dijalogu Beograda i Prištine.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike