МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Немамо контролу ни над педљом КиМ, али имамо народ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Немамо контролу ни над педљом КиМ, али имамо народ

29.новембар 2018 Извор: Танјуг

Нисмо у лакој позицији, јер немамо контролу "ни над једним педљом КиМ", али зато имамо свој народ који је спреман да чува своја огњишта, а они имају своју државу која спремна да им свакако помогне, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је најавио је да ће данас, у разговору са представницима Срба на Косову и Метохији, замолити да наставе протесте мирним путем, а да ће држава међународној заједници наставити да указује не само на штетност, већ погубност мера Приштине које дубински разарају мир и стабилност.

„Ситуација није нимало лака. Зависите све време од воље Приштине и од тога хоће ли да поштују право или не. Када се неко понаша неправно или противправно, ограничене су могућности деловања“, истакао је Вучић у изјави новинарима после отварања погона јужнокорејске компанија „Есекс Јуроп“ у Зрењанину.

Он је рекао да је срећан што су се Срби подигли и пробудили и што разумеју колико су погођени мерама, и што су показали да су итекако значајан политички фактор на КиМ, што су на цивилизован и достојанствен начин показали разлику између себе и оних који су своје мере проводили у дело.

Изразио је наду да ће међународна заједница имати довољно снаге и разума да изврши довољно велики притисак на оне који спроводе неправду, која је постала свакодневница.

Поновио је да нисмо у лакој позицији, јер немамо контролу "ни над једним педљом КиМ", али зато имамо свој народ који је спреман да чува своја огњишта, а они имају своју државу која спремна да им свакако помогне.

Вучић је, на питање да ли се нада да ће Приштина ускоро повући своје мере, рекао да се нада, али да не верује у то.

„Волео бих да се то деси данас, да се десило пре 15 до 20 дана када су уводили те мере. Али плашим се да се то неће догодити“, нагласио је он.

Вучић:Тешко до било каквог компромиса,САД коректно

После увођења такси од 100 одсто на робу из Србије никакав компромис није ни видљивији, ни ближи, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је задовољан изјавом америчког државног секретара Мајка Помпеа о томе да Приштина мора да укине таксе, али наглашава да Београд и Приштина нису ни близу било каквог коначног договора нити се сада воде разговори.

"Амерички став о таксама је коректан. Али, Америка има другачији однос према Косову, за њих су они независна држава, за нас нису. Важно је говорити да треба наћи компромис, али то није могуће, ни око ЦЕФТА, ни око Бриселског споразума. Тешко је постићи било какав компромис", рекао је Вучић новинарима у Зрењанину.

Он каже да после увођења такси од 100 одсто на српску робу никакав компромис није ни видљивији, ни ближи.

"Кад не можете да се договорите ни око елементарних ствари, повлачењу такси, како онда да се око крупнијих и важнијих ствари договорите", додао је Вучић, истичући , међутим, да у договору лежи будућност.

Подсетио је да су за Србију две ствари проблем - то што Албанци рачунају да имају своју државу и да је њихова државност заокружена, за шта ће се борити по цену свега.

"То је фактор који морамо да видимо, а размислите на шта смо ми спремни осим да опсујемо сопствену власт и оптужимо је и за оно што смо сами чинили док смо били на власти", рекао је он.

Друга ствар је чињеница да је добар део света већ признао ту државност и да морамо да разумемо оквире у којима се крећемо.

"Ако неко мисли да ће Албанци да нестану или њихова жеља за државом - то су глупости. Или да ћемо ми променити став САД, Немачке... То је нереално, али да можемо да се боримо да добијемо највише што можемо и да заштитимо народ, због којег много тога чинимо и желимо да опстане и да чувамо државу на КиМ онолико колико можемо, колико је имамо и колико можемо да се изборимо. Људи треба да разумеју да то није једноставно", указао је Вучић.

То посебно важи за оне који су све прерогативе власти предали Приштини у руке и убили сваку могућност са нешто издејствујемо, а ми смо ипак нашли начин да се боримо за интересе свог народа, додао је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике