МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Ако ухапшени не буду пуштени до вечерас, дијалога неће бити
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Ако ухапшени не буду пуштени до вечерас, дијалога неће бити

10. јул 2018. Извор: Танјуг

Уколико петорица ухапшених у општини Гњилане до вечерас не буду ослобођени, дијалога неће бити "за дуго времена", поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је истакао да је то и порука председника Србије Александра Вучића, као и да су представници Европске уније већ обавештени о томе, али да још нема никаквог одговора.

Ђурић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да је косовска полиција ухапсила у општини Гњилане начелника Косовско-поморавског округа Радована Стојковића, директора Филијале НСЗ Јована Денића, као и Ненада Стојановића, припадника Војске Србије, који живи на КиМ, а ради у Врању.

Такође, ухапшени су и браћа Александар и Предраг Ђорђевић, један активни и један пензионисани припадник МУП.

"Напад је извршен на бруталан начин, по опробаном сценарију албанских екстремиста, потпуно супротно свему што је договорено на последњем састанаку Вучића и Федерике Могерини, када је јасно и недвосмислено договорено да се овакве ствари неће дешавати, а Албанци преузели обавезу да ће се према нашим људима опходити са поштовањем, што је присуством гарантовала и Могерини", рекао је Ђурић.

Како је рекао, петорица Срба су ухапшена због вербалног деликта и то у тренутку када се у Лондону састају премијери региона, да разговарају о миру.

"Једини њихов грех је што су се вербално супроставили формирању војске Косова", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, јутрошњи напад показује да је споразум у Бриселу између Федерике Могерини и председника Србије погажен од стране Албанаца.

Ђурић каже да су петорица Срба ухапшени само зато што су Срби, са циљем да се демонстрира сила.

"За мене је то кукавичлук, бестијалност, безобразлук и неразумно понашање. Врло јасан желим да будем, до вечерас најхитније морају да буду пуштени, иначе никаквог дијалога за дуго дуго времена више неће бити", истакао је Ђурић и додао да је то обавеза и одговорност ЕУ, јер је Могерини гарант онога што је договорено.

Навео је да је ово још једна "у низу њихових бестијалности и лажи", те да је ово "срамота ЕУ", која са својим представницима на КиМ допушта голо насиље над голоруким српским народом у јужној покрајини.

"Ти људи који су ухапшени, ја их све лично познајем, то су добри домаћини, поштени људи, људи који имају по више деце, угледни домаћини из тог краја. То су људи који раде за државне институције Србије и чији је једини грех то што су се усудили да кажу да су против такозване војске Косова. Какав је ово терор, какво је ово насиље. ЕУ је одговорна, јер је Могерини, својим присуством постала гарант тог споразума", казао је Ђурић.

Он каже да је добио саопштење приштинских лажних институција, те да се у том саопштењу каже да се ти Срби терете да су укључени у делатности против уставног уређења територијалног интегритета и безбедности "Републике Косова".

"Брука и срамота. Прогањају људе зато што су Срби, прогањају их за вербални деликт. То су исти они маскирани људи, са дугим цевима, који су крајем марта напали округли сто у Косовској Митровици. Исти ти људи су напали данас Србе у општини Гњилане", казао је и додао да је јутрошње хапшење, за њега, представља "узимање талаца".

Истакао је да је ово акт бруталног насиља и терора и казао да од оних који су извршили и наредили хапшења ништа добро не очекује, али да је први корак који очекује да их без одлагања пусте.

"Ако то не ураде, суочиће се са последицама. Ово није претња, нису то требали да ураде. Треба да пусте те људе без одлагања и без разговора", казао је Ђурић.

Упитан да ли сматра да је Приштина за данашње хапшење имала подршку неког са Запада, Ђурић је казао да га у овом тренутку то не интересује, већ да га интересује само да пусте ухапшене Србе да иду своји кућама, да живе мирно и спокојно и истакао да се ни о чему не може разговарати док они не буду ослобођени.

Коментаришући то што шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова не реагује на нападе на Србе на КиМ, Ђурић је казао да ће бити изненађен када буде чуо неки позитиван коментар везан за Србе на КиМ, пошто су се у претходном периоду могле чути само критике.

Упитан за истрагу о убиству Оливера Ивановића и да прокоментарише тадашње најаве да ће дијалог бити прекинут, Ђурић је казао да након убиства Ивановића није било дијалога пуна четири месеца, све до момента док није успостављена било каква сарадња између полицијских органа.

"Трагедија која нас је задесила по том питању, која је задесила све Србе на КиМ, је нешто што не сме и не може остати без одговора. Ја имам одређених сазнања везано за убиство Оливера Ивановића, државне институције када их буду имале поделиће их са јавношћу, а најважније је да и наши правосудни органи активно раде на том случају и сарађују са приштинским институцијама. Нећемо се задовољити све док не будемо добили потпун и јасан одговор. А уверен сам у то да неће проћи још много времена, а да ћемо убице Ивановића пронаћи", казао је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике