МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Срби у Косовској Митровици поручили: Не желимо да учествујемо у "економском самоубиству"
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Срби у Косовској Митровици поручили: Не желимо да учествујемо у "економском самоубиству"

07.март 2019. Извор: Танјуг

У Косовској Митровици одржан је протест Срба са којег је поручено да ће се борити за своја права и права њихове деце која зависе од комбината Трепча, у којем ради око 3.000 Срба са севера Косова и Метохије, те да неће одустати од борбе за свој живот, слободу, останак и опстанак на простору јужне покрајине.

протест Срба

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Члан председништва синдиката Ратомир Милојевић навео је да се радници Трепче никада нису мешали у туђ живот, нити су учинили ишта чиме би заслужили да их данас кажњавају одузимањем посла, права на рад и егзистенције њих и њихове деце.

Како је рекао, сва "њихова" документа и закони о Трепчи донети су једнострано, због чега, додаје, Срби не желе да учествују у "економском самоубиству", те да никада неће прихватити примену закона која угрожава њихове животне интересе.

“Свесни смо да они имају само политичке циљеве, од којих је крајњи укидање наших радних места, нашег извора егзистенције и протеривање наших радника и народа са ових простора. Нећемо и не смемо то дозволити", казао је Милојевић.

Додао је да је позив Рамуша Харадинаја радницима Трепче да не слушају политичаре из Београда и прихвате да као радници постану власници Трепче врхунац лицемерја и демагогије.

"Ми никада нећемо од своје државе отимати оно што је њено и на било који начин дати легитимитет властима у Приштини за њихове искљуциве политичке циљеве", рекао је Милојевић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић подсетио еј да су четири месеца прошла од увођења антицивилизацијских такси те да су се многи политички представници Албанаца надали да ће Србе оставити жедне и гладне и натерати их да се на крају предају, али да само могу да виде да су Срби никада јачи, сложнији у намери да остану и опстану на овим просторима, да сачувају право на слободу и живот.

Приметио је да су представници привремених приштинских органа почели "сламање" српског народа увођењем такси, а наставили са подизањем лажних оптужница против свих оних који нису били спремни да погну главе пред њима.

“Међу њима и потпредседника Српске листе Милана Радојичића. Они морају да схвате да смо сви одлучни у намери да останемо и опстанемо и бранимо ово мало парче слободе које су нам оставили наши преци", казао је Симић, те додао да међу Србима на КиМ нема и не сме бити подела, као и да инциденти попут данашњег у Великој Хочи Србе неће уплашити и отерати са КиМ.

Директор КБЦ у Косовској Митровици Милан Ивановић навео је да "косовске институције и шиптарске власти наркокартела" најављеном регистрацијом Трепче покушавају да заврше етничко чишћење такозваног независног Косова у чему имају помоћ својих западних ментора.

Додао је да то раде и увођењем такси и покушајем отимања Газивода, Трепче, одузимањем права на рад Србима, као и покушајем анексије Митровице.

И формирањем војске коју треба распоредити по северу", навео је Ивановић и додао да срећом Срби на КиМ имају подршку државног врха Србије, који неће дозволити насиље над Србима у покрајини.

Кажао је да непријатељско расположење према Србима на КиМ долази од Албанаца, са запада, али и из Београда, од оних који организују "вечерње протесте" како им се, каже, лица не би видела и не би се знало ко их организује.

"Знамо ми ко су они, знамо да су организовани са стране, да су плаћени са стране. Ту су они који су ојадили ову земљу и обогатили се на њен рачун, који су поставили границу између нас и остатка Србије, који су готово признали независно Косово. Ту су и браћа глумаца, па један каже треба легализовати дрогу и да Косово није Србија", рекао је Ивановић.

Подсетио је да су представници Срба са КиМ имали састанак са председником Александром Вучићем и навео да је председник поновио да неће дозволити косовску Олују нити било какво насиље над српским народом на КиМ.

Додаје и да је државна политика према КиМ данас безрезерва подршка Србима на КиМ, улагање у развој покрајине и остваривање што бољих услова за живот Србима.

"То говори о озбиљности и одговорности државне политике", рекао је Ивановић и додао да је против замрзнут конфликта, већ за компромис, те да ствари треба што хитније решавати.

Председник Студентског парламента Филозофског факултета Лука Јовановић, иначе студент историје у Косовској Митровици, рекао је да је сврха науке коју проучава да научи како се треба понашати у садашњости, али и како испланирати будућност.

"Ако погледамо историју Трепче, срешћемо само имена попут краља Милутина, цара Душана, Николе Пашића, краља Александра Карађорђевића и многих других, али нећемо срести ниједног Рамуша или Хашима који су ишта урадили за Трепчу осим што су дизали штрајкове, побуне и подметали пожаре", казао је Јовановић.

Поручио је да ће се студенти и даље борити против отимања Трепче, али и против такси од 100 одсто, као и иницијативе за уједињење Митровице.

Декан Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Тања Вујовић истакла је да професори на КиМ имају већу одговорност од њихових колега са других универзитета по Србији, јер они својим студентима сем знања треба да пренесу и љубав према отаџбини, те да стварају генерације које ће бити спремне да граде и изграде своју будућност на "светој српској земљи".

Обавеза је професора, додала је, да препознају потенцијале студената, оснаже их и задрже на Универзитету, по школама, институцијама и предузећима.

"Ако сада не мислимо на будућност, онда је нећемо ни имати", закључила је.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике