МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Приштина заташкава истрагу убиства Оливера Ивановића! Тачија и друге вође Албанаца увек гледам у очи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Приштина заташкава истрагу убиства Оливера Ивановића! Тачија и друге вође Албанаца увек гледам у очи

17.септембар 2018. Извор: Курир

Тема убиства Оливера Ивановића у Приштини потпуно је скрајнута, и то није случајно. Оливер Ивановић био је наш колега, сународник и суграђанин и ми никада нећемо одустати од настојања да се истина сазна. Неки на Западу са незадовољством прате настојања албанских екстремиста да сруше покушаје Београда да се компромисом дође до одрживог решења за проблеме у региону.

Марко Ђурић

Фото:Канцеларија за Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сведок је разних важних сусрета и ситуација у којима су се ломила копља због питања Косова и будућности Србије. Међутим, прошле недеље дошао је у фокус због тога што се засмејао у једној ТВ емисији. У интервјуу недеље за Курир Ђурић говори о истрази убиства Оливера Ивановића, односу Запада према Косову, разграничењу између Срба и Албанаца, размени територија и инвестирању у српске енклаве.

Да ли сте изненађени ћутањем међународне заједнице на инциденте током Вучићеве посете Косову?

- У нормалним околностима било би сасвим необично да међународне мисије и институције које делују на КиМ ћутећи пређу преко нечега што личи на оружану побуну. Међутим, Албанцима се у прошлости доследно гледало кроз прсте, а то је учињено и у овом случају. У политици, ипак, постоје разне врсте ћутње, и знам да неки на Западу у тишини са незадовољством прате настојања албанских екстремиста да сруше покушаје Београда да се компромисом дође до одрживог решења за проблеме у региону.

Александар Вучић је као једну од идеја за решење питања Косова навео разграничење. На који начин је замишљено да буде изведено то разграничење?

- У оптицају су многе идеје, али није извесно да ли ће се било која од њих наћи на столу као заокружени предлог о којем би на отворен начин могли да разговарамо ми и Албанци, али и сви заинтересовани чиниоци у међународној заједници. Ми свакако нећемо крити од грађана какво је наше становиште ако до неких озбиљнијих разговора дође и ако неко решење буде на видику. У овој фази не би било у интересу наше преговарачке позиције да иступамо са било каквим детаљима.

Једна од идеја која се чује последњих дана је и размена територија. Да ли је Србија расположена да преговара о томе? Уколико јесте, шта бисмо тражили, а шта дали?

- Протеклих година су спонзори такозване косовске независности много говорили о потреби да Београд призна реалност на терену. Међутим, они су реалност сагледавали на селективан начин. Сада је потребно, ако се истински тежи ка решењу, да сви заједно увиде шта је заиста реалност на КиМ и да онда пробамо да нађемо компромис између наших супротстављених перцепција реалности. Ми немамо много шта да дамо јер у рату су нам готово све узели, а онда су и неки у Београду који су на власти били пре нас започели неповратне процесе који су нас довели до тога да на КиМ од наших институција једва да имамо просвету и здравство. Дакле, суштинско питање је не шта можемо да дамо, већ шта од изгубљеног можемо да повратимо и да истовремено сваком неалбанцу на КиМ омогућимо безбеднији и достојанственији живот.

Да ли је сада кључни тренутак за решавање питања Косова? САД, а све више и ЕУ, спремни су да подрже сваки договор Београда и Приштине, укључујући и промену граница.

- Евидентно је да, услед геополитичких промена, али и услед ојачаног кредибилитета наше државе, многи више нису сасвим глуви на наше аргументе. Нема гаранције да Србија из тог таласања на међународној сцени може да изађе као добитник, али наша обавеза је да покушамо да ову нову ситуацију искористимо. Да ли ћемо у томе бити успешни не зависи само од нас, али био би грех према потомству ако бисмо дозволили себи да, као толико пута у историји, пропустимо прилику ако нам се прилика укаже.

Да ли сте Србима са Косова изнели неки конкретан предлог у вези са решавањем питања Косова? Да ли Срби с Косова имају своје "црвене линије"?

- Срби са КиМ су, сигуран сам, свеснији од остатка нашег народа тешкоћа у којима се налазе, али имају и много мање илузија о томе шта је могуће учинити да би им се помогло. Добро знају да нико нема времеплов који би нам омогућио да се вратимо у време када је српски народ на КиМ био далеко бројнији и снажнији него данас. Зато су, сигуран сам, на прави начин схватили и доживели сваку реч коју им је председник Вучић упутио у Косовској Митровици. Разуме се, и у Митровици, као и у Београду, можете пронаћи људе који мисле да је милион и двеста хиљада Албанаца на КиМ безначајна чињеница и да је могуће да они преко ноћи негде испаре. Огромна већина ипак на стварност гледа отворенијим очима.

Када ће дијалог у Бриселу бити настављен? Шта очекујете од наредне рунде?

- Искрено, у овом тренутку немам велика очекивања. Када се на нашу испружену руку одговара блокадом путева и најавама формирања такозване косовске војске, тешко да се можемо надати некаквој сагласности о било чему. Дијалог као процес, међутим, мора остати жив и наша страна ће чинити све да тако буде.

Да ли сте се видели с Хашимом Тачијем после вашег хапшења на Косову? Уколико јесте, шта сте му рекли? Шта је он вама рекао? Како је изгледао тај сусрет?

- Тачија и друге вође Албанаца увек гледам у очи, и као човек и као представник државе Србије. У политици често због општег добра морате оставити по страни личну повређеност или увређеност. Људе са којима разговарамо нисмо ми бирали, као што ни они нису бирали нас. Ни ми ни они не живимо у заблуди да наспрам себе имамо пријатеље јер, да смо пријатељи, не би ни било потребе да разговарамо на овај начин. Налазимо се у једном мучном и дуготрајном процесу мирења два народа и настојим да занемарим сва лична осећања како том иначе тешком процесу не бих приступао са предрасудама и са додатним теретом.

Шта ће све обухватити најављено инвестирање у 10 српских општина на КИМ? Колико ће износити вредност тих инвестиција?

- Србија је дужна да буде солидарна са својим грађанима на КиМ и ако ико мисли да Срби у нашој јужној покрајини не заслужују посебну пажњу и бригу, нека проба да само неколико дана проживи тамо. Наша је жеља да српском народу на КиМ омогућимо да живи достојанствено од свога рада, а потенцијали за то постоје, као што данас постоје и финансијске могућности да наша подршка буде издашнија. Желимо да најпре ревитализујемо већ постојеће индустријске капацитете, попут "Петолетке" у Лепосавићу, "Лоле" у Лешку и "Симпа" у Зубином Потоку, а онда да изградимо и нове капацитете на сировинској бази коју имамо на терену. Такође, циљ нам је да уложимо и велика средства у наше институције на КиМ, пре свега у здравствени систем, јер тако манифестујемо присутност и снагу наше државе.

Најављена је и контрола тока тих средстава. На који начин то планирате да изведете?

- То на КиМ није лако извести. Тамо не можете да просто пошаљете наше инспекције или ревизоре, јер ће их ухапсити или их, када дознају о коме је реч, неће ни пустити преко административних прелаза. Постоје и бројни неформални и заобилазни начини контроле који су нам располагању, тако да грађани могу бити потпуно спокојни. Нико паре наших пореских обвезника не баца у бунар.

Да ли сте очекивали да и после осам месеци нема осумњичених за убиство Оливера Ивановића?

- Нећу да кажем да сам изненађен, али сам свакако разочаран. Одвратан ми је, пре свега, начин на који је та тема у Приштини потпуно скрајнута и не мислим да је реч о случајности. Оливер Ивановић је био наш колега, сународник и суграђанин и ми никада нећемо одустати од настојања да се истина сазна. На КиМ слободно шетају починиоци бројних злочина над нашим сународницима и то, изгледа, мало коме смета у привременим институцијама које контролишу Албанци, а чини се да ни многима у међународној заједници то није проблем.

Коме смета смех

Насмејао сам се, а то су ми замерили злобници

Снимак на коме сте праснули у смех изазвао је лавину коментара на друштвеним мрежама. Шта вас је засмејало - прича о бебама или о будућности Косова?

- У разговору који је сниман после поноћи изрекао сам нехотице једну двосмисленост када смо разговарали о природном прираштају на КиМ. То је изазвало салву смеха у студију, а ја сам се насмејао колико својој несмотрености толико и реакцији присутних. Мени је од тог видеа, у којем је сачувaна једна нормална и спонтана животна ситуација, далеко занимљивије како су се разни мрзитељи, руковођени ваљда лешинарским инстинктом, као по наредби истовремено устремили на потенцијалну жртву. Показали су само да нису никаква политичка алтернатива, већ гомила бедних малих злобника.

Да ли вам је неко из странке замерио због тог гафа?

- У СНС немамо илузија о томе са каквом опозицијом и са каквим методама њене политичке борбе имамо посла. Стицајем околности, опозицији је за скретање пажње са историјског говора председника Вучића у Косовској Митровици послужио неколико година стар видео чији сам ја протагониста, а не нешто друго. Нити сам се ја узрујао, нити се узрујао било ко у странци. Сви смо свесни да се наши политички противници углавном руководе мржњом и да је и ова последња тирада опозиционог политичког примитивизма само израз њихове немоћи.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике