МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Уручене стипендије студентима Универзитета у Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Уручене стипендије студентима Универзитета у Приштини

04. јул 2018. Изѕвор: Танјуг

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, уручили су данас у Ректорату Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, 21 уговор о стипендирању из Фонда за младе таленте.

Уручене стипендије студентима

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На свечаности, којој је присуствовао и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, Удовичић је казао да је данас додељено три пута више стипендија младим талентима него пре четири године.

“Та чињеница нас чини поносним. То значи да данас у Косовској Митровици имамо три пута више младих који ће бити изврсни правници, економисти, доктори и који ће чинити не само снажну садашњост, него ће чинити и будућност у којој ћемо се сви огледати и која ће бити покретач свега онога што ми сви заједно желимо”, казао је Удовичић.

Поручио је стипендистима да су већ данас сви победници, те да су доказали да се труд и рад итекако исплати, као и да не треба одустајати, јер су циљеви тамо где их они сами постављају.

“Данас са поносом могу да кажем да је част бити стипендиста Фонда за младе таленте, али и одговорност према вама самима, вашим родитељима, али и према вашој генерацији и млађима и онима који се угледају на вас, јер ви јесте истински хероји и јесте мотив свима нама”, казао је министар.

Он је честитао стипендистима и њиховим родитељима који су их, како каже, извели на прави пут, али и професорима у Косовској Митровици који се, према његовим речима, годинама труде да тај Универзитет има већи број студената и стипендиста.

“Ово данас јесте велика победа целокупног система. Ја вам желим да останете тако сјајни, да ви постављате границе, да идете тамо где вас снови воде, да не постоје препреке за вас и да и даље нас охрабрујете и увесељавате на начин на који сте то данас урадили, јер достојни сте стипендије. Желим да следеће године овај тренд од три пута више стипендираних наставимо и да наредне године имамо још више студената у Косовској Митровици”, казао је Удовичић стипендистима.

Ђурић, који је испред Канцеларије за КиМ поклонио таблете стипендистима, навео је да је Универитет у Приштини једини у Србији који ове године за сада има више уписаних студената него претходне године и да је та установа “кичма будућег развоја и напретка и опстанка и останка српског народа на подручју Косова и Метохије”.

“Желим да поручим да ће овај Универзитет наставити да се развија у склопу система образовања Републике Србије уз снажну подршку Владе Србије. Влада препознаје значај подршке и Универзитету и нашем образовном систему у целини као једном од камена темељаца опстанка нашег народа у јужној покрајини”, казао је Ђурић.

Наводећи да ће сутра бити обележено годину дана рада Владе, Ђурић је казао да можда нема боље прилике него да из Косовске Митровице пошаље поруку Србији да је та влада подршке Србима на КиМ, Влада борбе за очување српских државних и националних интереса на КиМ и то не само кроз борбу за преговарачким столом, него и кроз конкретна дела.

Подсетио је да су у јужној покрајини обновљене школе, болнице, изграђени станови за младе брачне парове, уложено у нове развојне пројекте који треба да омогуће запошљавање, првенство у пољопривреди за коју је ове године издвојено пет пута више средстава него лане.

“Наша снажна порука данас у Косовској Митровици јесте да ми планирамо овде да будемо и останемо као држава и као народ, да то планирамо да чинимо на солидаран начин уз подршку читаве друштвено-политичке заједнице. Ми немамо намеру нигде да идемо, већ имамо намеру да јачамо кроз рад, конкретна дела и науку и образовање, кроз шта ћемо створити и бољу будућност за оне који својим знањем могу да допринесу даљем развоју овог краја”, казао је Ђурић.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић истакао је да додела стипендија Фонда за младе таленте на најбољи начин показује недвосмислену намеру државе Србије да улаже у тај Универзитет.

“Показује недвосмислену намеру наше државе Србије да улаже у изврсност и квалитет, али и да улаже у нашу будућност, јер са правом очекујемо да данас награђени студенти убрзо представљају интелектуалну елиту Косова и Метохије”, рекао је Грбић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике