МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Отворено писмо Ђурића епископу рашко-призренском и косовско-метохијском Теодосију
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Отворено писмо директора Ђурића епископу рашко-призренском и косовско-метохијском Теодосију

15.август 2018.

Преосвећени Владико, извињавам се што Вам се обраћам јавно о једној политичкој ствари. О црквеним питањима не би ми ни пало на ум да коментаришем јавно, нити о њима знам довољно, па ипак браним Ваше право као црквеног великодостојника да заступате своја политичка, па и страначка уверења, ма колико се лично са њима не слагао. Не желим, међутим, да прећутим Вашу јавно изречену нетачну тврдњу да је Председник моје државе - Србије речју или делом застрашио или застрашивао наш народ на Косову и Метохији.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Такве речи, дубоко сам уверен, нису ни праведне ни истините. Посебно верујем да није добро што долазе са Ваше стране. Вређате и говорите и о недостојности. Ваше речи пуне страсти тешке су и недостојне. Сматрам да је разлога за бригу, у погледу наше укупне судбине, и без оваквих речи много, као што добро знам да је разлога за труд и борбу још много више.

И сам сам годинама уназад носио један мали, али макар мени важан део тог терета. Зато се и чудим Вашим речима, ако јесу веродостојно пренете од стране Саве Јањића. Управо је отац игуман Сава Јањић недељама уназад јавно ширио, испоставиће се, сасвим лажне тврдње о договореном монструозном насилном сценарију, наводно договореном између Београда и Приштине, чиме је, уз поједина средства информисања дао не мали допринос уношењу немира и страха међу наше сународнике, посебно на северу Косова и Метохије.

За Председника је Косово и Метохија Србија, Преосвећени, без али или можда, и лично сам безброј пута био присутан када је то понављао неким од најмоћнијих људи у свету. За разлику од неких који иступају у Ваше име, Председник кога нападате понавља то увек и свуда.

Браним Ваше право на политички став, али не мислим да је добро и примерено да се свакодневном политичком кампањом из кругова појединаца у Епархији нарушава животно неопходно народно јединство и слога и поверење у државу пред изазовима са којима смо суочени. Неће нам бити боље нити ћемо бити јачи у борби за судбину нашег народа ако у њу улазимо унапред обележени жигом издаје, истакнути на стуб срама, изједначени директно са Јудом Искариотским и "охрабрени" Лазаревим клетвама.

Како ћемо убедити Србе на Косову и Метохији да остају на својим огњиштима и чувају српство и Србију ако истовремено тврдимо да та иста Србија жели да их протера и побије? Држимо се сложно преосвећени у име Бога, и не дозволите да се наши непријатељи смеју и сеире над нашом неслогом и заведеношћу страном злобом и лажима.

Срби на Косову и Метохији имају једну мајку, а то је држава Србија, која плаћа и помаже рад Ваше епархије и сваког нашег села и опстанак скоро сваког нашег дома на Косову и Метохији. Председник Вучић ће наставити да се бори за Србију и Србе на Косову и Метохији и да их храбри, без обзира на нападе и увреде које трпи.

Драго ми је да сте данас коначно и јавно приметили да се Председник Вучић, кога, без основа, толико директно и преко посредника јавно нападате, уврстио међу ктиторе наше цркве на Косову и Метохији. И то не међу мање. Годинама седим поред њега када је реч о овој нашој теми и добро знам да неће одустати од борбе да заштити шта год је могуће од српских интереса на Косову и Метохији, и када је најтеже, и када му многи окрену леђа. Човечански и као службеник Србије Вас молим да и иначе тешке ствари за наш народ не чинимо још тежим.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике