МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Неувођење нових мера-притисак на Приштину делује
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Неувођење нових мера-притисак на Приштину делује

12.децембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да одлука приштинских власти о неувођењу даљих мера против Београда показује да притисак на њих делује, да није тако тешко као што нам се говорило и да је тај који га је извршио то требало на такав начин да учини и по питању такси на српску робу.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је подвукао да Приштина мора да разуме да је неопходно правити договоре, а не силом покушати остварити своје циљеве.

"Ми би сада требало да кажемо како нам је лакнуло и како смо срећни. Имамо таксу од 100 одсто, формираће војску за два дана, а треба да говоримо како смо срећни што нису ко зна шта урадили. Све док се не укину таксе, док Приштина не разуме да је потребно да правимо договоре и разговоре, а не противправним путем, правним насиљем, не дај боже физичким насиљем да неко остварује своје циљеве, неће бити велике среће", нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакоа да се показало и по овоме јуче да када неко жели да изврши притисак на Приштину, то није тако тешко као што су нам говорили.

"После два или три дана колико су Харадинај и сви остали понављали да следе нове мере, одједанпут сви су одустали од нових мера. То нису учинили зато што су се тако пробудили, већ зато што им је то неко рекао. Тај који им је рекао око нових мера, јер је схватио да ми више буквално немамо где, да смо у ћошку ћошка, и да после тога морамо да се штитимо и бранимо, тај неко би требало то исто и на такав начин каже за таксу. Задовољан сам што је немачки министар спољних послова на коректан начин изнео захтев за укидање такси. Видећем шта ће сви други да кажу", рекао је Вучић новинарима у Абу Дабију.

На информације да из САД стижу поруке да Србија треба да одустане од активности на повлачењу признања независноти Косова и да ће Приштина онда укинути таксе, Вучић је подсетио да Америка Косово посматра као своје чедо, дете, о којем говори као да је већ тинејџер.

"Мислим да ћемо чути још много разлога и ствари, много услова које морамо да испунимо да би они укинули таксе. Све то можемо да слушамо, али никаквог смисла нема. То је оно што су хтели да направе потпуно нову позицију, да у трци на 100 метара оду 15 метара напред, а да будемо срећни када се врате пет метара уназад. На то нећемо пристати. Није важно која је ствар у питању”, поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да никада неће да говори о ономе што се прича иза затворених врата, јер у супротном нико више не би разговарао с њим.

Свима који мисле да је лако бусати се у прса и све одбијати, што иначе ради на свакодневној основи, он је поставио питање да ли су спремни, када дођемо у тако тешку ситуацију, када више немамо шта, и само да леже у неком рову три дана у води.

"Не да пуцате у неког или неко у вас. Само да лежите у рову на минус три или док киша пада три дана. Јесте ли спремни на то или нисте. Или сте спремни само на то како и колико мотки узмете и лупате мене по глави. Албанци су веома спремни за све и веома мотивисани. Они су срцем ушли у ове санкције. То је колико њихова предност, толико и нешто што им страховито одмаже", рекао је Вучић.

Казао је да имамо све време тешку политичку борбу у којој морамо да истрајемо и изборимо се за највише што можемо да добијемо.

"Да ли ће бити скорог и доброг решења - ако га ви видите реците које је, ако га види било ко нека каже", подвукао је Вучић.

Албанци, подсетио је, што се њих тиче имају државу завршену, и без каквог великог рата неће дозволити да то буде другачије, и по цену ко зна коликих губитака.

Навео је да свет на један или други начин доживљава стање, те додао да се стање на терену неће променити.

"Хоће ли то много помоћи Србији - неће. Наш посао је да тражимо мирно решење, да покушамо да сачувамо стабилност, мир, али и одбранимо наше националне и државне инетресе, да кажемо не можете да газите наш народ. Имамо и ми захтеве и права, али морамо да будемо усклађени са оним што је реалност и у нашим захтевима да тражимо висе од тога, али да добро разумемо да те ствари нису лаке и да добро разумемо своју позицију у свету, на КиМ, и целом региону. Свако ко говори другачије је неозбиљан, неодговоран и гурао би Србију у катастрофу", уверен је Вучић.

На питање да ли је и даље, као што је рекао Тијанић "Косово најскупља реч", Вучић је додао да је казао и да би сви тобож дали живот за Косово, али нико не би да живи на Косову.

"Ја могу да неког парафразирам или цитирам, али најлакше је туђим главама трговати. Узмите само наше војне и полицијске аташее који су, на пример, овде у Уједињеним Арапским Емиратима. Кажите им сутра да иду на КиМ или негде, после плате од 3.000 евра. Неће ниједан. Пустите те приче. Хоће до првог кишног дана", нагласио је Вучић.

Вучић:За дијалог одговорни Београд и Приштина,не Могерини

Председник Србије Александар Вучић одбацио је тврдње Рамуша Харадинаја да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини крива за актуелну ситуацији у дијалогу, те казао да за то могу да буду криви само Београд и Приштина.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Харадинаја да је Могерини крива за пропаст дијалога, одговорио да се не слаже с тим.

"Не мислим да је Могерини неко ко је на било који начин наклоњен Београду или Србији. Напротив. Али свакако да није она крива. За то можемо да будемо криви ми и Приштина. Нека размисле добро у Приштини ко је крив, ко је тај који је желео договоре, а ко је тај који договоре није желео", поручио је председник Србије.

Вучић је у изјави новинарима изразио наду да ће доћи до већег разумевања у будућности и да ће Приштина схватити да насилничким и противправним мерама не можете ништа да постигне.

"ЕУ је ту била само да понуди своје добре услуге. Да ли смо понекад били ми под притиском свега - па јесмо, али томе можете увек да се одупрете. На крају све зависи од Београда и Приштине. Ми немамо тако лични однос према Могерини, њеном тиму и раду. Хвала што су трошили време и придавали значајн нашим разговорима", казао је он.

Вучић је подсетио да је веома важна вест била што по први пут Уједињени Арапски Емирати у Интерполу нису подржале чланство Косова.

"То је била страшно важна вест. Не знате како је то била страшно важна вест у читавом региону, арапском свету. Да не говорим колико земаља се везује за њих, а они су били једни од најснажнијих подржавалаца, због добрих веза и помагача које је својевремено имала Атифете Јахјага. Ми смо се годинама овде борили и у важној битки успели да се изборимо", нагласио је председник Србије.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике