МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Прво да видимо да ли је идеја прихватљива,а онда о територији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Прво да видимо да ли је идеја прихватљива,а онда о територији

13.август 2018. Извор: Танјуг

Треба прво да видимо да ли је идеја о разграничењу са Албанцима уопште прихватљива, а ако јесте, онда треба сести и видети на који начин она може конкретно да се реализује, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић уз констатацију да не значи да ће та идеја уопште бити прихваћена.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

На питање новинара да ли очекује да ће разграничење бити тема разговара у Бриселу, Дачић је рекао да следи низ састанака који би требало да одреде око чега постоји могућност договора и да очекује да би од септембра требало да се разговара мало конкретније о томе шта ко сматра компромисом.

У септембру, каже, почиње Генерална скупштина УН, председник Вучић ће бити у Кини, у Србију ће ове године доћи руски председник Владимир Путин, а очекује се и долазак француског председника Емануела Макрона.

"С друге стране, ЕУ се жури због истека њиховог мандата, јер следеће године су европски избори. Да ли ће се било шта десити? Далеко смо, далеко од тога. Свако ко има неке идеје треба да их изнесе, ја сам их изнео. Не значи да то мора да буде тако", рекао је Дачић новинарима у Спомен соби "Косметске жртве" где је обележено петнаест година од злочина у Гораждевцу.

Упитан шта конкретно значи појам разграничења, Дачић је рекао да ако се то питање односи на то шта то значи у смислу "конкретне територије" каже да је то нешто о чему ће се тек разговарати.

"Ми смо далеко, ми тек причамо о томе да ли је то као идеја уопште некоме прихватљиво или не. Албанци сматрају под компромисом да узму и Прешево и Бујановац, а не знам шта би уопште они рекли на идеје које ми овде имамо- да они треба да остану у Србији, да буду аутономија у Србији. Председник Вучић ће о томе разговарати, он води дијалог са Хашимом Тачијем", рекао је шеф дипломатије.

На опаску новинара да се чини да ни у Србији не постоји консензус о КиМ и да нема дијалога власти и опозиције, Дачић каже да консензуса нема ни код Алабанца јер би "једни ово, једни би оно".

"Ово је стварно озбиљно питање. О томе треба да се седне и да се озбиљно разговара шта су све могућности, шта је могућност за договор, па да идемо редом, једна, друга, трећа, пета, десета..., колико има тих могућности, да видимо шта је реално", рекао је Дачић и поновио да је, када се подвуче црта, најједноставње решење, о којем је он говорио, а то је подела.

"Не мора да значи да ће бити тако", додао је.

На питање шта би разграничење значило за Србе који живе јужно од Ибра, Дачић је рекао да треба ићи редом и видети прво да ли је та идеја прихватљива.

"Ми смо већ почели да се свађамо о нечему за шта не знамо ни да ли ће уопште да буде. Ако је та идеја прихватљива, онда о томе треба да се разговара даље, онда да видимо које су то територије, како оне могу да буду спојене. Превише је рано да улазимо у те конкретне разговоре", рекао је Дачић.

Оно што је сигурно, истиче, јесте да нико не може да има мање него што тренутно има.

"У сваком случају, нико не мисли да подели Србе на северно и јужно и да сада на основу тога каже ''не интересује нас шта ће бити на југу''. Треба да видимо да ли је она уопште прихватљива као таква. Ако је прихватљива, онда да седнемо и видимо на који начин може она да се реализује", навео је Дачић.

Истакао је да су многе државе у свету, пре свега САД, промениле своје становиште јер до сада, подсећа, није било жеље да се уопште разговара о неком компромису.

"До сада кад год сте помињали питање Косова - ''ма пустите, то је већ решено'', кад предложите било коју варијанту за неки компримис они упште нису жлели о томе да разговарају. Позиција, пре свега САД, се у том смислу променила. То отвара могућност да се уопште разговара о теми на који начин би могли да се уваже интереси једне и друге стране", каже Дачић.

Оно што се, каже, већ чуло су само неке од идеја за које не значи да ће уопште бити прихваћене.

"Видите да Албанци имају максималистичке ставове. Они не схватају да се ситуација променила, они мисле и даље да је ситуација таква да ми само треба да признамо независност. То се наравно неће десити. Уколико неко жели да се заиста дође до компримиса треба озбиљно да уважи наше интересе", поручио је Дачић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике