МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Српски народ на КиМ терору из Приштине рекао:"Доста"
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Српски народ на КиМ терору из Приштине рекао:"Доста"

27.новембар 2018 Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је српски народ на КиМ данашњим протестима "гласније него икад" устао да заштити своја основна људска права и поручио је да је сада време да сложно подржимо и помогнемо наш народ у јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Српски представници на КиМ су, заједно са народом, изашли и рекли ''доста''. Доста терора из Приштине, нећемо да ћутимо што хапсе, што покушавају да убијају наше људе, нећемо да ћутимо пред тиме што је Србима на КиМ у економском смислу намакнута омча око врата тиме што је забрањена свака трговина", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да су приштински званичници хтели 100 одсто државу, а да су добили 100 одсто "горе стање", оценивши да су их Срби на КиМ "матирали, разграђујући њихов систем".

"Хтели су Србима 100 одсто омчу око врата, а добили су 100 одсто разградњу својих институција", рекао је Ђурић вечерас за Пинк, подсетивши да су српски градоначелници и судије на КиМ одлучили да "100 одсто" обуставе своје активности и напусте такозвани приштински систем.

Поводом осуда које су стигле из ЕУ и САД због увођења такси од 100 одсто на производе из централне Србије, Ђурић је рекао да су "саопштења лепа, све је то фантастично", али је оценио да је изостала реакција на време, "пре 10, 15 или 20 дана када им је Вучић слао јасне поруке, када су им из Србије говорили колика опасност прети".

"Најгора памет у политици је накнада памет. Надам се да неће бити накнадне памети када буде још горе", рекао је Ђурић.

Директор канцеларије за КиМ је уверен да многе у Приштини и међународној заједници "бескрајно нервира чињеница" што је полиграфским тестирањем доказано да Милан Радоичић није одговоран за убиство Оливара Ивановића, "које су хтели да натоваре на врат српској страни".

"То је још један ударац настојањима да се Срби на КиМ сломе и уклоне они који би пружали евентуални отпор", оценио је Ђурић.

Говорећи о хапшењу и пуштању на слободу секретарице Оливера Ивановића, Ђурић је рекао да је то иживљавање и терор над Србима.

"Жену која је самохрана мајка малолетног детета, покупили су са радног места, одвели и 48 сати испитивали у Приштини. Они су се надали да тиме што су послали армију својих људи, које не сматрам полицајцима, да уклоне Радоичица, не само да би спречили огранизацију отпора на северу КиМ, него и да би могли да натоваре то убиство на њега и све остале. План им се распао", оценио је Ђурић.

Навео је и да из "збуњених изјава" званичника у Приштини види да нису очекивали да ће Срби на мудар и лукав начин реагују и да им не дају повод за даљу агресију интервенцију.

"Срби су их матирали, распирујући, разграђујући њихов систем.И од данас нема више приштинских општинских и других администрација које функционишу на северу КиМ. Хвалили су се 100 одсто држава, 100 одсто ово оно, а сад су 100 одсто направили горе стање и проблем самима себи", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Приштина је протеклих месеци "обрисала патос" Бриселским споразумом.

Он је додао да су Срби на КиМ охрабрани тиме што су добили јасну и недвосмислену подршку Вучића и владе, али и што се осећа један талас солидарности и подршке.

"Позивам све у Србији да се придруже томе, позивам и студенте и људе из свих сегмената друштвеног живота, и спортисте и јавне личности и обичне грађане...Сада је време да сложно подржимо и помогнемо наш народ на КиМ јер другу борбу од ове нећемо имати. Другу прилику да се изборимо да будемо своји на своме, да то буде нешто што с правом можемо да кажемо да је остало наше, нећемо имати", поручио је Ђурић.

Када је реч о КФОР-у, Ђурић каже да они свој мандат нису испунили и са помажу Приштини да спроводи барикаде и блокаде, јер "америчке и друге јединице КФОР-а су размештене на зеленој линији и спречавају конвоје са робом да пролазе".

То није нешто што је у оквиру њиховог мандата, то није пријатељско понашање према Србима на КиМ, ми то добро видимо, и добро ћемо водити рачуна какве ће то последице имати, рекaо је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике