МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: Не видим никакву назнаку компромиса
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: Не видим никакву назнаку компромиса

04.јануар 2019. Извор: Танјуг

Таксе које је Приштина увела на сву робу из централне Србије и БиХ, стварање тзв. војске Косова и брисање границе између Косова и Албаније, вратили су дијалог Београда и Приштине, не корак, већ 50 корака уназад, оценила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

Гостујући на ТВ Пинк, Брнабић је истакла да због свих тих одлука привремених институција у Приштини "не види никакву назнаку компромиса", већ сматра да су Београд и Приштина од компромиса све даље, а као највећу претњу види "политичку одлуку" која се тиче брисања границе између Косова и Албаније која, каже, очигледно води ка стварању "велике Албаније".

"Што се тиче тог брисања граница, чини ми се да ће они покушати да се извуку на иницијативу коју је управо председник Србије Александар Вучић ставио на сто, а то је да имамо једну царинску унију, да имамо повезани Балкан због економског раста, развоја, мира, стаблности, другачијег просперитета. Међутим, то је смешно тврдити у тренутку када привремене институције у Приштини уводе таксе на робу из централне Србије и БиХ, не можете да причате да сте, с једне стране за, не политичко, него економско брисање граница, а са друге стране дижете баријере према Србији и БиХ", рекла је Брнабић.

Указује да су очигледно "границе на столу", и навела да је питање граница могло да буде на столу пре 10 година, а сада не може, а затим сада имамо да за неке могу да буду, а за Републику Српску не могу.

"Хајде да видимо који су то принципи о којима можемо да разговарамо и да пробамо да договоримо компромисно решње. Ја апсолутно желим, надам се свим срцем да ћемо ми успети да дођемо до неког компромисног решења и ово све што се дешавало, а посебно од 6. новембра прошле године, показује колико нису у праву сви људи који кажу да је замрзнути конфликт добро решење", указала је Брнабић.

Подсетила је да је све почело 6. новембра када је Приштина увела таксе на робу из централне Србије за 10 одсто, затим 21. новембра повећала на 100 одсто, 14. децембра је формирана тзв. војска Косова, а пред Нову годину Приштина је проширила таксе и на робу страних инвеститора у Србији, међу којима је на првом месту Кока-Кола.

"Са нестрпљењем очекујем реакцију САД, јер ако постоји једна ствар коју посебно ова администрација у Вашингтону не воли, онда је то протекционизам према америчким производима", рекла је Бринабић и најавила да ће током јануара путовати у САД, где ће, између осталог посетити и седиште Кока-Коле.

Сви ти потези, наводи премијерка, угрозили су мир и стабилност у региону, а једини разлог због којег данас у региону имамо стабилну ситуацију је што се Србија понашала одговорно.

"Србија није узвратила контрамерама, што мислим да је највише изненадило Приштину, они су се надали да ће они кренути са оваквим мерама, да ћемо ми узвратити неким контрамерама, да ћемо опет да разговарамо о две стране, то се није десило, они су даље ескалирали, ми даље нисмо одговарали, тако да моје мишљење је да се то њима мало обило о главу, пре свега политички", изјавила је премијерка.

Она каже да јој је посебно драго што су коначно ЕУ, а у великој мери и САД и остали партнери из међународне заједнице виде "право лице Приштине".

"Виде како је то седети преко пута људи и разговарати о комплексним, емотивним стварима у оквиру дијалога Београда и Приштине са људима на чију реч не можете да рачунате", навела је Брнабић и истакла да са нестрпљењем чека пуну радну сезону после празника и у Бриселу и Вашингтону и да види њихов одговор на најновије повећање према њиховим компанијама.

Премијерка је констатовала да Харадинај жели да представи тренутну ситуацију Београда и Приштине, као "Русија против Америке", и истакла да она апслотуно није таква.

"Нисмо ми мали Руси, ми смо овде Срби, али сам сигурна да ни Американци не би волели да називају привремене институције у Приштини малим Американцима", казала је Брнабић и навела да Американци свакако не би волели да територију КиМ, која је центар трговне накротика, оружјем, људима и која је имала највећи број по глави становника који су били борци ИСИС-а, назива "малом Америком".

Она је истакла да је спољна политике Србије европске интеграције и чланство у ЕУ, али уз нагласак да Србија неће бити део ЕУ док са Приштином не постигне компромисно решење.

"ЕУ више неће да увози отворене проблеме. Уколико желимо у ЕУ, ово на неким начин морамо да решимо, тако што евентално можемо да направимо неки компромис. Какав је тај компромис и да ли је он уопште могућ, то ћемо видети. Свакако мислим да смо ми у одличној позицији, зато што је нама главни преговарач Александар Вучић, јер је са њим тешко преговарати, он озбиљно и паметно брани интересе Србије", закључила је Брнабић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике