МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Мирно решење за будућност Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Мирно решење за будућност Србије

29. јул 2018. Извор: РТС

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да у овом тренутку и САД и Русија, апсолутно подржавају дијалог који се води у Бриселу и спремне су да прихвате решење које се постиже договором. Ми предлажемо мирно и компромисно решење за будућност Србије, истакао је Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

После разговора са америчким званичницима и посете Вашингтону, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да садашња администрација разуме интересе Србије. За РТС говори колико то може да утиче на постизање договора са Приштином, каква је улога Русије и да ли је могућ компромис са Албанцима.

Рекли сте да је америчка администрација спремна да саслуша креативна решења могућих проблема укључујући и Косово. Колико је важан тај њихов заокрет у спољној политици и да ли то може да утиче на постизање компромисног решења у дијалогу са Приштином?

Ситуација се значајно променила после доласка нове администрације, како ми је рекао нови саветник за националну безбедност Болтон. Свих ових деценија уназад спољна политика САД заснивала се на аутопилоту, она се није мењала. Први пут после доласка Трампа, а нарочито после постављења Веса Мичела задуженог за наш регион, њихов приступ је да желе да саслушају, да имају, како они кажу, креативан приступ, не заснован на аутопилоту, него приступ који подржава да се дође до компромисног решења, то је веома значајно јер отвара пут дијалогу и то је јасна порука и Приштини.

Колико ће Рисија са једне стране и Америка са друге да буду укључене на крају у постизање тог решења. Руско министарство спољних послова демантовало је наводе појединих медија да су се Путин и Трамп договорили о подели Косова у Хелсинкију. Ви кажете да нема промене формата дијалога?

Те идеје о промени формата долазиле су са приштинске стрене, јер су они незадовољни тиме што се сада трага за решењима, за компромисом, јер они нису спремни на компромис, и даље причају о неким ратовима, а са друге стране мисле да би се укључивањем других фактора помогла њихова позиција.

Колико ће ти други фактори бити укључени у постизање коначног решења?

Ја мислим да неће, тај дијалог се наставља под покровитељством ЕУ, како је одлучила Генерална скупштина УН, на предлог Србије. У овом тренутку и САД и Русија, апсолутно подржавају дијалог који се води у Бриселу и спремни су да прихвате решење које се постиже договором, а то значи да Србија никада неће да прихвати решење које није у складу са нашим националним и државним интересима. Та тема не постоји на нашој агенди, тема да ћемо признати Косово, да ћемо му омогућити чланство у УН - постоји само тема да хоћемо дијалог, компромисно решење, дајте предлоге.

Је ли то етничко разграничење?

Сама та чињеица да је отворен дијалог, отвара могућност да свако предложи неко креативно решење. То може да буде једно од решења, али не значи да је једино.

Приштина га не прихвата, они на поделу помињу могућност рата?

А шта прихватају? Да признамо независност Косова, њима није јасно да су се промениле околности у свету и ставови најважнијих земаља. У свим светским центрима моћи се уочава да је главни проблем у решавању косовског проблема албанско руководство у Приштини које не прихвата компромис.

Ових дана из саопштења представника цркве на КиМ и политичара могли смо да читамо ко на кога баца камење својим ставовима о идеји етничког разграничења. Да ли и колико се уважава став цркве и народа на КиМ када се буде доносило коначно решење, односно предлог.

Ја сам рекао Весу Мичелу у Америци да владика Теодосије каже да је против поделе јер ће манастири остати ван Србије, остаће народ на југу Косова, а он каже - а зар то није сада већ. Ја не кажем да треба да прихватимо ту реалност. Можда црква може да сматра да време није битно, али за народ који тамо живи - ако не остане да живи, немамо о чему да разговарамо. Ја се слажем да свако изнесе ставове, волео бих да и црква изнесе ставове. Немојте после као кад Милошевић почне да ратује с НАТО-ом, да сви кажу то је сукоб са светом, он је ратни злочинац, нека се сви изјасне шта хоће. Ми предлажемо мирно и компромисно решење за будућност Србије и за позитивну агенду у наредном периоду. Знате како је говорио Владимир Булатовић Виб - за јуриш се у рату јављају најбољи, а у миру се јављају најгори.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике