МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић обишао децу са КиМ на Старој Планини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић обишао децу са КиМ на Старој Планини

01.новембар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић обишао је данас педесеторо ученика виших разреда основних школа "Доситеј Обрадовић" и "Бранко Радичевић" из Партеша, односно Цернице, у општини Гњилане, који од 30. октобра бораве на Старој планини у оквиру рекреативних активности.

Ђурић обишао децу

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић се са школарцима попео гондолом на један од врхова на Старој планини - Миџор, где је новинарима казао да је са децом заједно констатовао да је тај врх јако леп, као и да је са преко две хиљаде и 100 метара надморске висине други по величини планински врх у Србији, с обзиром да знамо да је највиши планински врх у Србији Ђеравица на Проклетијама.

"Србија је ове године, одлуком Владе и председника Александра Вучића, више него удвостручила подршку и солидарност нашем народу на КиМ и не ради се ту само о новцу, већ и о различитим облицима подршке оваквим активностима", казао је Ђурић.

Он је захвалио наставницима, учитељима, руководиоцима просветних установа и родитељима основаца присутних на Старој планини на томе што "гаје и чувају своју децу на нашем КиМ".

"Мислим да је нашим људима на КиМ врло често више од материјалне подршке важна солидарност и заједништво са њима и ми смо данас овде зато што Србија треба да зна да на КиМ живе хиљаде српске деце, да на КиМ ради велики број српских основних и средњих школа, Универзитет у Косовској Митровици који похађа 12.000 студената", казао је Ђурић.

Како је навео, данас је потребно послати и поруку да наша младост на КиМ има будућност и да може да рачуна на солидарност и подршку читаве Србије.

Јелена Максимовић, професорка српског језика у Основној школи "Доситеј Обрадовић" казала је да малишани са КиМ по први пут бораве на Старој планини, те да су им утисци за сада предивни.

Како је навела, деца заиста уживају, а за ових пар дана имали су различите активности, како едукативне, тако и рекреативне.

Захвалила је Канцеларији за КиМ која је омогућила овај излет на којем су деца сазнала о Старој планини и уживала у нетакнутој природи и додала да много значи када неко брине о српској деци из јужне покрајине, као и да се нада да ће оваквих хуманитарних акција бити више.

"Дани нам протичу заиста занимљиво, у лепом дружењу. Најбитније је што су деца овде могла да осете један трачак слободе, слободу кретања за коју су са места са којих су дошли ускраћени", казала је Максимовић.

Алекса Цветковић, ученик школе "Доситеј Обрадовић" из Партеша, рекао је новинарима да је ова екскурзија за њега и његове другаре прелеп догађај и да се одлично забављају, а као најзанимљивије што су видели навео је врх Бабин зуб.

Са Алексом се сложио и Марјан Трајковић, из исте школе, који је навео и да су по први пут на вишедневној екскурзији.

И Алекса и Марјан су рекли да би волели поново да посете Стару планину са својим другарима.

Председник општине Књажевац Милан Ђокић навео је да по други имају част и задовољство да угосте децу из Косовског поморавља захваљујући Канцеларији за КиМ.

Позвао је и друге локалне самоуправе у централној Србији да на исти или сличан начин подрже наше сународнике са КиМ и поручио са “крајњег истока Србије сабраћи из јужне покрајине” да ће у Књажевчанима имати увек искрене пријатеље и апсолутну подршку за све.

Директор државног предузећа Стара планина Ресорт Горан Караџић, које је основцима са КиМ организовало смештај у хотелу Бабин Зуб, истакао је да је свима драго када на Старој планини чују жагор раздрагане деце.

Како је навео, свима у њиховим објектима и хотелима је још драже што су им гости дошли са КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију је у сарадњи са ЈП Скијалишта Србије, Ски центром Стара Планина организовала вишедневни боравак ученика са КиМ на Старој Планини, са циљем да се ученици упознају са природним лепотама највеће планине источне Србије.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике