МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић:Они таксе,упаде, ми разум и развој
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић:Они таксе,упаде, ми разум и развој

23.новембар 2018. Извор: Танјуг

Премијерка Ана Брнабић истакла је вечерас да су три најважније ствари које је Приштина потписала: изричита обавеза поштовања ЦЕФТА споразума, спровођења договора из Бриселског споразума који је потписан са Србијом и поштовање фундаменталнихх људских права.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

Објаснила је да када се забрани српски производ, иако производи немају националност, било да је реч о производима компанија са већинским српским или страним власништвом, онда је фундаментало људско право да грађанима обезбедите да купују производе које желе, да имају лекове, храну и да, како је рекла, не правите хуманитарну кризу.

Приштина крши ССП и то на фундаменталне начине, што ми не радимо, јер ценимо међународне право, поштујемо правду и испуњавамо споразуме.

"Неопходно је да задржимо и задржаћемо стабилност, нећемо наседати на провокације и инсистираћемо на враћање такси на нормалу да би разговори са Приштином бити настављени", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је ово за владу био један тежак дан, али да сигурни није ни први, а свакао не ни последњи.

"Оно што влада мора да настави да ради, као што смо данас и радили, то је да наставимо да спроводимо наше задатке планове и програм и чини ми се да у данима какав је овај иза нас морамо да наставимо јачи и бољи. Велики изазов пред нама и једини одговор је да Србија настави да се развија и да буде регионално стабилна и безбедна", рекла је Брнабић.

Не смемо, истакла је, да наседамо на провокације и то је једна од првих ствари о којој је влада разговарала са председиком.

"Стабилност је на првом месту за Србију, све насе грађане и цео регион. У име владе могу да кажем да ћемо по сваку цену борити за обезбедимо стабилност па и по цену, осим по цену живота наших грађана на КиМ. Надам се да то неће бити доведено у питање", рекла је Брнабић.

Истакла је да ће влада Србије апеловати на разум, међународно право, правду, поштовање потписаних споразума који су на снази и који у цивилизованом свету морају да се примењују и поштују, пре свега, ССП и ЦЕФТА.

Премијерка је посебно истакла разлике у начину размишљања "нас и њих".

Као пример, она је навела да док "они" размишљају о подизању такси на 10 одсто па 100 одсто, упадању у куће и малтретирању људи, Влада Србије планира отварање технолошког парка и сад се поставља питање шта у таквој ситуацији да ради влада Србије, односно "ја као премијер".

"Какве одлуке ја да доносим као председник владе, јер морам да кажем грађанима да је то о изужетно тешко. Јер, ми не размишљамо на исти начин и не водимо исту политику као Приштина. Ми смо два потпуно парлелна универзима. Тешко је разумети и објаснити шта се тамо дешава и на то дати одговор", рекла је премијерка.

Конкретан пример је то да јутрос док су они упадали људима у куће, мучили, приводили, малтретираљуди и њихове породице, а све због наводне истраге нечег, ми смо се јутрос спремали да положимо камен темељац за научно технолошки парк у Нишу. То је то различито, рекла је.

Када су донели одлуку да подигну таксе за 100 посто, били смо у Новом Саду са Европским економским форумом и проглашавали који ће град бити европска престоница младих.

Када су они размишљали о подизању такси, ми смо потписали споразум о дуплом опорезивању са Израелом, колико смо окренути миру стабилности и будућности, изградњи раду и младима, а колико они воде ретоградњ политику...

"Где ми живимо и размишљамо у 21 веку, а они као да су у 19. веку. Ми на то нећемо реаговати, бићемо мири и прибрани, апеловаћемо на разум, стабилност, међународно право и правду", каже премијерка.

"Наше је да радимо на томе да Србија постане центар разума, стабилности и сарадње у региону", закључила је премијерка.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике