МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић и Рама о потреби српско-албанске сарадње
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
8 95 416 2916
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић и Рама о потреби српско-албанске сарадње

01. септембар 2015. Извор: Танјуг

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама сложили су се у ТВ емисији "Окружење" о многим питањима, пре свега онима која се тичу будућности њихових земаља и бољег живота грађана, а ставови су им остали потпуно удаљени једино када је у питању Косово и Метохија - мада су се и ту сагласили да о томе никада неће исто мислити.

Гостовање двојице премијера у емисији снимљеној у Бечу током Самита о западном Балкану, прошле седмице, у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи, употпунио је и Горан Свилановић, као генерални секретар Савета за регионалну сарадњу.

Вучић и Рама су поручили да неслагање две земље по питању Косова и Метохије не сме да онемогућава дијалог и сарадњу, оценили да односи Србије и Албаније нису највећи проблем Балкана, али и истакли своја неслагања са појединим потезима које ЕУ повлачи у региону.

Упитани да ли је касно да се надокнади све што је изгубљено у последњих четврт века лоших односа између Србије и Албаније, Вучић је рекао да је можда касно, али да нам нема друге, Рама је поручио да Албанци и Срби могу да учине за Балкан исто што су Немци и Французи својевремено учинили за Европу, а Свилановић, уз опаску да јесте касно, честитао је двојици премијера што су дијалог започели и редовно га одржавају, назвавши њихов први сусрет историјским.

Приметивши да су "Албанци често имали расистички став према Србима" и обратно, Срби према Албанцима, Вучић је истакао да се то у последњих неколико година значајно мења, те да та два народа као најбројнија на Балкану треба да договоре начине да сарађују на добробит грађана, што је Рама потврдио рекавши да конкретно треба да радимо на заједничком тржишту, али и да боље искористимо предности које појединачно имамо у енергетском сектору.

Упитани како је уопште могуће градити добре односе кад и даље постоји различито виђење Косова, српски премијер је рекао да ми разговарамо с Приштином, да они то зову дијалогом Косова и Србије, ми Београда и Приштине, да смо потписали важне споразуме, да због њих нико нема разлога за славље, али ни за тугу, те да ће таквих споразума још много бити, јер "ако то не радимо шта нам друго остаје, да се поубијамо...".

"Дуг је пут, различито гледамо, али не видим проблем, чак сам уверен да Србија и Албанија нису највећи проблем на Балкану", оценио је Вучић.

Да ли је у Албанији још жив мит о "великој Албанији", те како на то гледају премијери Еди Рама и Александар Вучић - била је једна од тема у ТВ дијалогу.

За Раму се, како је рекао, поставља питање има ли уопште смисла говорити о "великој Албанији" у ситуацији кад разговарамо о економској унији земаља региона, која би требало да функционише попут уније земаља Европе.

Оценивши да су сви митови прошлости храна "једног примитивног национализма", Рама је рекао да су такви ставови у супротности са светом младих, којима, додао је, желимо да обезбедимо боље услове за живот.

"Верујем да Рама жели Албанију у ЕУ, али са сновима треба пажљивије...", прокоментарисао је Вучић и додао: "Јер, снова колико хоћете, али они некад за друге буду мора. Мислим да нико не жели да види ни "велику Албанију", ни "велику Хрватску", ни "велику Србију", већ успешне земље које сарађују", рекао је Вучић, наводећи, као пример, да ће нама Драч ускоро бити најближа лука и да смо се економски већ повезали тако да је то добро за обе земље.

"Нисам дао такву изјаву због избора, али верујем да је сан Албанаца да живе заједно - легитиман. Тај сан треба да реализујемо као европски народ и у оквиру заједнице европских народа где ћемо сви живети заједно, и Срби, и Хрвати и Албанци..." појаснио је Рама.

Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
8 95 416 2916
Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике