МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Потписани уговори за изградњу три куће Србима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Потписани уговори за изградњу три куће Србима на КиМ

01. март 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални директори предузећа “Енергопројект Холдинг” и ГП “Напред” Стојан Чолаков и Доброслав Бојовић потписали су данас уговоре о донацији за изградњу три куће за породице Михајловић, Уламовић и Станојевић из Липљана, Ораховца и Витине.

Потписани уговори за изградњу три куће

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је, након потписивања уговора, казао да се “камен по камен гради и обнавља на КиМ”, тако што се помаже српском народу, окупљајући не само државне ресурсе, већ и доброчинитеље који су спремни да помогну људима да добију кров над главом и потребне машине како би могли са својих десет прстију да обезбеде егзистенцију на КиМ.

“Талас солидарности и покрет солидарности са Србима на КиМ, не само да се наставио, већ се и повећава из недеље у недељу и све је више људи који су попут наших данашњих доброчинитеља. И данашњи чин почетка изградње кућа за вишечлане и угрожене породице Срба на КиМ, само подсећа на то да смо у претходном периоду као држава изградили 888 кућа и станова у претходне три и по године”, казао је Ђурић.

Додао је да ће се сада Србима на КиМ са двоструком већом енергијом и снагом помагати, јер су се борби за останак и опстанак српског народа у јужној покрајини прикључили и угледни, имућни Срби, те да се све то десило након посете председника Србије Александра Вучића Лапљем селу.

“Осим материјалне помоћи, Србима на КиМ, као и свакодневна брига и присуство државе, та посета улила је додатну сигурност да у нашој јужној покрајини наставе да остају и опстају. То је и главна порука државних институција и грађана Србије: разумемо колико тешко живите, трудимо се и трудићемо се да се са вама солидаришемо, да будемо присутни у вашим животима, што кроз институције, што кроз доброчинство и солидарност”, навео је.

Према речима Ђурића, куће за три породице биће готове на пролеће.

Саво Уламовић из Ораховца, који има четворо деце, а којем ће “Енергопројект” изградити кућу у вредности од око 4,8 милиона динара, захвалио је донаторима и навео да им је кућа у којој тренутно живе веома стара, те да живе у веома тешким условима.

Захвалио је председнику Вучићу и на његовој иницијативи за помоћ Србима на КиМ, али и на томе што је отишао у јужну покрајину и посетио их.

Предраг Михајловић из Липљана захвалио је свима на донацији и истакао да ће кућа за њега и његову супругу, у вредности од око 1,7 милиона динара веома значити, с обзиром на то да сада станују у контејнеру.

Гвозден Станојевић из Витине, који има четворо деце, а којем ће предузеће “Напред” изградити кућу у вредности од око 2,8 милиона динара, рекао је да ради у школи као ноћни чувар, те да је кућа у којој сада станује са породицом стара око 80 година.

Чолаков је навео да су се у секундама договорили да предложе ову донацију, те да је то у склопу политике њиховог предузећа о друштвено одговорном пословању.

Бојовић је истакао да је њихов чин “само једна коцкица у низу”, те да је то потврда да грађани из централне Србије чине исти корпус са Србима на КиМ.

“Желели смо да дамо допринос да ви на КиМ живите исто као ми овде и да ваша деца деле део наше судбине и да нас што пре и у комфору и у стандарду достигнете и да делимо задовољство живота. Ми смо уз вас, не брините, само издржите на својим огњиштима да будете оно што су били наши преци”, казао је Бојовић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике