МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Срби показали јединство и поверење у државу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Срби показали јединство и поверење у државу

03.март 2019. Извор: Танјуг

Приштина је дотерала цара до дувара, што је натерало представнике српске заједнице на Косову и Метохији да размишљају о изласку из привремених институција, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Чињеница да су о тој намери обавестили председника Србије Александра Вучића и државно руководство, те да ће се одлука донети након месец и по, и сусрета и разговора које ће председник Србије имати са светским лидерима, показује јединство које постоји и поверење које имају у своју државу и људе који је воде, рекао је Ђурић у интервјуу за Радио Београд.

Он је указао да су притисци из недеље у недељу, из месеца у месец ескалирали, да би дошло до тога да српска роба не може стићи до енклава на КиМ, да специјалне полицијске јединице упадају кад им падне на памет, хапсе и врше пристисак чак и на северу КиМ... да легитимни српски представници буду замењени, као у случају именовања тзв. нове министарке пољопривреде људима који не представљају српску заједницу.

"Дакле, на сцени је извргавање руглу српских интереса и угрожавање безбедности и економске перспективе", навео је Ђурић.

Ђурић је додао да су политички представници Срба због таквог недемократског, антицивилизацијског понашања Приштине, тражили подршку да напусте привремене институције, али д аје наша молба била да, с обзиром на могуће далекосежне последице, са одлуком сачекају неко време.

"Да покушамо да видимо шта још ко може из међународне заједнице да у релативно кратком временском периоду предузме да би Приштину приволели да прекине са антицивилизацијским таксама и са невероватно неодговорним покушајима безбедносне дестабилизације", објаснио је Ђурић.

Нашим људима страховито много значило да чују од председника Вучића да Србија у безбедносном смислу стоји уз њих и то не само на северу КиМ већ и у свакој нашој средини, пренео је Ђурић утиске са недавног састанка у Београду.

Одговарајући на питања у вези са појачаним притиском на Приштину да укине нелегалне таксе на робу из централне Србије, а пре свих из САД, па чак и помињање затварања базе "Бондстил", Ђурић каже да је појачани притисак и ЕУ и САД добар, али да ћемо праву меру и учинак моћи да проценимо тек онога момента када таксе буду укинуте.

"Речи су добре, дела су још боља", оценио је Ђурић и истакао да постоји низ мера и предвиђених санкција за оне који не поштују ЦЕФТА споразум, и санкција које може да примени ЕУ, али да се ништа од тога не примењује.

Он каже и да не верује да Албанци одлуку да таксе задрже доносе без свести о томе какав је став водећих међународних и политичких и безбедносних структура.

Ђурић ситуацију објашњава и тиме да је међу политичким структурама у Приштини јагма везана за то ко ће према Србији и Србима на КиМ да заузме тврђи став.

"И они се буквално такмиче за гласове на тај начин што износе свакога дана све оштрије ставове, увреде и залажу се за све веће притиске према Србији", оценио је.

До тога је могло да дође, наставља Ђурих, због тога што се у оном западном делу који је имао доминантан утицај на КиМ, није у довољној мери желело или није довољно обраћала пажња на то да се политичка стабилност и будућност не могу градити на константном форсирању конфликта са Београдом и са Србима.

"Ми смо радили нешто сасвим супротно" истакао је Ђурић.

Како каже, и председник Вучић и српско руководстсво све време су јавно и недвосмислено говорили о потреби да се на овим просторима успостави нормалан однос између Срба и Албанаца и иде ка постизању компромиса и стварању трајног мира, што би било у интересу, не само садашње, него и будућих генерација.

Говорећи о ономе шта се ради у вези решавања питања КиМ, Ђурић подвлачи да председник Вучић посвећује огромну количину времена и енергије и озбиљним радом стицаног политичког кредибилитета у међународној заједници да заштити остваривање српских интереса на КиМ.

"И рекао бих да то чини са значајним успесима у веома сложеним и све сложенијим околностима", рекао је Ђурић и додао да то поткрепљују и чињенице које показују колико је у претходних неколико година држава признало, а колико повукло признање такозване независности, као и да је спрецен јуриш Приштине на међународне организације.

"Активности председника Србије Вучића и владе довеле су до тога да се данас о свему поново разговара и са тим треба наставити, тим пре што данас имамо више аргумената него икада раније," указао је Ђурић.

Како каже директор Канцеларије за КиМ, именовање такозваног министра пољопривреде од стране Рамуша Харадинаја суноврат је саме идеје о сарадњи са Србима на КиМ и да особа која је именована не представља апсолутно већинско опредељење Срба на КиМ, који су са више од 90 одсто гласова за јединствену државну политику окупљену око Српске листе.

Ђурић је поручио и да онај ко не заступа државне и националне интересе на КиМ, "већ приватне интересе команданата терористичке ОВК, имаће увек затворена и замандаљена врата и у Београду и на сваком другом месту".

О наводном пријављивању Срба у тзв. косовску војску, Ђурић тврди да су чисте неистине да је реч о 40 људи, већ да је тај број испод двоцифреног, а указује и да је више десетина Срба напустило косовске безбедносне службе чим је почела да се помиње трансформација у некакву војску.

Ђурић је истакао да је наша позиција да желимо нормалне и добре односе са Албанцима, бољу будућност и за једне и за друге и да верујемо да се у бољу будућност може доћи кроз разговоре и постизање компримиса, али указује да смо светлосних година удаљени од решења питања КиМ.

"Тренутно нити разговарамо нити преговарамо зато што они имају те антицивлизацијске таксе. Док тих разговора нема и решења нема на видику", истиче Ђурић.

Одговарајући на питања у вези са намером Приштине да под своју контролу стави Комбинат "Трепча" у северном делу, Ђурић је рекао да то што Приштина тренутно ради нема било какве везе ни са правом, ни домаћим ни међународним, нити има везе са економском логиком.

Комбинат Трепча север је економски успешан, профитабилан, храни 2.400 породица, који производи из године у годину рекордне количцине олова и цинка и то што произведе прода на светском тржишту, а функционише и послује без значајнијих субвенција, самоодржив је и кичма је економског опстанка нашег народа на КиМ, указао је он.

Приштина није у стању да успешно послује комбинатом Трепча који је под њиховом контролом и он је непрофитабилан, каже Ђурић.

"Они би сада хтели да зграбе Трепчу север. Да је анектирају и насилно и противправно припоје 'својој' Трепчи - односно Трепчи А" казао је и објаснио да постоје две Трепче, Трепча север и Трепча југ, по Унмиковој регистарцији који је, када је дошао на територију КиМ, то регистровао као два различита субјекта.

Додаје и да је Трепча север регистрована и у нашем систему те да сматрамо, као држава Србија да је Трепча АД на целокупној територији КиМ наша, док су Албанци у Приштини 2016. године у октобру усвојили закон којим су прогласили да је Трепча њихова.

Подсећа да је Влада Србије тај закон ставила ван снаге и сматра га ништавим, али упозорава да смо у непосредној опасности да сепаратистичке власти у Приштини покушају да примене тај свој нелегални закон.

Ђурић наводи да на тако нешто радници Трепче север неће пристати и да ће бранити своја радна места, предузеће и останак на тим подручјима, а како је додао, подршка државе Србије неће изостати.

О претњама уједињења Митровице Ђурић прво наглашава да није реч ни окаквом уједињењу већ да се ради о настојањима Албанаца да изврше анексију.

"Наравно да тај сценарио не може да прође. Косовска Митровица је тврђава српске жеље за опстанком, равноправношћу, демократијом и слободом и нико тамо неће дозволити да Срби са тог дела КиМ буду протерани", подвукао је Ђурић.

Циљ је, каже он, насилно припајање северне Косовске Митровице и стављања тог дела, јединог преосталог мултиетничког дела града Косовска Митровица под контролу и суштински истеривања Срба на исти начин на који је то учињено из јужног дела града, али и на исти начин на који је то учињено у Приштини где је до 1999. живело готово 50.000 Срба, а данас живи неколико десетина, или Призрену где је живело 12.000, а сада 70 или Пећи где је живело 20.000, а данас шесторо до осморо Срба.

Он подвлачи да се на терену стално ради, да Канцеларија спроводи 149 пројекта подршке и помоћи српском народу на КиМ, да стижу и нови бројни пројекти и да се чини све да Срби у јужној покрајини буду у што бољој економској ситуацији како би остали и опстали уз подршку своје државе Србије.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике