МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Љајић: Нећемо се помирити са заустављањем трговине између КиМ и централне Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Љајић: Нећемо се помирити са заустављањем трговине између КиМ и централне Србије

21.новембар 2018. Извор: Танјуг

Потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић изјавио је данас да је одлука Приштине да таксе на производе из централне Србије повећа за 100 одсто значи спречавање и заустављање трговине између Косова и Метохије и централне Србије и да је то „пар екселанс“ политичка одлука, која ће имати огромне негативне последице.

Расим Љајић

Фото: Танјуг

Љајић је за Танјуг рекао да су два разлога за ту одлуку - јучерашње гласање у Интерполу и чињеница да међународна заједнизца није благовремено и оштро реаговала на досадашње ванцаринске баријере које су увођене од стране Приштине.

“Последице су свакако огромне, пре свега економске. Ово значи дефинитвно обуставу сваке врсте трговине између централне Србије и Косовоа”, рекао је Љајић.

Он је истакао да нема тог произвођача из Србије који може да буде конкурентан са толиким таксама, порезима и царинама које се уводе.

“Боље да су рекли "забрана трговине са Србијом", него што на овакав начИн покушавају то да ураде. Ствари морају назвати правим именом - ово јесте спречавање и заустављање трговине између Косова и централне Србије”, истакао је Љајић.

Љајић је навео да је из централне Србије прошле године на КиМ пласирана роба у вредности од 440 милиона евра, а да смо купили робу вредности од 21 милион, те да се ове године бележи раст од неких девет одсто, па ће и последице бити огромне.

Министар је нагласио да су два узрока за ову меру Приштине, а први је јучерашње гласање у Интерполу.

“Ово је реакција директно на то, то и не крију”, подвукао је Љајић.

Као други разлог, навео је то што међународна заједница није благовремено и оштро реаговала на досадашње ванцаринске баријере које су увођене од стране Приштине.

На питање какву реакцију међународне заједнице сада очекује, Љајић каже да нема друге жешће реакције него да се све ове одлуке и мере повуку.

“То је једино меродавно, једино учинковито. Ово је "пар екселанс" политичка одлука Приштине, као рекација ба јуцерашње гласање”, рекао је Љајић.

На образложења Рамуша Харадинаја, по коме наводно Србија уводи ванцариснке баријере због чега они реагују, Љајић каже да ми позивамо све ескперте света да дођу и виде ко коме уводи ванцаринске баријере.

“Ако икоме одговора зона слободне трговине и укидање свих баријера - одговара Србији”, поручио је Љаијић.

Каже да Србији адреса треба да буде Брисел, који ће, како каже, овог пута реаговати или рећи да је ЦЕФТА споразум и де факто и де јуре „мртав“ и да морамо да тражимо нове начине комуникације и споразуме на Западном Балкану који ће се спроводити.

Одговарајући на питању какву врсту притиска према Приштини очекује, Љајић каже да је то „једноставан притисак да се укине мере и да се вратимо преговорима.

„Ово не раде чак ни државе које су у међусобном рату. Делује депласирано причати о политичком дијалогу ако ви ургожавате и властите грађане оваквим одлукама и мерама, јер ће они платити највећу цену ових драконских мера, а оне нису ништа друго него заустављање сваке сарадње“, додао је Љајић.

Србија, каже, мора да буде „хладне главе“и да доноси прагматичне одлуке, а не овакве мере које пре свега штете грађанима.

„Нећемо се помирити свакако са овим одлукама и мерама. Тражићемо и анимирати све оне за које верујемо да могу да утичу на Приштину да повуче одлуку“, рекао је Љајић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике