МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Дијалог потребан, али сам изгубио поверење у Приштину
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Дијалог потребан, али сам изгубио поверење у Приштину

29.децембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је дијалог потребан, иако има посла са људима чија реч не значи ама баш ништа, али са којима мора да се гради нешто и да се имају добри односи због будућности.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Вучић је, гостујући на Студију Б, упитан да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да се наводно све договорио са Хашимом Тачијем, указао да никада није сам на састанку са Албанцима.

Ипак, каже, нема никакво поверење у албанске политичаре у Приштини.

Пренео је да је три месеца после успостављања Бриселског споразума схватио, из једног разговора у Бриселу, да Приштина никада неће успоставити ЗСО, да је то била шарена лажа не би ли Србију довели у ситуацију да подржи чланство Косова у међународним организацијама, што је он одбио, а било је понуђено као члан 14. тог документа.

„Ја примећујем све већу нервозу код њих као и код међународног фактора, јер су схватили да користимо Бриселски споразум као штит наших интереса, грађанских права Срба. Добро су разумели да се Србија подиже из ужасне економске ситуације. То почињу да примећују и у региону, и некима почиње да смета“, указао је он додајући да је Давор Штир у једном тексту навео да је Вучићева Србија нешто друго.

Подсетио је да је отворио унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, како би се ишло ка рационалном решењу, те је годину дана Косово била тема у Србији, што никада до сада није било.

Тада је, каже, схватио да ми Срби живимо у облацима, да не разумемо шта се дешава на КиМ, и да 90 одсто људи није ни било у покрајини и не схвата реалност у покрајини.

Подсетио је и на инцидент око хапшења и малтретирања директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, рекавши да је он осетио, две вечери пре, да се нешто збива јер је приштинска страна била страшно нервозна.

„Марко је још на дан тог састанка најавио, у складу са прописима, посету Косову. Отишао је на политички састанак о дијалогу. Лагали су да је ушао на алтернативни прелаз. Тај дан сам им рекао да до 19.30 Ђурића врате на неки од администартивних прелаза, а они су га вратили у 19.20. Ипак, тада сам изгубио сваку врсту поверења, односно схватио да све што раде - лажу“, казао је он.

Вучић је нагласио и да је знао, када су увели таксе да ће то бити дуготрајна и тешка борба.

Србија ће, каже, колико је могуће и у немогућим условима чинити све да ради на опстанку Срба на КиМ, и у томе ће успети, биће лекова, хране, плата...

„Али, то нам неће бити алиби за проблеме у централној Србији“, поручио је он.

Рекао је да ће бити тешка борба и да чека да повуку таксе, али додаје да су хтели да их повуку не би их проширили на даље компаније.

На питање да ли има назнаке да ће САД ући у дијалог, Вучић је казао да Срби и Албанци одлучују о томе.

„Ако уђу Американци, што не би и Москва. Ми одлучујемо о томе. Међутим, питаће се Американци, Руси, али је суштина како ћемо се ми и Албанци договорити“, рекао је он.

Осврнуо се и на истраживања Цесида према којем наводно 53 одсто нашег народа по сваку цену жели да Косово остане у Србији, упитавши да ли би се они из Цесида борили за останак Косова у Србији.

Поновио је да је неопходно да људи схвате реалност, и да не слушају оне који само критикују, те и оне који су добили паре од амбасада других држава, што значи да раде за друге државе, а не своју.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике