MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić i Rama o potrebi srpsko-albanske saradnje
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
6 83 362 2534
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina

Vučić i Rama o potrebi srpsko-albanske saradnje

01. septembar 2015. Izvor: Tanjug

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama složili su se u TV emisiji "Okruženje" o mnogim pitanjima, pre svega onima koja se tiču budućnosti njihovih zemalјa i bolјeg života građana, a stavovi su im ostali potpuno udalјeni jedino kada je u pitanju Kosovo i Metohija - mada su se i tu saglasili da o tome nikada neće isto misliti.

Gostovanje dvojice premijera u emisiji snimlјenoj u Beču tokom Samita o zapadnom Balkanu, prošle sedmice, u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi, upotpunio je i Goran Svilanović, kao generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Vučić i Rama su poručili da neslaganje dve zemlјe po pitanju Kosova i Metohije ne sme da onemogućava dijalog i saradnju, ocenili da odnosi Srbije i Albanije nisu najveći problem Balkana, ali i istakli svoja neslaganja sa pojedinim potezima koje EU povlači u regionu.

Upitani da li je kasno da se nadoknadi sve što je izgublјeno u poslednjih četvrt veka loših odnosa između Srbije i Albanije, Vučić je rekao da je možda kasno, ali da nam nema druge, Rama je poručio da Albanci i Srbi mogu da učine za Balkan isto što su Nemci i Francuzi svojevremeno učinili za Evropu, a Svilanović, uz opasku da jeste kasno, čestitao je dvojici premijera što su dijalog započeli i redovno ga održavaju, nazvavši njihov prvi susret istorijskim.

Primetivši da su "Albanci često imali rasistički stav prema Srbima" i obratno, Srbi prema Albancima, Vučić je istakao da se to u poslednjih nekoliko godina značajno menja, te da ta dva naroda kao najbrojnija na Balkanu treba da dogovore načine da sarađuju na dobrobit građana, što je Rama potvrdio rekavši da konkretno treba da radimo na zajedničkom tržištu, ali i da bolјe iskoristimo prednosti koje pojedinačno imamo u energetskom sektoru.

Upitani kako je uopšte moguće graditi dobre odnose kad i dalјe postoji različito viđenje Kosova, srpski premijer je rekao da mi razgovaramo s Prištinom, da oni to zovu dijalogom Kosova i Srbije, mi Beograda i Prištine, da smo potpisali važne sporazume, da zbog njih niko nema razloga za slavlјe, ali ni za tugu, te da će takvih sporazuma još mnogo biti, jer "ako to ne radimo šta nam drugo ostaje, da se poubijamo...".

"Dug je put, različito gledamo, ali ne vidim problem, čak sam uveren da Srbija i Albanija nisu najveći problem na Balkanu", ocenio je Vučić.

Da li je u Albaniji još živ mit o "velikoj Albaniji", te kako na to gledaju premijeri Edi Rama i Aleksandar Vučić - bila je jedna od tema u TV dijalogu.

Za Ramu se, kako je rekao, postavlјa pitanje ima li uopšte smisla govoriti o "velikoj Albaniji" u situaciji kad razgovaramo o ekonomskoj uniji zemalјa regiona, koja bi trebalo da funkcioniše poput unije zemalјa Evrope.

Ocenivši da su svi mitovi prošlosti hrana "jednog primitivnog nacionalizma", Rama je rekao da su takvi stavovi u suprotnosti sa svetom mladih, kojima, dodao je, želimo da obezbedimo bolјe uslove za život.

"Verujem da Rama želi Albaniju u EU, ali sa snovima treba pažlјivije...", prokomentarisao je Vučić i dodao: "Jer, snova koliko hoćete, ali oni nekad za druge budu mora. Mislim da niko ne želi da vidi ni "veliku Albaniju", ni "veliku Hrvatsku", ni "veliku Srbiju", već uspešne zemlјe koje sarađuju", rekao je Vučić, navodeći, kao primer, da će nama Drač uskoro biti najbliža luka i da smo se ekonomski već povezali tako da je to dobro za obe zemlјe.

"Nisam dao takvu izjavu zbog izbora, ali verujem da je san Albanaca da žive zajedno - legitiman. Taj san treba da realizujemo kao evropski narod i u okviru zajednice evropskih naroda gde ćemo svi živeti zajedno, i Srbi, i Hrvati i Albanci..." pojasnio je Rama.

Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
6 83 362 2534
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike
Sunčana dolina