МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: За показивање мишићa, коју би смо цену платили
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: За показивањa мишиће, коју би смо цену платили

08.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Хелсинкију, пред одлазак на нове разговоре у Бриселу, да о односима са Приштином, они који размишљају о показивању мишића, треба да размисле о цени коју би требало да платимо.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Интересантно је да сам за Сулејмана Угљанина и његове присталице педер и фашиста, за Хрвате сам терориста, заједно са Алесандром Карађорђевићем, за Тачија сам ђаво, не знам шта сам све за Комшића. То сам слушао током његове кампање, као и да треба да ћутим како не бих имао проблема с њим. За добар део људи у Србији сам издајник, јер треба да будем и ђаво и терориста на куб да не будем издајник", констатовао је Вучић.

Он је рекао да се из тога види, ма колико се осмехивао, колико је тешка позиција Србије, и колико морате да се понашате одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сте чували мир и стабиност и не подлегнете личним оценама.

"Ја не желим да подлегнем личним оценама иако није ни мало ни пријатно ни лепо да разговарам са Тачијем, нити са било ким од њих. Али, као што сам у више наврата рекао, боље је 100 година преговарати него један дан ратовати", навео је Вучић.

Он је казао да ми волимо с времена на време да размишљамо о показивању мишића а заборављамо на цену коју би требало да платимо.

Рекао је да, иако је говорио да је ојачао војску, не за 150 пута, како је погрешио, већ за 150 одсто њене капацитете, зна колико смо и даље нејаки, и колико нам је потребно додатне снаге, економске и свега другог, и колико нам је мир важан.

"Колико је сувише важан да све друго није за поредити с тим. Људи који би да показују мишиће морају добро да знају податке, све добро размеју да би онда могли својим емоцијама да дају одушка. Ја немам право на то и морам да се понашам много одговроније од свих других у региону, а то препознају у међународној заједнции", нагласио је Вучић.

Вучић:Разумео сам поруку СПЦ, али не мењам мишљење

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је разумео поруку Српске православне цркве о косовском питању, али да она неће променити његово мишљење.

Вучић је новинарима у Хелсинкију, коментаришући ставове СПЦ да се суверенитет Србије на КиМ ни по коју цену не може довести под знак питања и на сваки начин мора очувати, рекао да је добро схвата да су држави везане руке.

"Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако итекако добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи", рекао је Вучић.

Он је рекао да су за њега људи и њихова безбедност и сигурност најважнији.

"Ако неко каже да ми треба да имамо пуни суверентитет, значи да треба да уводимо војску, полицију, да контролишемо Качаник, Штимље, Глоговац и Србицу јер то је значење тих речи. Ја се плашим да је то сувише неодговорно и да би коштало Србију тога да изгубимо још три милиона људи који би напустили нашу земљу", рекао је Вучић и додао да са тим неће да се коцка.

Председник је истакао да никада ни на који начин није увредио било кога у цркви и да га погађа њихово лоше мешање у политику.

"Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник српске цркве и њихово лоше мешање у политику нараво да ме погађа, али ја ћу само један њихов аргумент да анализирам и нећу да им одговорам на начин на који се неки од црквених великодостојника обрачунавају са мном и са људима који мисле другачије од њих", рекао је Вучић и наставио:

"Кажете да чувамо пуни суверенитет. Моје питање за вас је - а који суверенитет? Знате ли шта чини суверенитет, знате ли шта чини једну државу? Територија, народ, војска, полиција...а шта од тога ми имамо на КиМ"?

Вучић је упитао јесмо ли имали пуни суверенитет и 1981. и 1991. године и шта нам је остало од онога што смо имали после 1999. године.

"Шта нам је остало после признања независности? Где нам је војска на КиМ, где нам је полиција, где нам је народ? Коју територију контролишемо ми? Како и шта да чувамо", упитао је Вучић.

Навео је да Србија на КиМ има формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи на КиМ о којима држава мора да брине.

Како је додао, оно што ће свакако да ради то је да ће да чува српски народ на КиМ и да му помаже.

"Тиме што ћете се трудити да јасно покажете да не желите било какав компромис, ни по коју цену и никада плашим се да нећемо имати око чега компромисе да правимо јер нас је неодговорна политика довела у такву ситуацију", рекао је председник Србије.

Вучић је СПЦ пожелео све најбоље и успешне саборе и додао да не може да се сагласи са њиховим ставовима.

"Али они су много моћнији од мене. Ја уосталом не могу ни на кога да бацим анатему као што су неки од њих на мене већ неколико пута бацали. Само размишљам о томе шта је важно за будућност и шта ће да очува наш народ", рекао је Вучић.

Он је црквене великодостојнике упитао шта неки од њих раде са онима који су поставили "границе између Срба и Срба" и што се сликају са онима који су поставили границе на Јарињу и Брњаку.

"Што то радите, што се не извините српској јавности за то? Са онима који су срушили и оно мало суверенитета што смо имали 2009. и 2010. године. Што се сликате са онима који су вам донели пресуду Међународног суда правде против Србије? Што сте за њих? Биће да то нема много везе са КиМ и са интересима нашег народа већ са неким другим интерсима. Што волите Чекуа, Тачија, што се са њима сликате, што подржавате формирање њихове војске? То раде ваши великодостојници, не ја, па вам смета комрпомис...", рекао је Вучић.

СПЦ је у саопштењу са ванредног заседања навела да не подржава замрзнути конфликт на КиМ и да се залаже за наставак дијалога, као и да постоји забринутост због наводног разграничења.

Наводе и да се суверенитет и интегрирет Србије на КиМ ни по коју цену не може довести под знак питања и апелују на државне представике да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и национане платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

За СПЦ, како се истиче, Косово и Метохија никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике