МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Компромис не може да буде испуњавање свих жеља албанске стране
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Компромис не може да буде испуњавање свих жеља албанске стране

11. мај 2018. Извор: Танјуг

Компромис не може да буде испуњавање свих жеља албанске стране, а да Срби морају да прихвате све што желе, јер, у противном, они ће бити криви за слом било каквих разговора и преговора, рекао је данас председник Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Одбора Бундестага за европске послове, Гинтером Крихбаумом.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је истакао да је Србија за компромис и да жели да разговара, у циљу проналажења компромисног решења.

Додао је да је питање Косова и Метохије била кључна тема њихових разговора, те да је немачком посланику указао да је Србија испунила све обавезе споразума из Брисела, а Приштина није ону једну коју је преузела.

Председник Србије истакао је и да су сви економски параметри на страни Србије, али да, ако не будемо пронашли одрживо решење за Косово и Метохију, прети опасност да се можемо вратити на време из 2011. банкротства и тешке ситуације, када смо морали земљу да спашавамо.

Вучић је, након састанка са послаником немачког Бундестага и председником Одбора за односе са ЕУ Гинтером Крихбаумом, нагласио да је највећи део разговора био посвећен односима Беогарда и Приштине.

Рекао је да је са гостом говорио о нашем унутрашњем дијалогу, шта грађани Србије мисле, али и Бриселском споразуму, обавезама које смо испунили и само једној обавези коју је имала друга страна а није јој пало напамет да то испуне.

Указао је да нам то много отезава ситуацију, нарочит после бруталног хапшења диркетора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, те додао да поред свега морамо да разговармао.

„Рекао сам Крихбауму да желимо да разговарамо, желимо компромис, али да не може бити испуњавање свих жеља албанске стране и да Срби морају да прихвате све што Албанци желе, јер би у противном били криви за неуспех. За уцене и претње нисмо спремни“, поручио је Вучић.

Грађани Србије ће, како је најавио, имати прилику да се изразе о ономе што будемо мислили да је рационално и компромисно решење.

„Да ли ћемо имати довољно храбрости и снаге да донесемо решење, али и други да са нама учетсвују у томе, вдиећемо. Нисам превелики оптимиста, аи увек постоји нада да људи желе да гледају више у будућност него у прошлост“, нагласио је он.

Вучић је казао да је са Крихбаумом постигао високу сагласност колико је важно имати стабилност и мир у региону.

Обећао је да ће се Србија борити и да ће дати све од себе, али да су прилике мало теже од онога што обично наши пријатељи из Немачке мисле.

„Ми ћемо се борити за будућнсот нашег народа. Цитирао бих поново Бору Пекића цитирао „не љубите земљу предака својих, већ земљу по којој ходају ваша деца“. Надам се да ће у Србији довољно добро разумети колико је важно славити не изгубљене битке и жртве, већ нашу успешнију будућност“; подвукао је он.

Крихбаум и Вучић о разговору представника Квинте...

Председник спољнополитичког одбора немачког Бундестаха Гинтер Крихбаум изјавио је данас да не зна ништа о састанку представника земаља Квинте, на којем су, према незваничним информацијама, договорена начела за финализовање процеса решавања питања Косова и Метохије, а председник Александар Вучић је приметио је извесно само то да све земље учеснице Косово сматрају независним.

"Шта се тамо дешавало, сазнаћемо...Нешто се јесте дешавало, а шта - сазнаћемо", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији с немачким послаником.

Истакао је да је чињеница да све те земље Косово сматрају независним и да о свему мисле као Албанци кад је реч о статусном питању Косова и Метохије.

"То говори у колико смо ми тешкој позицији", приметио је председник.

Друго је питање, каже, шта мисле о будућности, а ту смо ми, каже председник, у проблему.

"Наш интерес није да улазимо у сукобе, већ да извучемо за земљу и за нашу децу највећу могућу корист. Зато апелујем на стране партнере да узму у обзир и наше интересе, јер, за то имамо пуно право, и мало више права од њих који су прихватили независност Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике