МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Због Харадинаја највише треба да брину Албанци
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Због Харадинаја највише треба да брину Албанци

23.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Због понашања Рамуша Харадинаја мислим да данас имају највише разлога да брину Албанци, док су Срби на Косову и Метохији охрабрени порукама председника Александра Вучића, да Србија неће дозволити било какво угрожавање њихове безбедност, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Србија ради и радиће све што је у њеној моћи да сачува мир, али да никоме неће дозволити угрожавање безбедности нашег народа и то је оно што је од животног значаја за наше људе", рекао је Ђурић гостујући на ТВ Пинк.

Према његовим речима, за Србе на КиМ је разлика између опстанка и нестанка управо у чињеници да Србија стоји иза њих, а када то чују од председника Вучића и када знају да иза тога стоји озбиљна државна политика, њима то много значи.

Коментаришући позиве председника косовског парламента Кадрија Весељија на уједињење против Србије, Ђурић каже да то говори о суштинском карактеру њихове политике.

"То говори да они никакву суштинску нормализацију односа нити траже, нити желе, већ желе коалицију за сукоб. Србија жели нешто другачије. Мислим да је јако добро што смо могли да чујемо и од држава у региону да оне не подржавају овакве идеје и настојања", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије истакао је да је власт од 2012. године урадила више на заштити српских државних и националних интереса на КиМ него што је урађено од 1999. године.

"Подсетићу на неколико чињеница, пре свега, у мандату ове владе и захваљујући залагању председника Вучића и премијерке Ане Брнабић и свих других министара, дошли смо у ситуацију да је 13 држава повукло признање самопроглашене независности Косова и Метохије. У томе су учествовали многи значајни министри у влади у томе је учествовао председник Републике, то су недвосмислени резултати. Заустављен је покушај Приштине да постане чалн Унеско-а, да постане члан Интерпола. На свим међународним форумима у разговорима са свим најзначајнијим светским државницима предочавали смо и предочавамо једино могуће решење компромис", рекао је он.

Он је такође подсетио на 2008. годину, када се чинило да су најснажније и највеће Западне државе "једном заувек" зацементирале границе тзв. независног Косова и одбиле да причају о било чему сем о прихватању самопроглашене косовксе независности.

"Након шест-седам година мукотрпне борбе председника Вучића и целог тима који се тиме бавио, данас можемо да кажемо да је чак и код тих најсупротстављенијих страна идеја постизања компромиса, а не наметање независности, нешто о чему коначно може да се разговара", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, сада имамо једну парадоксалну ситуацију.

"Они у чије време и они који се позивају на Устав Србије, а у чије време је од Србије одвојена Црна Гора у којој се налази ништа мањи број светиња и ништа мање значајних светиња. У њихово време, наша земља је остала без излаза на отворено море. У њихово време потписан је Соланин споразум, којим је једним потписом збачен важећи Устав Савезне Републике Југославије. У њихово време, мишљење Међународног суда правде којим је прихваћено проглашење једностране независности Косова је било као нешто што није у супротности са законом. Све то се десило у њихово време, успостављене су границе на Јарињу и Брњаку - све то у њихово време. И онда су издајници они, како они оптужују председника Вучића и друге људе, за чије време је повучено признање 13 земаља", рекао је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике