МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ивановић: Ситуација можда никад тежа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ивановић: Ситуација можда никад тежа

30.новембар 2018. Извор: Танјуг

Директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић рекао је данас, на протесту здравствених радника у Косовској Митровици, да је још пре месец дана тражена сагласност за кисеоник, која још није добијена, као ни сагласност за санитетски метеријал.

Милан Ивановић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ивановић је рекао да Срби траже слободу, да живе и раде мирно, да могу да се лече.

Протест је заказан како би се указало на катастрофалне последице одлуке Приштине о таксама на производе из централне Србије, што је блокирало допремање лекова и санитетског материјала из централне Србије на КиМ.

Ивановић је рекао да је ситуација тешка, можда, каже, и никад тежа и неизвеснија, јер се овог пута врши и институционално насиље над Србима, а може се, истиче, решавати само јединством и слогом.

"Харадинај поставља неке услове - или ћете признати Косово или ће вам остати санкције којим ћемо вас уништити... Ако не прихватимо, он ће срушити власт... Он је гласноговорник страних сила. А, то чујемо и од неких малих кругова, неког опозиоционог савеза, који предлажу исте мере. Ти појединци из круга двојке, ти вазали, марионете, пиони, очигледно да су им исте газде, чији су плаћеници", рекао је Ивановић.

Поручио је да се Срби на КиМ боре мирно, демократски, цивилизовано.

Како је рекао, болница у Косовској Митровици је већ била једном била "одбрањена" и остала је бастион, у којем се сви пацијенти лече и могу да добију здравствену заштиту.

"Ствари су јасне, ми тражимо слободу, хоћемо мирно да живимо, радимо, да можемо да лечимо људе", рекао је он.

Ивановић је поручио да је држава дала јасно и гласно безрезервну подршку и да је рекла да неће дозволити никакав погром и да су црвене линије животи људи и њихова слобода.

"Били смо код председника, у разговорима кажу оно што рађа оптимизам и наду - да имамо пуну подршку џаве за разлику од ранијих периода. Постоји подршка и јединство и држава ће учинити све што може, само да ми не наседамо на провокације, да методом Маркала или Тачка сличан сценарио (Албанци) не спроведу у дело", рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао да су Албанци у претходних 20 година вршили перфидно насиље над Србима, етнички мотивисано, а да се терор наставља на нов начин.

"Сетили су се и економског насиља, сада покушавају изгладњивањем и угрожавањем егзистенције Срба, да доврше етничко чишћење и стварање лажне, како они кажу, етнички чисте државе, како би формирали велику Албанију", рекао је Ивановић.

Држави, каже, поручује да размотри све остале мере.

"Да размисли и о реципроцитету и другим мерама, зајендо са нама, јер први пут имамо пуно јединство", додао је Ивановић.

Протесту су присуствовали и представници Српске листе, на челу са председником Гораном Ракићем, али и представници ФК Црвена звезда Драган Џајић, Звездан Терзић и Митар Мркела.

Испред Клиничко болничког центра окупио се и велики број грађана, са транспарентима - "Наша деца су гладна", "Не затварајте нас у гета", "Немамо лекове", "Свете, докле ћеш затварати очи", "Немамо кисеоник за инкубаторе", "Стоп насиљу Приштине", "Имамо право на хлеб", "ЕУ отвори очи".

Директорка Дома здравља Косовска Митровица Миљана Николић истакла је да као и претходних дана Срби на КиМ се и данас часно боре за свој опстанак у јужној покрајни и шаљу поруку да не планирају да оду.

"Порука Приштини - можете да нам узмете храну, лекове, сигурност, али никада љубав према Србији, КиМ, веру, наше хероје, храброст и историју где јасно пише Косово је Србија", рекла је Николић.

Из Института за јавно здравље Косовска Митровица Бранислав Ивановић казао је да је завод једина здравствена установа на КиМ која је опстала и после 1999. године, а која пружа услуге пацијентима српске, али и других националности.

Према његовим речима, Институт је задужен за испитивање воде за пиће, животних нармирница, здравствени надзор, као и за набавку и дистрибуцију вакцина за имунизацију.

Нада се да Институт неће доћи у ситуацију да им нестане реагената и другог материјала који су им неопходни за рад, као и дистрибуција вакцина.

"Демократском борбом и мирним протестима, уз спремност за дијалог и компромис, настојаћемо да до тога не дође", каже Ивановић.

Управница КБЦ Косовска Митровица Даница Радомировић упозорила је да је стање критично и да наговештава хуманитарну катастрофу.

"И после 19 година ми смо на истом месту и боримо се за слободу, а потребнији смо нашим пацијентим у болницама. Поручујемо остаћемо на својим радним местима и бранити право на наша вековна огњишта", рекла је Радомировић.

Главна сестра болнице Ивана Стојисављевић истакла је да су много пута са истог места, као и данас бранили своју болницу и град, те да та борба траје.

Упозорила је да се налазе пред хуманитарном катастрофом, као и да су залихе лекова и другог материјала све мање.

"Не дозвољавају нам да обаваљамо свој посао и да адекватно збрињавамо наше болеснике. Преузели су друге институције, али школе и болнице не дамо", подвукла је Стојисављевић.

Према њеним речима, српска деца су само српска, пацијенти у КБЦ Косовска Митровица су њихови и неће дозволити Албанцима да им они помажу.

Апеловала је на Светску здравствену организацију да реагује и спречи хуманитарну катастрофу.

Окупљенима на скупу прочитала је поруку подршке Савеза здравствених радника Србије у којој је наведено да ће се борити заједно за људска права.

Председник привременог органа општине Косовска Митовица Александар Ћирић поручио је да 10. дан заредом српски народ пркоси, опстаје и противи се одлукама Приштине на таксе од 100 одсто на робу из Србије.

"Већ месецима покушавају да нас свађају, али успели су да нас уједине и у томе да им покажемо да одавде нема назад, јер и поред притисака настављамо да градимо", казао је Ћирић.

Најавио је да ће за 10 дана почети реконструкција КБЦ Косовска Митровица, да ће данас бити додељена 24 стана становницима северне Косовске Митровице, као и да ће до краја године бити додељено укупно 72 стана.

Позвао је међународну заједницу да изврши притисак да се укину царине од 100 одсто и поручио да је држава Србија уз српски народ на КиМ, те да неће дозволити да ниједан грађанин гладује.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике