МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Очекујем од Немачке тонове који не подржавају Приштину
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Очекујем од Немачке тонове који не подржавају Приштину

11.новембар 2018. Извор: РТС

Очекујем да ће разговор председника Србије Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел у Паризу бити важан за нас без обзира на разлике између нас које постоје по питању КиМ, као и тонове који не подржавају одлуку Приштине о увођењу додатних пореза, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: РТС

"Несумњиво да лични однос поштовања и поверења који постоји (између Вучића и Меркелове) представља значајну прилику да Србија изнесе своје ставове. Очекујем да ће са немачке стране доћи тонови који не подржавају начин на који је Приштина донела једнострану одлуку да наметне додатни порез на све производе који долазе из Србије. Очекујем озбиљан и важан разговор о будућности", рекао је Ђурић за РТС.

Према његовим речима, важно је да се разуме да то што је Приштина урадила крши све међународне споразуме и уговоре који важе у региону, а који се односе на слободан проток људи, роба и капитала.

"Иако је пре 12 година закључен ЦЕФТА спорзум који обавезује све државе и територије у региону, потпуно сам сигуран да ова мера не може да опстане", рекао је Ђурић.

Упитан колико дана то може да траје, и да прокоментарише што и представници Приштине о томе различити говоре, Ђурић је рекао да је Тачи у Паризу рекао то што је рекао (да одлука Приштине о таксама није била добра), али да је у Приштини Енвер Хоџај рекао супротно.

"Он (Хоџај) је рекао и да ако председник Вучић мисли да КиМ може да прихвати нешто мање од независности нема ништа од договора. То вам показује колико су опасни ти људи и колико су опасне њихове намере. Они живе у паралелној стварности која дефинитивно није онаква каквом је они приказују, јер Приштина без сагласности Србије није за 10 година ушла ни у ОЕБс ни у УН, и остаје непризната за део човечанства који чини око четири петине човечанства", истиче Ђурић.

Говорећи о одлуци да Електромрежа Србије остане на КиМ, Ђурић је казао да Београд наставља да се бори и да се слаже са констатацијом председника Вучића да се ради о "малој победи", која је веома важна и резултат је труда.

Према његовим речима, јако је важно што су по том питању Србију подржале Мађарска и друге земље које нису признале независност КиМ, попут Бугарске, као и што су неке земље које су раније подржавале позицију Приштине остале неутралне, попут Црне Горе и Македоније.

"То је за нас значило да смо зауставили ту одлуку. Јер да нисмо зауставили, енергетски систем Србије би био распарчан, тако што би цела наша јужна Покрајина остала посебна контролна област, изгубили би смо енергетску границу према Албанији и морали би смо, када хоћемо да снабдевамо наше људе на Косову да ту струју предајемо албанској компанији у Приштини", рекао је Ђурић и додао да је зато то можда и важније чак и од Интерпола.

Говорећи о дијалогу и недавном састанку у Бриселу, он је навео да су разговори "суштински блокирани" јер Приштина повлачи једностране, непредвидиве потезе.

Упитан да прокоментарише опасност да српски монаси буду протерани са КиМ, Ђурић каже да је на то мислио када је говорио о деструктивној енергији и да ови потези показују да се ради о озбиљним теденцијама, због чега на озбиљан начин мора да се приступи решавању тога.

Како је рекао управо зато је важно да се разговара са свим важним чиниоцима у свету и са онима са којима се слажемо и са онима који нису традиционално наклоњени нашој позицији и да у томе покажемо енергију, попут оне коју је показао председник Вучић у Бриселу.

"Нисам видео да је неко потрчао да пита Тачија и албанске представнике за све те мере", рекао је Ђурић прецизирајући да мисли не само на новинаре већ и на политичаре који користе тему Београда и Приштине за пласирање своје политике, а која је "у више наврата поражена".

Он је као пример навео лидера Народне странке Вука Јеремић који је говорио да ће 4. новембра у Србији бити расписан референдум којим ће Албанци добити неке ствари, али да се то није дешило и да се након тога, каже Ђурић, Јеремић није ни извинио.

Упитан о плановима Приштине за чланство у Интерполу он је рекао да је видео огромно самопуздање, огромну уложену количину новца, подршку САД, Немачке, Француске, Енглеске, многих западних земаља које сматрају да Приштина мора да постане члан Интерпола и додао да се ту не ради о спречавању и борби протв криминала, јер Приштина преко Унмик-а има приступ Интерполу.

"Они би то хтели из чисто статусних разлога, да би потврдили да је наша јужна Покрајина независна држава. При томе нема везе што се шест министара у покрајинској влади налази на оптужницама, као што је министар полиције против кога је пред приштинским правосуђем подигнута правоснажна оптужница. Ништа то нема везе, ми ћемо томе да се супротстављамо, па ћемо видети ко ће у томе успети. Подсетићу вас да је чланство резервисано за независне државе не за покрајине", рекао је Ђурић.

Говорећи о предстојећој седници СБ УН на којој ће се говорити и о опасности која прети од формирања косовске војске, и Дану албанске заставе који Приштина обележава 28. новембра, Ђурић каже да грађани Србије немају разлога да страхују од 28. новембра ни од најаве формирања такозване војске.

Он је подсетио на јучерашњу вежбу "Век победника" на којој је показано да је направљен приказан значајан искорак у оспособљавању Војске Србије.

"Србија љубоморно чува мир и будућност ито је порука да ми на овом простору желимо мирну будућност коју нико неће моћи да угрожи јер му неће пасти на памет. То раније нисмо могли", рекао је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике