МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: САД спремне да подрже компромис за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: САД спремне да подрже компромис за КиМ

27. јул 2018. Извор: Танјуг

Администрација САД спремна је да пружи подршку Србији у проналажењу компромисног решења за питање КиМ, што је у овом тренутку веома позитивно за Србију, изјавио је данас за Танјуг први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Он је изнео утисак да је тренутна ситуација у односима наших двеју држава битно другачија у односу на неко претходно време о чему је, како каже, обавестио и председника Србије Александра Вучића.

Дачић је, сумирајући дводневну посету Вашингтону, где је боравио поводом обележавања сто година од подизања српске заставе у Белој кући, подсетио да је до пре две године у разговорима са представницима америчких институција, могли смо да чујемо да је то питање (КиМ) већ решено и да видимо шта ћемо са другим темама. "Данас се отворено пружа подршка томе да се ипак пронађе неко компромисно ресење. То је за Србију у овом тренутку веома позитивна и подстицајна ствар", рекао је Дачић.

Оценио је да је дводневна посет српских званичника САД била веома значајна и са добрим резултатима за Србију.

"То је била и добра прилика да се разговара о ресетовању и ревитализацији односа наше земље са САД и зато су сви састанци и конференције на којима сам учествовао били од велике користи", оцено је министар.

Говорећи о састанцима са Џоном Болтоном, саветником председника САД за националну безбедност и са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, Дачић је нагласио да су ти састанци били "изузетно конструктривни" и да су протекли "у веома позитивној атмосфери".

"Оно што је сигурно јесте да доласком нове америчке администрације имамо много повољнију атмосферу за изношење наших ставова, веће разумевање наше позиције и већу жељу да се ресетују наши односи и да се помогне у стабилизовању прилика у региону", казао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Болтон је казао да је досадашња политика САД према региону била вођена "аутопилотом", тј. политиком која је била дефинисана још пре 20-30 година.

"Сада је америчка администрација спремна да барем равноправно разговара и о нашим предлозима за решавање највећих проблема у региону, а тај највећи проблем јесте пре свега трајно решење проблема КиМ", истакао је Дачић.

Дачић је додао да је пренео Болтонове поздраве председнику Србије Александру Вучићу као и да ће Србија наставити контакте са САД уз "велику подршку САД за одвијање овог дијалога".

Подсетио је да је учествовао и на конференцији о религијским слободама коју је организовао Мајк Помпео, а која је била важна јер су на њој учествовали потпредседник САД Мајк Пенс, виши саветник и зет америчког председника Џерард Кушнер као и велики број министара спољних послова.

А присуствовао је, каже, у Конгресу свечаном обележавању историјског догађаја а то је стогодишњица од подизања српске заставе на Белој кући.

"Циљ мојих разговора овде било је позиционирање Србије и ја сам пренео Вучићу мој утисак, а то је да је ситуација битно различита у односу на неко претходно време и да треба искористити овај позитиван тренутак да са новом америцком администрацијом дођемо до решења за проблеме у региону који би били у интересу стабилности региона и која би наравно још више помогла да Србија реафирмише своју спољнополитичку позицију и оствари свој пут ка Европској унији", нагласио је Дачић.

Декле, резимира Дачић, проблеме региона треба решити на начин где ће свако добити, а не да, како је рекао, тражимо ко ће шта изгубити.

"То је велика промена и можда је и добро да се то дешава на овај значајан догађај, а то је 100 година од српске заставе на Белој кући," навео је Дачић у изјави за Танјуг у Вашингтону.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике