МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Далеко је и дијалог, а камо ли споразум са Приштином
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Далеко је и дијалог, а камо ли споразум са Приштином

25.децембар 2018. Извор: Танјуг

Београду и Приштини је далеко дијалог, а камо ли споразум, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да је Србија, ако Албанци то желе, спремна за разговор који може да донесе задовољавајућу будућност - за Србе и Албанце.

Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је гостујући на Пинку рекао да је решење питања Косова и Метохије питање за нас - Србе и Албанце.

Ми, поручио је, живимо једни поред других и треба да сарађујемо. У Србији, додао је, раде многи Албанци и са Косова и из Македоније. Међутим, поновио је Вучић - Албанци неће да прихвате компромис.

"Албанци мисле да је цело Косово њихово, а Срби, посебно они на КиМ, знају да Косово није наше.

Албанци не желе било какву врсту компромиса, али ако буду желели ми смо спремни за разговор и договор који може да нам обезбеди задовољавајућу будућност за Србе и Албанце", рекао је Вучић и истакао: "Само да укину те таксе. Ми ћемо да се понашамо правно. Само нек укину таксе".

Говорећи о формирању приштинског тима за дијалог, Вучић је рекао да је то порука јасна Србима да не желе компромис.

Он је поновио да су у том тиму, како је рекао, неки координатори, Шпенд Ахмети, који је показао шта мисли о Србији и Србима и Фатмир Љимај, који је наређивао силовања и убијање Срба, а повезан је и са случајем Клечка.

Ипак, председник каже да, ма колико да је тешко и болно, Србија је спремна за разговор да бисмо обезбедили мир нашем народу и деци.

Председник је указао, међутим, да какво год решење у вези са КиМ буде постигнуто у Србији нико неће бити сагласан.

"Далеко нам је дијалог, а камо ли споразум. А једино решење је у дијалог", рекао је. Указао је на то што представници јужне Митровице раде са неким, како је рекао, уједињењем Митровице.

Напоменуо је да неки кажу да то раде, јер се очекује подела Косова. и запитао да где је ту логика с обзиром на то да је реч о класичној супротности. "Како уједињују Митровицу, а очекују поделу", запитао је председник Вучић.

Вучић: Могућност повећања косовског додатка

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност повећања "косовског додатка".

Вучић је, гостујући у „Новом јутру" телевизије Пинк, поручио Србима на КиМ да ће Србија помагати на све могуће начине и учинити све да живе једнако добро следеће године, те да, ако има простора, а уверен је да ће га бити, повећати косовски додатак.

Он је рекао да држава то планира како би Срби на КиМ имали још деце, и како бисмо им показали да на КиМ имају своју будућност.

Њихово стање је, истакао је председник, све теже, јер Приштина нема намеру да укине таксе, барем до Нове године.

Указао је да таксе и тешкоће Срба на КиМ у јавности и медијима готово да више нису тема. „Рекао сам раније да три дана људи овде хоће да причају о Србима на КиМ, четврти дан су уморни и важније им је да ли је поледица, суснежица, Нажалост ту сам био у праву и неко мора да се бави тиме, а то је држава.

Наставиће да се бавимо и српски народ на КиМ има, може да има и увек ће имати ослонац у својој држави", подвукао је он.

Рекао је да нисмо ни близу решења косовског проблема, јер је за компромис потребно достра енергије, да жртвујете своју каријеру за добробит будућност своје деце, а за то, како сматра, нема нико у Приштини спремност да то уради.

Казао је да је добро што је амерички председник Доналд Трамп показао жељу да проблем буде решен и да је по први пут рекао да треба да е договори Приштина са Београдом и обратно, а да ће они прихватити компромис. "Први пут Трамп каже договорите се са Приштином, ми ћемо то да прихватимо.

Једино што не мислим да је у том писму тачно, а то је да нисмо близу крају. За компромис је потребно много енергије труда и жеље и жртвовања", рекао је Вучић и приметио да, међутим, више нико не говори о нашем народу на КиМ, више нико не говори о таксама од сто одсто.

За компромис је потребно много енергије, труда и жеље, а нисам сигуран да је неко у Приштини на то спреман, додао је. Највише га, каже, брине чињеница да више нико о томе не жели да говори.

"Опет су нас неки победили и више нико о народу на КиМ, таксама и проблемима не говори. То се користи само када треба да се нападам ја или Влада, иако је ситуација на Косову све тежа", рекао је Вучић.

Помагаћемо на све начине и гледати да следеће године повећамо косовски додатак да бисмо имали још деце и да људи тамо имају будућност, истакао је и поручио да наш народ може да рачуна на своју државу Србију.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике