МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Рад и слога наш одговор на изазове и притиске
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Рад и слога наш одговор на изазове и притиске

30.октобар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је данас, поводом одлуке Владе Србије да одобри средства за подстицај српских средина на Косову и Метохији, да је неопходно да се напусти логика да је оно што је добро за Србе лоше за Албанце и обратно, већ да од тога користи имају сви, и да нико са зебњом не треба да гледа на развој српских средина.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је, после седнице Владе Србије са представницима Срба са Косова и Метохије, којој је присуствовао и председник Александар Вучић, рекао да су рад и слога наш одговор на све изазове и притиске, који ће бити све већи.

"Зато данас са поносом могу да кажем да су заједничким радом и деловањем председника Србије, Владе и Срба са КиМ исписани историјски редови нове сарадње и новог државног деловања на КиМ, које ће исписати и створити ново лице српских средина на КиМ и омогућити да помоћ дође и до најудаљенијих и најизолованијих српских енклава", навео је он.

Реч је, према његовим речима, о пројектима у готово свим областима друштвеног живота.

Указао је да је, између осталог, договорено реновирање, изградња и опремање капацитета у Болничко клиничком центру у Косовској Митровици, изградња новог објекта болнице у Приштини измештена у Грачаници, где се тренутно рад одвија у баракама без одговарајућих услова, коме гравитира више од 60.000 здравствених осигураника.

Ђурић је навао даље да је предвиђена изградња нове зграде универзитета у Косовској Митровици, са око 11.000 студената највећим студентским градом иза Београда, Ниша и Новог Сада, који ће добити савремене лабораторије.

"Шта може бити бољи подстицај за нашу науку и опстанак интелектуалне омладине на КиМ", упитао је он.

Према његовим речима, планирана су улагања у изградњу производних капацитета како у фабрику акумулатора у Трепчи, тако и за Косовско Поморавље изградња нове фабрике за прераду кромпира, израду чипса.

"Фабриком за чипс решиће се проблем не само запошљавања у фабрици, већ и коопераната који данас немају коме да пласирају своје производе и омогућиће им да живе и раде на својој земљи", додао је он.

Ђурић је указао да је одобрена и ревитализација и обнова свих капацитета скицентра Брезовића, али и завршетак радова у Бањској, која се помиње у епским песмама, а где су завршени базени и до идуће године биће завршен хотелски комплекс.

У Ораховцу, према његовим речима, одобрена је изградња нове фабрике алкохолних производа од грожђа.

Када је реч о Косовској Митровици додао је да ће тај град добити нови фудбалски комплекс, ново дечије обданиште, али и нови мост преко Ибра на локацији Дудин Крш, где постоји уско грло у вези са Звечаном, а што је био сан грађана дуг више од 70 година.

Указао је да постоје и пројекти за Лепосавић и Лешак, посебно истичући изградњу ученичког дома за пољопривредну школу у Лешку, што ће дати могућност за око 100 ученика да стичу нова знања у новим условима.

Када је реч о медијима пренео је да је влада одлучила да одобри подршку за изградњу и додатно опремање система мреже „Мост“, како би медији на српском имали боље услове за рад.

Ђурић је подвукао да има још најмање 50 пројеката који су одобрени. “Ове и друге пројекте израдили смо и припремили у сарадњи са локалним самоуправама. Саслушали смо пажљиво шта желе. Добили смо прилику да урадимо нешто што до сада никада наше институције на КиМ нису имале могућност да ураде, да својим радом променимо лице српских средина на КиМ", подвукао је он.

Ђурић је казао да је његова порука именованим и изабраним представницима Срба на КиМ била да су добили прилику која значи да ће и они и њихове инситуције бити процењиване према односу листи ових задатака које су данас добили.

“Контрола и провера како радите биће жешћа него икада. Политички учинак и одговорност биће заснован на овоме како се поставите. Очекујемо одговорност, озбиљност И ефикасност у спровођену пројеката. На нама је да нашем народу омогућимо неупоредиво бољи квалитет живота и услове за опстанак и останак“, рекао је Ђурић, додајући да ће сигурно бити отпора овим пројектима.

Ђурић: Видећете како се мења лице српских средина на КиМ

Директор владине Канцеларије Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да ће сва улагања и реализација пројеката на КиМ, из месеца у месец, мењати лице српских средина и истакао да је реч о највећем инвестицијама у општине на КиМ од завршетка рата.

Ђурић је новинарима након заједничке седнице Владе и представника Срба са КиМ рекао да ће обавештавати јавност о томе како иде реализација пројеката, те поручио да ће се већ за месец, два видети резултати.

"Видећете из месеца у месец како се, захваљујући ономе што је данас на седници на иницијативу председника Александра Вучића и уз подршку премијерке Ане Брнабић влада усвојила, мења лице српских средина на КиМ", рекао је Ђурић.

Он је рекао да је ово несумњиво највеће улагање у српске средине на КиМ од завршетка рата, посебно ако се узме у обзир да се то не односи само на једну годину, већ је реч о вишегодишњем плану.

"Наставићемо са овим, не против било кога, већ са циљем да останемо и опстанемо", истакао је Ђурић.

Он је навео да га фасцинира, али и помало нервира што постоје политичари који, каже, потцењују интелигенцију и памћење грађане.

"Претпостављају да се ми не сећамо да они који се данас највише бусају у груди и нападају председника и владу по питању КиМ, када су имали прилике да нешто одлучују о Косову и Метохији, нису ништа урадили за наш народ, да нису иза себе оставили ни уређене улице, обновљене школе и вртиће, изграђене станове", рекао је Ђурић.

Са друге стране, како је рекао, за последње три и по године изграђено је и предато на употребу близу 1.000 стамбених јединица.

"Успели смо да дођемо у сваку српску средину, иако то није било лако, а лично сам се 18 пута за нешто више од годину дана суочио са спречавање одласка на КиМ. Али наши људи су били тамо и Србија је била у свакој српској кући на КиМ, јер желимо да будемо заједно, то је наша политика, председника, владе и свих који сложно представљамо Србе на КиМ", закључио је Ђурић.

Ђурић:Очекујемо изазове јер кључна питања нису решена

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су изазови који се у вези са КиМ очекују у новембру резултат чињенице да су кључна питања нерешена.

"Ми се не слажемо са Албанцима у Приштини чак ни око тога која су питања отворена. Они сматрају да нема шта да се разговара о статусу, ни о територији, ни о било чему другом, а неке од политичкох странака у Приштини сматрају да треба да се разговара само како Србија да призна самопроглашену независност КиМ", рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Он је поновио да Србија жели да дође до компромисног решења, али да није видео такву спремност са друге стране.

Ђурић је навео да нема никаквих тајни када је реч о плану Србије за КиМ, наводећи да је он већ дуже време исти и да се то предочава представницима међународне заједнице на исти начин одакле год да долазе.

"Данас је отворено речено да се нажалост не налазимо близу решења, да се налазимо близу неког решења које бисмо могли да понудимо грађанима Србије, са радошћу бисмо то урадили, али нажалост данас смо нешто даље од решења него што бисмо желели”, рекао је Ђурић после седнице Владе Србије у Палати Србија.

Ђурић је изразио наду да ће Србија у будућности бити ближе решење, јер је то у нашем интересу, јер се проблеми гомилају.

Ракић:Помоћ Владе показатељ како се за КиМ треба борити

Председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић захвалио је у име српског народа са КиМ, Српске листе ,председнику Србије Александру Вучићу, премјерки Ани Брнабић и директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу на подршци коју су им пружили.

Ракић је, након седнице Владе Србије са представницима Срба са КиМ којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, навео, да би се, уколико би кренули са побројавањем пројеката које су данас добили као подршку за економски бољитак Срба на КиМ, конференција за медије одужила и истакао да се ради о читавом спектру пројеката, нарочито из области здравства, просвете, инфраструктуре.

Ти пројекти ће знатно унапредити живот Срба у јужној српској покрајини, казао је Ракић и додао да је ово још показатељ како се треба борити за КиМ, српски народ који живи доле.

“Оно што нас посебно радује то је да овој подршци коју смо добили данас није крај. Добили смо уверавања да је ово тек почетак и сигуран сам да ће се тај бољитак осетити већ у наредном периоду”, казао је Ракић.

Додао је да посебно радује српски народ са КиМ то што они другу државу, осим Србије немају, њихова држава је Србија, уз коју ће увек бити.

“Они квази политичари који из својих удобних фотеља пљују све што председник Вучић или Влада предложе, пљују чак и све оно што је српско, нека науче из данашње седнице и уколико имају жеље и воље да заиста помогну нама, дочекаћемо и њих, али мислим да њих не интересује ништа друго осим пуњења њихових ионако пуних џепова”, казао је Ракић.

Додао је да очекује да Влада Србије једну од наредних седница одржи на простору Косова и Метохије.

Упитан да ли су задовољни оним што су на данашњој седници добили и да ли су нешто тражили, а да нису добили, Ракић је казао да су добили много више.

“Био сам изненађен када сам видео палету пројеката које је Влада Србије усвојила на седници”, рекао је Ракић.

Он је пренео новинарима да је на седници председник Републике Александар Вучић рекао премијерки да Митровица данас изгледа боље него јуче, али и да жели да Митровица сутра буде боља десет пута него данас.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике