МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Срамота да 20 дана нема осуде међународне заједнице
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Срамота да 20 дана нема осуде међународне заједнице

04.децембар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је велика срамота што већ 20 дана из оног дела међународне заједнице, која је, како каже, стварала лажну државу Косово, нема довољно притиска на Приштину поводом увођења царина на робу из Србије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Никада нисам видео Албанце који без нечије, барем прећутне, сагласности предузимају овакве мере. Они увек траже макар прећутну сагласност, макар и то да им из неке од кључних престоница која је подржала независност Косова кажу ''зажмурићемо на једно око''", рекао је Ђурић на телевизији Пинк.

Поновио је још једном да Приштина не делује сама, и да "у овом њиховом лудилу и те како има система".

Сви они који подржавају то што ради Приштина, заправо подржавају дестабилизацију региона, подржавају дављење и притисак против опстанка Срба на Косову и Метохији, и зато је изузетно важна дипломатска акција коју спроводи председник Александар Вучић и Влада Србије, а то је да се на свим адресама у свету зна истина о томе шта се дешава у Србији, оценио је Ђурић.

"Наше је да алармирамо наше савезнике и пријатеље. Не спрема се ништа добро нашем народу на КиМ ако се са овим настави", додаје Ђурић.

Основни циљ приштинских такси је, сматра, "сламање српског бића" на Косову и Метохији и да се онемогући његов опстанак.

"Немој нико да има дилему шта је циљ и намера Приштине и због чега они ово раде. Они ово ураде искључиво због тога да би удавили српски народ на Косову и Метохију и онемогућили му опстанак", изјавио је Ђурић.

Српски народ се, како каже, већ две недеље на КиМ на миран, достојанствен, одлучан и непоколебљив начин бори против дискриминаторских такси Приштине.

"Наши људи огромном енергијом, креативношћу, љубављу према свом завичају, 14 дана не престају да гандијевски, хришћански, мирно бране своје домове. Овај велики народни сабор који данас видимо и у Косовској Митровици где су реке људи, у Грачаници, у Штрпцу, заправо је мирна буна Срба на КиМ који не желе да им се отме право да остану и опстану на својим огњиштима", каже Ђурић.

Најоштрије је осудио што је кошаркашима Партизана забрањен улазак на КиМ, јер, како каже, нема никаквог оправдања за антицивилизацијско понашање Приштине, која у претходних неколико недеља забрањује нашим одбојкашима, рукометашима, фудбалерима да се баве спортом на својој територији и да слободно путују.

"То је кршење свих обавеза и домаћих и међународних које привремене институције самоуправе у Приштини имају. Све што је постојало од споразума Приштина је са тиме обрисала патос", поручује Ђурић.

Његов утисак је, како каже, да је Приштина обрисала патос и са настојањима Брисела да се нешто помери по питању косовских пракси.

Ђурић је рекао и да се чине надчовечански напори да се сачува мир и српски народ на Косову и Метохији, и указао је да Приштина покушава да "наш народ преведе преко ивице провалије и да запали пожар сукоба".

"Као грађанина, и као неког ко води Канцеларију за КиМ и те како ме љути кад чујем од дела међународних представника за које знам да су могли и морали да ураде више кад кажу: увели су вам таксе, а висте се их спречавали да уђу у Интерпол и борили се да они не буду у Интерполу" рекао је он.

Како каже, Београд је инсистирао да се све ствари решавају за преговарачким столом.

"Основна премиса дијалога Београда и Приштине је да неће бити једностраних потеза изван оквира преговарачког процеса, а онда је кренуо њихов напад на Унеско и Интерпол и сада су ваљда љути сви они заједно, и Квинта и Приштина и не знам ко све зато што се Србија борила за своје интересе и да сачува народ и што нисмо дигли глас да нам узму цркве и манастире на Косову", рекао је Ђурић.

Он је додао да "онај ко мисли да Србију може да натера на капитулацију са својим барабама из Приштине, то се неће десити".

"Дијалог са свима, хоћемо и мир, али да дозволимо да неко гази наш народ, нека се са тиме не рачуна", истакао је Ђурић.

Он је поновио речи председника Александра Вучића да би пет пута требало да размисле они који мисле да могу да угрозе наш народ на КиМ и њихову безбедност.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике