МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Ако Кфор не буде штитио Србе, има ко ће
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Ако Кфор не буде штитио Србе, има ко ће

16.март 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ако Кфор не буде радио свој посао на КиМ, односно штитио Србе, да има ко ће то да ради уместо њих и поручио Србима да не треба да брину да ли ће доћи до неког новог погрома.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли се, имајући у виду да се сутра обележава годишњица погрома над Србима 2004. године, може страховати од новог погрома на КиМ, као и да ли се може се до краја веровати Кфору.

"Ми имамо пристојну сарадњу са Кфором, али после последњих акција Приштине и хапшења Марка Ђурића и упада на Газиводе, то поверење је мање. Али, ми одржавамо комуникацију и морамо поново да успостављамо и градимо добре и боље односе са Кфором. Верујемо да су они ту да би заштитили и сачували српску заједницу", нагласио је Вучић.

Ако не буду радили свој посао - има ко ће, истакао је Вучић и додао да Срби не треба да брину.

На питање ко ће бити одговоран ако све изгубимо на КиМ, Вучић је кратко одговорио:

"То питајте оне који се бусају у прса и јунче, а не знају ни на карти да покажу где је КиМ".

Вучић: Наша истрага на добром путу

Полако али сигурно наша истрага у случају убиства Оливера Ивановића напредује и иде ка томе да ћемо у наредном периоду моћи да кажемо и име извршиоца, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима у Рогљеву, где је боравио током обиласка Борског округа у оквиру кампање „Будућност Србије“, на питање да прокоментарише најновије изјаве из Приштије да је извршилац тог убиства Милан Радоичић, а налогодавац он лично, рекао да у Приштини постоји нервоза:

„Мој одговор Ðиласу, Јеремићу, Ради Трајковић, Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију и другима је да не може да се сакрије и да може да буде касније него што очекујемо, али да наша истрага, веома споро, али напредује. Неки су упознати са нашом истрагом и зато је паника све већа. Очигледно да им неко дојављује наш напредак."

Пренео је да постоје одређене сумње, да се траже одређене потврде и да не може да каже када ће бити изнети резултати, јер би то онда значило већ све има у рукама и да бира тренутак када да то саопшти.

"Имамо многа сазњања, на жалост добијених на чудан начин, посредним путем", додао је Вучић, напменувши да у Приштини никоме ништа не верује али да је тамошњи тужилац показао неку врсту професионалности у односу на оне који су неким тврдњама мислили да га уплаше.

Тужилац у Приштини је, наиме, рекао да нема доказа за такве тврдње за подизање оптужнице против Радоичића.

Вучић каже да је ћутао до сада и пустио нервозне људе да се истрчавају.

"Само нека наставе. Знају они ко није починио, ако не знају до краја ко је учествовао у томе. Већ раније сам слушао такве приче, и не могу да кажем колико ми је то било ужасно шта се догодило, посебно имајући у виду да сам био ближи са Оливером, него они који га данас бране, а то могу да потврде неки од чланова његове породице", каже он.

Указује да у свему томе постоји шири план:

"Погледајте, то су исте оптужбе које сам морао да слушам и од појединих политичара у Србији, када су у једном дану кренули да причају, како то тврде индиректно, да не би могли да поднесе тужба, али јасно кажу народу да иза тога стоји Вучић."

“Срам вас било, лажови јадни“, поручио им је Вучић и додао да би сваког убицу сместио иза решетака да никада не изађе, али да неки полазе од себе јер знају за шта су способни.

Рекао је и да је спреман увек да изађе пред сваки истражни орган Србије одговори на сва питања.

"Мислим да је то био почетак поксусаја рушења независне Србије, то језиво убиство, јер је требало после тога да изгубимо изборе у Београду који су одржани 40 дана касније. Да смо изгубили то би значило наш крај, да Косово добије пуну независност у садашњим границама јер је Вучић показао да је сувише тврд. Они ме доживљавају као највећег непријатеља независности Косова, а ја њих као људе са којима са приморан да разговарам", додао је он.

Нагласио је да је на неки начин поносан на то, као и на улогу свог тима који се бори за опстанак Срба, за независност наше земље, истичући да ће та борба бити настављена.

На питање новинара да ли је убиство Ивановића политички мотивисано у смислу пропаганде против председника Србије, Вучић је рекао да није сигуран да је реч о томе да је неко то урадио само због пропаганде.

"Постоје ту два могућа разлога, али нећу још да говорим док наши надлежни органи не буду имали сигурне доказе, а не само оно што ми сматрамо да се догодило. Тако да сам ја стрпљив и трпељив, када изађем и кажем да знам да неко лице није у нечему учествовало онда вам то са сигурношћу тврдим да неко лице у нечему није учествовало,а не зато што ми се свиђа или не свиђа".

Вучић је додао да је и сам мислио у неком тренутку - "па могуће је да је то тако."

"Када изађем са тим ставом онда знајте да је то тако, а све друго ми показује нечију огромну нервозу, хистерију и проблеме са којима се они суочавају. Изгледа да је наша истрага на добром трагу и на добром путу", нагласио је Вучић.

Вучић је казао да је на почетку било тешко да трпи и слуша оптужбе на свој рачун, додајући да су оне биле на насловним странама новина и телевизија у целом региону.

"Али, то је цена слободарске Србије. Неки желе да Србија буде толико мала, слаба и унижена, једино би је такву волели. Не дозвољавам да Србија буде ни мала, ни слаба, да је неко унижава. Никада то нећу дозволити. Разумем њихову мржњу против мене, али то њих разара и разједа”, казао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике