МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Важно је трагати за миром, а не разлозима за сукобе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Важно је трагати за миром, а не разлозима за сукобе

06.март 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Италије Ђузепеом Контеом и поручио да је Београд спреман за разговоре са Приштином, који би можда у будућности водили ка некаквом споразумном решењу и да је важно трагати за миром и компромисом, а не разлозима за сукобе.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Председник Србије је рекао и да је премијеру Италије пренео да је позиција Србије по том питању веома тешка.

"Када то кажем тешка, да објасним и грађанима Србије зашто је то тако", рекао је председник Вучић и подсетио да је једина обавеза из Бриселског споразума била да Приштина формира Заједницу српских општина, коју Албанци нису испунили.

А онда су нам, додао је, увели таксе због наше кампање повлачења признања независног Косова.

"Ако ми водимо дијалог, зашто нам нису рекли: ево, ми нећемо да радимо на признању, да пробамо да решимо ствар компромисом?", рекао је.

Уместо тога, они су, казао је Вучић, све време радили на добијању нових признања и као пример навео Мадагаскар.

"Мадагаскар је пре годину дана признао независност Косова и то је тада било у реду и дозвољена кампања Приштине, али када је Мадагаскар повукао признање, онда је Србија за то крива. А ми смо само радили свој посао", јасан је Вучић.

Указујући на двоструке стандарде, Вучић је истакао да се залаже за компромис, а не да се ради на спуштању шанси за било какав договор.

"Ја мислим да то цео свет разуме", навео је председник.

Даље објашњавајући зашто је позиција Србије тешка, Вучић је рекао да су партнери наше земље у 90 одсто случајева признали Косово, као и Италија, иначе, и колико год да смо у праву они ће, каже, да подржавају то што Косово говори, јер је то "њихово чедо."

Додао је да је то, како је рекао, њихово чедо, додуше, сада тинејџер, али је и даље њихово чедо.

"Зато ми желимо да нам се не догоди ништа што би могло да нам поремети мир и стабилност. Јер, ми проблема са економијом немамо. Имамо суфицит, пад јавног дуга, двоструко умањену незапосленост, више инвестиција него све државе региона. Дакле, то нам добро иде, а да би нам било боље потребни су нам мир и сигурност", казао је Вучић.

Српски председник је казао и да је Србија спремна на наставак дијалога чим таксе буду укинуте које је наметнула Приштина, истакавши да су оне пример кршења ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању, уз опаску да "тако нешто рационални људи не могу да доносе".

“Спремни смо за разговоре који би можда у будућности водили неком компромисном решењу. Да ли ће га или неће бити много је пута још пред нама, али је важно трагати за миром и компормисом, а не за разлозима за сукобе”, истакао је Вучић.

Упитан шта је тачно рекао италијанској агенцији АНСА када је реч о КиМ, он је навео да не зна шта је ко преносио, као и да "ништа о признању нисам рекао, осим што сам рекао да немамо компромисно решење".

“Ја не могу о томе да говорим, и зато што ми немамо никакво компромисно решење не могу о томе да говорим. Али, ја нисам неко ко би могао било коме да искључи неку тему за разговор “, цитирао је Вучић део из интервјуа АНСИ, на српском језику, како је нагласио.

Стално покретање те теме је у интересу Албанаца са Косова, додао је, и да не види "коме би још могла да буде интересантна осим Албанцима, као и лажним српским патриотама".

Да приштинске власти треба да повуку наметнуте таксе на робу из Србије и БиХ и омогући наставак дијалога са Београдом, сматра и италијански премијер Ђузепе Конте.

Потврђујем да ће Италија бити амбасадор Србије и српских органа на путу европоских интеграција, рекао је Конте, исказавши подршку Вучић у постизању компромиса по питању Косова и Метохије.

Рекао је и да се нада да ће компромис бити веома брзо постигнут, као и да по његовом суду "унилатералне иницијативе покренуте од стране Косова, не воде ничему".

“Њихова мера, поступак не води ничему. Мислим да је једини начин да се убрза пут ка ЕУ је дијалог. Све стране морају да буду мудре. Истичем још једном, изузетно је била мудра одлука коју је донела српска влада у односу на меру Приштине” рекао је Конте.

Ми смо свесни да Београд и Пришитна треба да пређу све границе у преговорима, како би дефинисали интензиван однос у стабилизовању односа, што ће се огледати на стабилност читаве регије. Ми се надамо да је у наредном периоду перспектива мира која ће допринети и вредностима Европе, додао је Конте, који је исказао и снажну подршку у процесу реформи у Србији.

Председник Србије се на то надовезао да "нама нема уласка у ЕУ, док не постигнемо овакав или онакав споразум са Приштином".

“Рекао сам премијеру Контеу да не могу да разумем позицију Албанаца, који не могу да иду напред на европском путу без покушаја проналажења споразума са Србијом. Не могу да буду ни консолидована држава, јер то нису ако нису чланица УН и имају своју заставу у Москви, Пекингу, на свим континентима”, рекао је Вучић.

Како је казао, зато је важно да се разговара, "јер је договор можда њима важнији него нама".

Он је казао и да није чудо да Албанци улажу огроман новац за лобирање, да имају три или четири агенције које раде послове за њих. Ми, како каже, то немамо.

Много новца улажу, имају страховито јаку дијаспору у Њујорку који лобирају за Албанце на Косову, као што су лобирали за победу Албанаца у Тузима у Црној Гори, истакао је Вучић.

Вучић са Данијелсоном: Залажемо се за наставак дијалога, Приштина да повуче таксе

Председник Србије Александар Вучић данас се састао и са генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном и разговарао о европским интеграцијама Србије, проблемима у дијалогу са Приштином и регионалној сарадњи.

Вучић је истакао да се залажемо за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином, који је могућ тек након што Приштина повуче таксе које је увела на робу из централне Србије, које представљају грубо кршење међународног права и ЦЕФТА споразума.

Он је нагласио да је велики проблем што дијалога нема и поздравио залагање представника ЕУ да Приштина повуче таксе.

Вучић је рекао да пуноправно чланство у ЕУ представља апсолутни спољнополитички приоритет и нагласио опредељеност Србије да настави спровођење бројних политичких и економских реформи, регионалну сарадњу, као и нормализацију односа са Приштином.

“Србија се залаже за мир и стабилност у региону, те се регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења налазе на листи наших спољнополитичких приоритета” истакао је председник Србије.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике