МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележено 19 година од страдања српских жетелаца
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележено 19 година од страдања српских жетелаца

23. јул 2018. Извор: Танјуг

Мештани Старог Грацког у општини Липљан данас су, уз присуство представника Владе Србије и Српске листе, обележили 19. годишњицу страдања 14 српских жетелаца, које су злочинци стрељали на њиви.

Душан Козарев

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Парастос убијенима служио је владика рашко-призренски Теодосије, а и овогодишња комеморација је, будући да починиоци нису пронађени и кажњени, као и све претходне, протекла у знаку питања: ко је одговоран за смрт српских жетелаца.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев поручио је окупљенима да злочинци нису успели у свом науму да уплаше и у бег натерају српски народ на Косову и Метохији, али да до данас успевају у свом циљу да се за злочин извуку некажњени.

"Том утиску много доприносе и они којима је посао овде био да се дође до мира, поверења, истине и правде, а који су пре само неколико недеља успевали да изјаве нешто тако бизарно - да је највећи успех њихових мисија био то што су отишли одавде", рекао је Козарев.

Према његовим речима, и у међународној заједници данас све више увиђају са каквом су се хидром зла, мржње и завере ћутања суочили, и да зато њени представници беже са КиМ.

"Они који су се повукли и побегли, који су се постидели свога неуспеха, нису урадили довољно, али ми можемо и морамо и чинимо све што треба да се не заборави ни Старо Грацко ни наша бројна друга стратишта широм КиМ", рекао је Козарев, поручивши да Србија никад неће напутити борбу за истину и праведну казну за злочинце.

Потпредседник владе привремених институција самоуправе у Приштини и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић изразио је негодовање због тога што ни ове године међу ожалошћенима нема представника међународних мисија чији је посао био да утврде истину о страдању српских жетелаца.

"Задатак и обавеза су им били да сачувају мир и људске животе. Нису то учинили, страдали су људи само зато што су отишли да покупе летину са своје њиве", рекао је Јевтић, затраживши да истрага буде поново отворена.

Опстанак Срба у Саром Грацком је, према његовим речима, највећи ударац онима који су имали другачије циљеве када су пуцали у жетеоце и онима који и даље нападају Србе.

Владика Теодосије је пожелео је да Бог мештанима Старог Грацког и свим Србима на КиМ подари разум, снагу, трпљење и храброст да опсану на тим просторима, и да не напуштају земљу коју су њихови преци залили крвљу, знојем и сузама.

"Да наставимо оно дело наших светих који су знали да је овоземаљско пролазно и замалена а оно вечно што нам господ доноси да је увек и довека", казао је Теодосије.

И у Београду обележено 19 година од злочина у Старом Грацком

Удружење породица киднапованих и несталих обележило је данас 19-ту годишњицу у Старом Грацком, када је убијено 14 српских жеталаца, а да о данас за тај злочин нико није одговарао.

Официр за везу у Приштини Дејан Павићевић је обраћајући се присутнима подсетио да је на данашњи дан пре 19 година неко пуцао и убио "хлеботворце, људе који су жњели своје жито, људе који праве хлеб".

"Кога ти хлебом, ти њега метком. Преживела је наша земља свакакве окупаторе и зло и пакао, али нико никада није убијао хлеботворце, они који су жњели жито", истакао је Павићевић.

Додао је да пет година слуша приче у Приштини о владавини права, о отвореном друштву за све и истакао да свих пет година поставља само једно питање, а то је шта је владавина права ако не да омогући да породице страдалих сазнају после 19 година ко је убио њихове најмилије.

Говорећи о односу Србије и председника Србије Александра Вучића према питању Косова и Метохије и бриселском дијалогу, Павићевић је казао да никада држава није одговорније приступала питању КиМ него данас.

"Свима је тешко и болно, али мислим да је највећа храброст и одговорност разговарати са тим људима (Хашим Тачи, Рамуш Харадинај), јер знате сада немамо ништа и разговараћемо са било ким, разговараћемо и са њима да би добили било шта и да би добили истину и правду, правду за оне који почивају у косовско-метохијској земљи", истакао је Павићевић.

Славица Јанићијевић која је изгубила пре 19 година оца, брата и два стрица истакла је да за породице жртава већ 19 година нема правде.

"Моја туга је превелика, половину срца сам изгубила. Брат ми је масакриран, отац, два стрица, пријатељи, комишије. Деветнаест година нема правде за нас. На данашњи дан пре 19 година су кренули да жању, али нису се вратили. Пет дана су ишли у жетву, тражили су пратњу од Кфора, нису је добили", казала је Јанићијевић.

Како је навела, свих 19 година се бори да буду кажњени они који су то учинили њеним најмилијима, да се сазна ко је то учинио.

Истакла је да је 19 година само ћутање добијала, док су њу на сваких шест месеци испитивали о тим догађајима.

"За породице је ово болно. Сваки Србин и дан данас који живи у Грачаници нема слободу кретања, ја је немам, јер не смем да причам српски. И дан данас живимо као у логору", казала је Јанићијевић.

Председник Удружења породица киднапованих, несталих и убијених на КиМ Симо Спасић истакао је да је на данашњи дан 1999. године на очиглед војника Кфора масакррано 14 српских жетелаца, који су једино били криви зато што су отишли да жању своје жито у својим њивама.

"Ни дан данас за тај злочин, као и многе други злочине, нико није одговарао. Ранија власт у Србији није хтела да косметским жртвама помогне, али је помогла албанским злочинцима и терористима тако што је ослободила 2.108 злочинаца, чак и оне који су признали да су убијали српске цивиле и силовали српске жене", казао је Спасић.

Он је најавио да ће тужити Владу Србије јер су ти злочиници ослобођени, те тадашњег тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике