МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србија је увек за дијалог, али морамо да знамо о чему
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србија је увек за дијалог, али морамо да знамо о чему

21.септембар 2018. Извор: Танјуг

Србија је увек за дијалог са Приштином и свима, али морамо да знамо о чему разговарамо, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, који је Европској унији замерио зато што не регује на претње ратом које долазе од Албанаца са КиМ и најавом укидање границе између Косова и Албаније.

Александар Вучић

Фото:Танјуг

Није, казао је, заинтересован да у Брисел иде да би му рекли да мора да призна независно Косово и да, ако то учини, биће светски лидер, биће цењен...

"Не занима ме да будем светски лидер, желим да урадим нешто за Србију и мој народ. Не желим да ме смењују као што су смењивали неке друге. Хиљаду пута понављам, ја из ове земље, ни ја ни моја деца, а троје их је, не идемо. Намеравам да у овој земљи, ако ме здравље послужи, остарим", рекао је председник Вучић новинарима, након обиласка унутрашњих радова у Дечјој клиници у Тиршовој.

Упитан да каже када ће дијалог са Приштином бити настављен с обзиром на то да је, како је гласило питање, директор Канцеларије за КиМ јуче рекао да га Брисел неће скорије видети, односно да ће морати да сачекају да га виде, Вучић је рекао да у Бриселу могу да виде када год хоће, али да претходно морају да му кажу шта даље и да ли је решење да Србије не добије ништа и да буде понижена, а да Албанци добију све.

На нереаговање ЕУ и представника ЕУ у Београду, Сема Фабриција, на Харадинајеве претње ратом у случају промена граница, председник каже да поштује и Фабриција и све у ЕУ.

Замерио им је, међутим, то што су реаговали на, како је рекао, фалсификат онога што је говорио у Косовској Митровици везано за Милошевића, а на поруке и најаве са Косова не реагују.

"Чини ми се да је свако ко је нормалан, не мора да буде ни добронамеран, па да препозна да сам у Косовској Митровици говорио да ћемо у победе да идемо лаптоповима, књигама, оловкама и свескама... На то су реаговали, а не реагују на најаву уједињење Косова и Албаније", рекао је Вучић.

Додао је да је сагласан са тим, али да, ако већ реагују на фалсификате његовог говора, бар једном реагују и на то што раде Албанци.

А, што се њега тиче, истакао је, нека раде шта хоће.

"Ми смо увек за дијалог али морамо да знамо о чему разговарамо.

Да идем да ми кажу мораш да признаш независно косово, био би светски лидер, био би цењен.... Нећу", поручио је Вучић.

Вучић: Нема силе која ме може натерати да признам Косово

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да нема силе која га може натерати да призна независност Косова.

Упитан да коментарише противљење Рамуша Харадинаја корекцији граница, Вучић је упитао:"А о којим границама је реч. Онима које признаје Русија или онима које признаје Америка, онима које признаје Шпанија или Италија, оне које признаје Кина или Немачка“.

Истакао је да они који му све време држе придике, а који су направили границу између Срба и Срба, који су изместили решавање питања Косова из УН у ЕУ, који су ишли на катастрофално саветодавно мишљење Међународног суда правде, говоре да неће промене граница, сагласашавајући се са онима који неће то јер је за њих Косово независно.

„Они који говоре то у Европи нам поручују: ''Срби изгубили сте све на Косову, цела територија је независна држава, немојте да тражите ни педаљ Косова''!. То је њихова порука за нас. Нажалост, веома сам усамљен у Србији, сам у региону, релативно усамљен у Европи“, констатовао је Вучић у обраћању новнарима након обиласка радова у Дечјој клиници у Тршовој..

Добрo је, казао је, чуо и ове у Европи и у Србији што су се усагласили да је Косово независно, и да жели да види како ће да натерају Србе да то прихвате.

„Не постоји та сила која ће да ме натера да признам независно Косово, не постоји ниједан човек у свету. Ево нећу. А нећете никада ни имати већину у скупштини за то“, поручио је Вучић.

О причама да је „поцепао“ Европу, Вучић је уз осмех рекао да је право "светско чудо какве приче су неки у стању да измисле".

„Не разумеју неки Срби у каквој смо тешкој позицији. Шта да радимо има неодговорних људи. Моје је да чувам мир и стабиност и видимо шта можемо по питању економског напретка. Мени се не жури да идем да разговарам о било чему. Али сам и даље за разговоре. Нећу да будем отворен за то да Србије буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Косову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати“, рекао је он.

Види, истакао је, да су неки у међународној заједници задовољни како су решили косовски проблем па не реагују на изјаве попут Харадинајеве да ће укинути границе између Косова и Албаније.

Он, каже, није задовољан, али пошто не може да се избори ни са Србима да траже нешто да добију, а камо ли са другима поручио је: „Решавајте како мислите“.

Председник је упитао шта би се десило да је он нешто слично рекао у вези Бањалуке или РС.

„До сада би четири пута хитно заседао Савет безбедности УН, да не причамо о специјалним санкцијама“, навео је.

Ћутање, приметио је, говори о сталној замени теза код међународне заједнице, лицемерју, двоструким аршинима.

Истакао је да морамо да се навикенемо на такве услове.

„Никада они који су стварали Косово неће рећи да су погрешили“, уверен је Вучић и додао да су из дела западних земаља, када је неко у Србији скупио храброст да свом народу каже да није све наше и покушамо да постигнемо компромис, они крену у кампању против вас.

„Не ризикујем само политичку каријеру, већ својим говором ризиковао сам много више. Радио сам то због будућности Србије. Наишло је на још жешће негодовање. Пошто је тако, видим да сте задовољни како сте то решили, ја нисам, али пошто не могу да се изборим ни са Србима да траже да нешто добију, а камоли са вама „решавајте како мислите“, рекао је он.

Вучић је казао да му је лично важно да у историју уђе да смо у једном тренутку могли да имамо нешто.

„Плашим се да ћемо због свега што постоји на Западу и у Србији остати без било чега на несрећу моју и нашег народа, али то неће бити моја одговронст. Дао сам све од себе. Пет година се борио да поправим положај Србије“, јасан је Вучић.

Казао је да неће да реагују на стварање "велике Албаније", додајући да на Косову, сем на институцијама нема косовске заставе, већ само албанске.

„И мене су дочекивали на путевима са албанским заставама. То је као нека новост па ће да се изненаде? Ја се осмехнем и наставим да се борим за Србију“, казао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике