МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Политика Србије проналажење компромисног решења за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Политика Србије проналажење компромисног решења за КиМ

18.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да нема никаквих тајни о томе каква је позиција и политика Србије о КиМ и истакао да је политика наше земље била и остала проналажење компромисног решења за КиМ.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

''Тражимо да се створе услови за такво решење'', рекао је Ђурић новинарима у Палати Србија одговарајући на питање о изјави министра спољних послова Ивице Дачића да је идеја разграничења званичан предлог Београда у преговорима са Приштином.

''Нисам прочитао изјаву министра Дачића. Оно што могу да кажем је да велики труд и рад улаже цео наш тим на челу са председником Александром Вучићем, а у коме учествују и премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић и многи други у влади, борећи се да Србија на међународном плану има што је могуће бољу преговарачку позицију'', истакао је Ђурић.

Како каже, резултат тог труда и рада је двоцифрен број повлачења признања независности Косова у последњих годину и по.

Ђурић је подсетио да тзв.држава Косово није постала чланица Интерпола упркос чињеници да су неке од најснажнијих сила заговарале то чланство.

Додао је и да је Савет безбедности УН готово једногласно осудио увођење такси од стране Приштине.

Ђурић: Због потеза Приштине економија на КиМ у блокади

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је, због тога што Приштина предузима једностране потезе по питању имовине, економија на Косову и Метохији данас у блокади.

Одговарајући на питања новинара у Палати Србија, Ђурић је рекао да Србија у овом тренутку отплаћује заостала дуговања за фабрике, индустријске погоне, инфраструктурне објекте на целој територији КиМ.

"Оно што грађани Србије треба да знају је да ми имамо папир за сваки шраф, за сваку машину, километар сваког пута који смо изградили у претходних пет - шест деценија на подручју КиМ. Имамо чврсте, материјалне доказе и о томе да је Трепча наша..., да је готово сваки већи производни погон од Драгаша па до Јариња и Брњака изграђен средствима и уз помоћ државе Србије", рекао је Ђурић.

Он је додао да је став Србије да питање имовине није нешто што може и сме да се решава отимањем и једностраним актима Приштине.

"Залажемо се да о свему озбиљно и одговорно разговарамо како би се пронашло решење које би одблокирало економске токове на КиМ, јер због тога што Приштина вуче једностране потезе по питању имовине, економија на КиМ је данас у блокади", истакао је Ђурић.

Ђурић:Данас 2.130 од како Приштина није формирала ЗСО

Данас је 2.130 дан од како Приштина не спроводи своју, потписом њених највиших представника, преузету обавезу да формира Заједницу српских општина, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

"Шта то говори о њиховој речи и одговорности и шта то говори о спремности и решености међународне заједнице да стоји иза потписа и докумената чији су они гаранти и то не на неком споредном нивоу, него су највиши представници међународне заједнице стали иза таквог документа", упитао је Ђурић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Како је додао, како онда да се чудимо томе што су српски представници на КиМ и бесни и незадовољни због тога што је неко изневерио оно што је преузео као обавезу према њима.

Ђурић је подсетио да је Приштина преужела обавезу према Србима на КиМ да им омогући колективна политичка права кроз Заједницу српских општина, да могу да се осећају као своји на своме...

Директор владине канцеларије је истакао да Приштина нема намеру да то спроведе и додао:

"Господо, пре 2.130 дана ставили сте ваш потпис и тражићемо вам све док не будете до последњег слова спровели у дело оно што сте потписали и то онако како сте потписали, а не како вама пада на памет да то треба изгледа."

Ђурић: Приштина се руга Трамповим захтевима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да се власт у Приштини руга захтевима које је председник САД Доналд Трамп изнео у свом писму у којем је, како каже, недвосмислено затражио од Приштине да укине таксе.

''Трамп је тражио да се уздржавају од једностраних потеза. И шта су они урадили? Ништа. Не само да нису укинули таксе, него су и усвојили статут Трепче, који је нови једнострани удар на српску имовину'', рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Ђурић је захвалио свима у америчкој и европској администрацији који су, како каже, без обзира на то што по питању статуса КиМ мисле другачије од Србије, позвали Приштину, макар и вербално, да укине таксе.

Ипак, истакао је Ђурић, Србија не може бити задовољна док се то заиста и не деси.

''Немојте да ме питате коме од њих верујем или не верујем у искреност намера по том питању и да ли сам, бавећи се овим послом, некада видео да Приштина нешто ради самостално, јер то нисам видео'', навео је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике