МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Нема дијалога док Приштина не повуче противправне одлуке
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Нема дијалога док Приштина не повуче противправне одлуке

08.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после дијалога са Приштином, да ће се дијалог наставити кад Приштина повуче своје противправне одлуке.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Овде се нико од нас неће појавити док они не повуку противправне одлуке", рекао је Вучић за РТС.

Упозорио је и на намеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

"Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова - то се неће догодити", поручио је Вучић.

Он је рекао да ће одлука Приштине о додатном порезу од 10 одсто на робу из Србије остати на снази, да се у Европи нису много због тога узбудили, а такође је упозорио да Европљани намеравају да избаце Србију енергетске мреже за север Косова.

"Грађанима Србије желим да кажем да су тешки дани у политичком смислу пред нашом земљом. Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противправно ЦЕФТА споразуму повећали порез за робу из Србије. Нико се није из Европе нарочито узбудио, осим саопштења Могерини", рекао је он.

"Оно што се сутра дешава је трећа ствар - Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се форимара ЗСО а онда две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори", рекао је Вучић.

Желе да нас избаце, противправно, не уважавајући наше аргументе, упозорава Вучић и додаје да ће та одлука бити у понедељак.

Како је рекао, против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија ...

За нас су Шпанија, Словачка, БиХ.

"Боримо се колико можемо, али шансе су мале", рекао је он.

"У свему томе ми смо рекли разумемо шта ви многи из Европе који сте признали независност Косова, радите против Србије. Борићемо се против вас", рекао је Вучић и додао да ће директорка ЕМС-а Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези енергетске мреже.

"Чак и када их донесу, упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима и тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана, жалићемо се свуда и и када донесу одлуку, такву противправну, ми је нећемо примењивати" нагласио је председник Србије.

Додао је да ако хоће да праве такву врсту енергетског хаоса да ће онда имати одгвор Србије, јер нећемо дати да газе ни наш народ ни нашу земљу, како су то замислили.

Истакао је да Бриселски дијалог није испуњен у делу формирања ЗСО, где се предвиђа право на оснивање две компаније за пренос електричне енергије, а сада хоће да криве нас, а нису формирали ЗСО.

Он се осврнуо и на дешавања око Интерпола и навео да то што раде како би другу, тзв. албанску државу на Балкану убацили у Интерпол "то пас са маслом не би појео" и додао да се чак нуде и купују карте за биснис класе и посебни лежајеви како би се путовало и стигло на гласање.

Навео је да је о томе свему говорио синоћ и Могерини и да је потпуно јасно да ми увек желимо да се дијалог настави, али да ће се наставти када Приштина повуче своје противправне одлуке у правом смислу те речи.

Увек смо спремни да разговарамо о свему, будућности, компромисима али не и са неким ко ће да вас вара свакога дана, поновио је и назначио да је то све рекао и пред Могерини и пред представницима Приштине.

Он је рекао и да је Цефта потписан још у време Коштуница и Тадић 2007. 2008. године, а да Приштина после 10 година крши споразум.

"Шта онда очекујете од нас. Шта очекујете да се договарамо даље" рекао је Вучић.

Међутим, додао је, за једно су у ЕУ били у праву и навео да су рекли да је за то што се дешава око 10 одсто пореза на робу из централне Србије кривица само једне стране, Приштине, и да то не може да се толерише.

Поновио је да се једном мора рећи - тачка.

"Испуните нешто и онда дођите да разговарамо. Јер не можемо ми да испуњавамо све, а да ви не испуњавате ништа. Морате да испуните макар нешто што сте потписали. Макар то пре десет година. Онда и оно пре пет година па да видимо шта ћемо и како ћемо даље да радимо", подвукао је председник Србије.

На питање новинара да ли је било речи о свеобухватном споразуму Београда и Приштине Вучић је узвратио контра питањем - како се може уопште питати о томе, а Приштина не испуњава ни Цефта, ни Бриселски споразум.

"О чему да разговарамо онда. Ја да учествујем у бајкама новина не могу" рекао је Вучић.

Вучић: Мој посао је да браним Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се суверенитет Србије на Косово и Метохији ни по коју цену не може довести под знак питања и да се на сваки начин мора очувати, али је подсетио да Србија нема потпуни суверенитет над том својом покрајином већ много година, десетинама година".

"Не знам шта висе да кажем, а посебно ми је чудно и помало жалосно то што се неки од њих, али то су само неки од њих, није то ни патријарх ни већина владика, највише воле да се друже са онима који су највише допринели стварању суверенитета неких других на Косову и Метохији", рекао је Вучић у четвртак новинарима у Бриселу поводом става Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о недељивости КиМ.

Вучић је рекао да је његово да говори истину, да брине о држави и народу.

"То је мој посао, а да се јуначим и да шаљем туђу децу у смрт, и да ми сви они који су послали своју децу у иностранство и обезтбедии их лепо, а да нечија туђа деца гину зато што они мисле да то тако треба, ја у томе да учествујем нећу, а да браним Србију, да штитим њену слободу, то ћу увек да радим", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике