МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Помоћ школама на КиМ, донаторска вечера 30. јануара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Помоћ школама на КиМ, донаторска вечера 30. јануара

26. јануар 2018. Извор: Танјуг

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће 30. јануара у Београду бити одржана велика донаторска вечера, на којој ће бити прикупљена средства за помоћ српским школама на Косову и Метохији.

Младен Шарчевић

Фото: Канцеларија за КиМ

"Заказали смо 30. јануара велику донатароску вечеру, већ се јавио велики број привредника и очекујемо да формирамо фондове трајног карактера, посебне девизне и динарске рачуне за убрзавање помоћи школама на КиМ", рекао је Шарчевић новинарима у Косовској Митровици.

Он је рекао да ће бити набављена и опрема, да је већ понуђена помоћ када су у питању комби возила за превоз ђака, за набавку електронских табли, као и за донирање новца.

"Мислим да је то јако добра прилика и ми смо у Србији прихватили донације свих заинтересованих компанија да би подигли бар систем за учење информатике", рекао је Шарчевић.

Шарчевић је прецизирао да ће донаторска вечера бити одржана 30. јануара у београдском хотелу "Палас", који припада Средњој угоститељској школи у Београду.

Министар је претходно одржао састанак са директорима 33 средње сколе са КиМ, као и ректором приштинског универзитета, измештеног у Косовској Митровици.

Шарчевић је рекао да је било планирано да у фебруару посети КиМ, али да га је председник Србије Александар Вучић погурао да то буде брже.

"Мењали смо ректора Приштинског Универзитета измештеног у Косовској Митровици, имали смо привременог, избором Радета Грбића смо решили коначно причу у вези са тим универзитетом. Јако је битна нова енергија ректора и планови које смо поставили сада ће бити реализовани", рекао је министар.

Додаје и да би требало решити питање простора, јер многе високошколске установе немају адекватне услове за рад.

"Покренули смо питање Мреже, већ 15 дана се ради на томе и она ће обухватити све школске институције на територије Србије, од предшколских установа до студија, укључиће се ових дана и локалне самоуправе. Овде имамо два важна објекта, један је помоћ од СПЦ, а други Више техничке школе, тако би се обезбедило око 7.000 квадрата у две фазе и тиме би решили много тога".

Шарчевић је разговарао са директорима средњих скола и о изградњи дома за ученике у Лешку, код Пољопривредне школе, али и о другим проблемима у вези са Мрежом.

''Било је и питања у вези са реформама, дигитализацији и укључењу још установа у електронски дневник. Буџетирали смо велика средства за дигитализацију система, а ове установе на КиМ сматрамо делом система", навео је министар.

Он је најавио и увођење провере квалитета која ће се радити на потпуно другачији начин.

''Реч је о новом закону о финансирању високог образовања, затим о закону о научно-истраживачкој делатности и о иновационим делатностима. Тај сет закона са неким благим изменама постојећег закон о високом образовању биће одличан радни материјал који ће вероватно у јуну бити у скупштини и допринеће реформи образовања'', рекао је Шарчевић.

Додао је да је у плану да се ојача школска управа у Косовској Митровици и да још један представник буде стално на подручју косовског Поморавља како би се обновила школска управа у том делу.

На питање о корисницима дуплих плата на Косову и Метохији, министар је навео да их у просвети нема за разлику од здравства.

''Ми имамо само технолошке вишкове и покушавамо новим решењима да све људе удомимо. Ако успемо да продужимо боравак ученика у школи, они који су на бироу моћи ће поново да се активирају'', рекао је Шарчевић.

Како је навео, радиће се и преквалификације, јер нема довољно професора математике, информатике и физике.

Говорећи о проблемима школског система на КиМ, навео је да су то мали број ђака, смањени фондова часова и технолошки вишкови наглашавајући да се ради на решавању проблема са простором, опремом и дигитализацијом.

''Рекао сам директорима и деканима да сва деца имају право на квалитетну наставу, јер ако сви добијају исте накнаде, мора да буде и исти квалитет'', поручио је министар.

Ректор Приштинског Универзитета Раде Грбић сматра да је приоритет да се обезбеди простор за факултете на КиМ.

''Владика Рашко-призренски Теодосије понудио нам је започету зграду Богословије коју би СПЦ уступила без икакве надокнаде Универзитету што би нам помогло да решимо проблем два факултета'', рекао је Грбић.

Додао је да су на иницијативу Канцеларије за КиМ и Министарства просвете у буџету Канцеларије за управљање јавним улагањима обезбеђена средства за два пројекта - изградњу Института за судску медицину и надоградњу зграде Техничког факултета.

''Имали смо разговоре са ЕУ и покренули смо питање обнове пројекта за рушење Основне школе ''Бранко Радичевић'' у северном делу Косовске Митровице, а да се подигне нова зграда Универзитета. Добили смо уверавања да ће се тај пројекат обновити'', рекао је Грбић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике