МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Срби на КиМ: Брисел да уведе санкције Приштини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Срби на КиМ: Брисел да уведе санкције Приштини

18.децембар 2018. Извор: Танјуг

Срби са Косова и Метохије затражили су данас од Брисела да без одлагања уведе политичке и економске санкције према властима у Приштини, до окончања кршења ЦЕФТА споразума.

Срби на КиМ

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Они су тај, и још неколико захтева изнели на данашњем протесту у Косовској Митровици.

Такође траже чврсте гаранције међународне заједнице да специјалне полицијске јединице и Косовске безбедносне снаге неће долазити на север, јер је то, истичу, једини начин да се избегне ескалација сукоба.

Такође, поручено је и да се политички представници Срба неће вратити у приштинске институције до укидања тарифа.

Захтеве је прочитао директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Милан Ивановић.

У том прогласу, наводи се још:

"Поздрављамо одлуку председника Александра Вучића да се дијалог настави тек по укидању дискриминаторских такси и других нецаринских мера донетих против српског народа. Посебно поздрављамо званично саопстен став да ће Србија заштити српски народ на северу КиМ у случају било каквог угрозавања насе безбедности, која је дубински доведена у питање формирањем албанске тзв. ''Војске Косова''".

На мирном протесту испред канцеларије ЕУ и Еулекса, Ивановић је истакао да су сулуде таксе од 100 одсто, брутално хапшење Срба и формирање тзв. војске Косова, "друге албанске војке на овом простору", у функцији застрашивања Срба и етничког чишћења Срба и фази стварања "Велике Албаније".

Он је рекао да млаке и благе осуде ЕУ говоре више о њиховим проалбанским ставовима.

"Све то чини да је ситуација изузетно озбиљна и тешка", рекао је Ивановић.

"Сви знамо да је брутално прегажена Резолуција 1244 и знамо да иза тога не стоји Приштина. Они су само пиони и лакеји Велике Британије и САД", рекао је Ивановић.

Он је истакао да Срби на КиМ имају безрезервну подршку Србије, која је јасно поручила да неће дозволити етничко чишћење и насиље над Србима.

Ивановић је рекао и да Срби траже да се поштује Резолуција 1244, да се пусте "њихова невино ухапшена браћа из затрова", да је поштује Кумановски споразум, у делу о повратку Војске Србије на КиМ у мери у којој је то одређено.

"А, држави поручујемо да размисли о реципроцитету, да вратимо радар на Копаонику, да ојачамо установе и институције цивилне заштите, да обезбедимо комуникације, пре свега, у зонама Јариња и Брњака...", рекао је Ивановић.

"Ситуација је тешка. Али, спаса нам нема, али пропасти нећемо", цитирао је Ивановић речи Николе Пашића.

Поручио је представницима Албанаца да треба да схвате да су у тежој ситуацији, јер је 12 земаља повукло признање...

"Пашће њихова квази држава. Ми имамо будућност, имамо Србију", поручио је Ивановић.

Данас је 28 дан како Срби у Косовској Митровици мирно протестују због такси Приштине од 100 одсто на робу из централне Србије.

Симић: Свет видео да не одустајемо од борбе

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас на протесу у Косовској Митровици да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу синоћ цео свет могао да чује да Срби са КиМ неће одустати од мирне демократске борбе и да се не мире са планом Приштине да их на том простору више нема.

Упућивали смо поруке претходних недеља Приштини, међународној заједници, Бриселу, Вашингтону, а данас ми дозволите да се обратим вама, рекао је Симић који је указао на значај јединства, јер, како је навео, они који не знају на који начин да га разбију покушавају то питањем да ли протести имају смисла.

“И 1999. године у јуну на Ибраском мосту када сте одлучили да останете, било је оних који су се питали да ли је вредно. Ви сте остали овде да браните себе, Србију и будућност своје деце. Немојте бити скромни, захваљујући свакоме од вас и председнику Вучићу смо имали прилику да синоћ свету кажемо да нећемо одустати од мирне демократске борбе за интересе спрског народа на овим просторима и да се не миримо са планом Приштине да нас овде нема”, рекао је Симић.

Наводећи да има оних који се питају докле ће протести трајати, Симић је рекао да “свака застава на прозорима домова, локала, да је свако дете, студент, човек на радном месту, сваки привредник који се бори да не дође до хуманитарне катастрофе - протест.

“Протест против плана Приштине да нас овде нема”, рекао је Симић.

Он је навео и да је то дужност Срба са КиМ, а родитељима студената поручио да не брину и да док год су “ту поља, шуме и ливаде”, нема хуманитарне катастрофе.

На крају обраћања Симић је позвао окупљене да аплаузом пруже подршку суграђанима који су, како је рекао, без основа оптужени за убиство Оливера Ивановића, као и њиховим породицама које храбро стоје и боре се за истину.

“Нека они буду пример, а ми им поручујемо- нисте сами јер одавде нема назад”, рекао је Симић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике