МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележен Дан Универзитета у Косовској Митровици
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележен Дан Универзитета у Косовској Митровици

28. јун 2018. Извор: Танјуг

Дан Универзитета у Приштини са привременим средиштем у Косовској Митровици , обележен је данас свечаном седницом у амфитеатру Техничког факултета, са које је поручено да је улога овог универзитета који у свом саставу има 10 факултета које похађа преко 10.000 студената, од оснивања остала је иста, да буде ослонац народу и држави на овом простору.

Дан Универзитета у Приштини

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Били смо и остали ослонац нашег народа и државе на овим просторима, храм науке, културе, историје и традиције. Универзитет је био простор на којем су се бранили политички, правни, државни интереси. Заједно са нашим народом били смо обесправљени и прогнани, али никада поражени", поручио је ректор ректор Универзитета Раде Грбић .

Овој свечаности присутвовали су и министар просвете, Младен Шарчевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић . ...

Уз оцену да образовање у јужној покрајини мора бити квалитетно, као и у свим другим деловима Србије, министар Шарћевић је рекао да верује да су на добром путу ка том циљу.

"Дизајнирали смо школску управу, присутни смо на свим нивоима образовања, утицали смо да Универзитет буде видљивији, да имамо све већи број студената, што су све добри показатељи“, казао је Шарчевић и додао да је обавеза Владе Србије да улажу и помажу тај Универзитет да инсистира на квалитету, а млади да инсистирају на квалитетној настави.

„Нови дани иду за високо образовање, циљ нам је да повећамо број стипендија, да укључимо привреду што је могуће више тако да млади људи још са студија могу да имају сигурност да ће их чекати озбиљан и добар посао“, најавио је он и честитао свима Видовдан,празник који је, како каже, значајан за све Србе, ма где они живели .

За Марка Ђурића је овај дан прилика и за присећање на Доситеја Обрадовића, који је, каже, својим делом и примером учио да кроз тешка времена иде знањем и књигом.

„Зато смо се и ми данас, овог Видовдана, окупили у Косовској Митровици да целој Србији, али и целом српском народу покажемо да смо ми Срби народ Видовдана. Видовдан је заједнички именитељ Србима и овде у Косовској Митровици, али и Србима на сваком другом месту у свету“, казао је Ђурић.

Како је рекао Видовдан подсећа да смо као народ у прошлости уложили много како бисмо данас имали право да пишемо и говоримо својим писмом и језиком, да певамо своје песме и са поносом се сећамо својих.

„Поручујемо да се никада нећемо уплашити, побећи, оставити оно што је наше и да ћемо увек баш овде на КиМ бити своји на своме, да ћемо исто тако наставити да будемо и народ видовданске будућности и да ћемо сваке године овде да се хвалимо и да имамо више студената, који уписују Универзитет у Приштини, али и да у породилиштима на КиМ имамо више беба“, казао је Ђурић.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић је такође указао да је поред бројних тешкоћа које су свима добре познате, Универзитет је успео да опстане и да се развије.

"Он данас представља стуб опстанка, јер сви знамо да је образовање основ за развој и напредак сваког друштва“, казао је Бумбаширевић.

На данашњој свечаности министру Шарчевићу и Марку Ђурићу уручене су „Видовданска повеља" за изузетан допринос очувању, афирмацији и трајању Универзитета у Приштини, а нешто раније они су присуствовали заједничкој свечаној седници КОНУС-а и СКОНУС-а.

Том приликом, Ђурић у име Канцеларије за КиМ уручио седам интерактивних табли Универзитету у Приштини, те 40 лаптопова, који су купљени средствима српских привредника у акцији подршке Србима на КиМ, која је уследила након посете председника Србије Александра Вучића Лапљем селу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике