МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Пријем у Влади Републике Српске за децу са Косова и Метохије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Пријем у Влади Републике Српске за децу са Косова и Метохије

21. јун 2018. Извор: СРНА

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци организован је пријем за око 600 деце са Косова и Метохије, која од 16. до 23. јуна бораве у 18 локалних заједница у Српској у оквиру пројекта "Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске".

Пријем у Влади Републике Српске

Фото: СРНА

Председник Владе Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово изузетно важан пројекат, чија је посебна димензија то што се деци која много пате у свом одрастању омогући бар један период у години када могу да дођу у Српску и заједно са својим вршњацима уживају у оном што је нормално детињство.

"Захвалност организатору и свима онима који су се потрудили да овај пројекат успе и функционише већ седму годину заредом. Институције Републике Српске, Влада и председник Републике су имали кључну улогу у подршци овом пројекту, јер просто није довољно само да осмислите добар пројекат уколико немате институционалну подршку", рекла је Цвијановићева новинарима након пријема.

Она је додала да Влада са Одбором за помоћ Србима на Косову и Метохији годинама сарађује управо да би омогућили деци са Косова и Метохије да упознају Републику Српску и да виде шта је то слобода коју народ овде ужива.

Цвијановићева је изразила захвалност и свим породицама широм Републике Српске које су отвориле своје домове да угосте децу са Косова и Метохије.

"Наставићемо са овим пројектом и очекујемо да он у наредном периоду још више добије на значају, јер ово је прилика да се боље упознамо и покажемо заједништво", поручила је Цвијановићева.

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да се Република Српска са поносом помиње на Косову и Метохији, те да је ове године у Српску дошло око 900 деце у пратњи око 80 професора.

"Захвални смо Влади, али и свим породицама које су примиле децу и омогућиле им слободу коју немају на Косову и Метохији, јер ова деца од свог рођења нису слободна онако као што су то деца у Српској или свим демократским земљама", нагласио је Арлов и додао да се дeца у суботу враћају на Косову и Метохију.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Слађана Марковић-Стојановић захвалила је Српској, организаторима и свим породицама које су примиле децу са Косова и Метохије.

"Ово је већ традиција, а никада није било више деце него ове године. Очекујем да ће деца стварити снажна и јака пријатељства и да између њих неће бити никаквих граница, те да ће једни другима бити ослонац у животу", рекла је Стојановићева.

Она је додала да су ова деца сада у годинама када се стичу пријатељства, као и да ће се захваљујући новим технологијама та пријатељства и задржати.

"Очекујем да између нас нема граница, нису нам граница Ибар, Дрина ни Сава, а надам се да се догодине видимо на Косову и Метохији у овом истом саставу", навела је Стојановићева.

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" из Косовске Митровице Иван Запорожац рекао је да му је изузетна част и задовољство што је данас у Бањалуци.

Он је у име директора школа, наставника и свих грађана Косова и Метохије захвалио Влади Српске, Одбору за помоћ Србима на Косову и Метохији свим породицама које су несебично отворила своја врата да угосте децу.

"Тим гестом су направили праву ствар, једно детињство су учинили лепшим и на томе смо им вечно захвални", поручио је Запорожац.

Из Грачанице је у Републику Српску дошла и ученица основне школе Емилија Ђокић, која је смештена у породицу из Брода.

Она је рекла да су њу, као и све њене другаре, лепо угостили у Српској и да је ово за њу лепо искуство.

"Овде је народ јако културан и зато сам и хтела доћи да упознам нову средину и културу народа. Први пут сам у Републици Сропској, а чула сам много похвала од другара који су били претходних година", додала је Емилија.

Пријем у Администртивном центру Владе организовало је Министарство просвете и културе Републике Српске.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике