МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић:Не дам да ми било ко приговара око Косова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић:Не дам да ми било ко приговара око Косова

03.април 2019. Извор: Танјуг

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да не дозвољава да му било ко приговара око Косова чак и када предлаже решења која се некоме не свиђају, јер, како каже, на то има право.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Дачић за Пинк рекао да је за српско Косово урадио више него сви његови претходници заједно у историји.

Подсетио је да је у време власти Бориса Тадића и Вука Јеремића више од 80 земаља признало Косово, док је у мандату актуалне власти девет земаља признало независност Косова, а 13 је повукло признање.

"Не дам да ми нико приговори око Косова, чак и када предлажем решења која се некоме не свиђају, ја на то имам право. Урадио сам више за српско Косово него сви министри спољних послова заједно у историји", изричит је Дачић.

Дачић: Инциденте би могли да изазову они с помућеним разумом

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да упозорење Велике Британије својим грађанима да не путују на север Косова може да се односи на могућност избијања већих инцидената на тој територији који нису повезани са криминалом.

Дачић у изјави за Пинк није искључио могућност да те инциенте изазову они са, како је рекао, "помућеним разумом" који би да војно освоје север Косова.

Подсетио је да то није прво такво упозорење и да је међународна заједница и раније то чинила.

Према његовим речима, упозорења која се односе на север Косова, некада су и повезана и са криминализацијом Срба коју спроводи Приштина, јер се, указао је, стално говори о томе да се на северу КиМ налази једна криминална структура и да је тамо нестабилно.

"Док у Приштини имате једну криминалну власт која сада оптужује север Косова да је ту седиште криминала. Међутим, пошто је упозорење дошло у овом тренутку, тумачи се да би могло да дође до већих инцидената који нису везани за криминал, већ могло би да се деси, ако некоме падне на памет, а ту мислим на ове са помућеним разумом, да војно освоје север КиМ", рекао је Дачић.

Каже да ни Србија ни Приштина на терену немају пуни суверенитет над Косовом, Србија, додаје, нема пун суверенитет од НАТО бомбрдовања и Кумановског споразума, док Приштина, указује Дачић, нема пун суверенитет на северу КиМ.

"Њихов циљ је да, ако се ствари одуже, да пробају да остваре хрватски сценарио и направе нову Олују, да протерају Србе са КиМ и прошире свој суверенитет и на север. Зато је наше упозорење и међународној заједници и нашим грађанима да замрзнути конфликт неће моћи да траје довека, јер је то проблематична концепција која би могла да доведе до таквих напада", наводи Дачић.

Додаје да Приштини, такође, не иде у прилог што Косово већ 11 година, од када су једнострано прогласили независност, није постала чланица ниједне међународне организације - Савета безбедности Уједињених нација, ОЕБС-а, Савета Европе, Интерпола, а и ЕУ их у својим документима наводи не као државу већ као територију.

С друге стране, Србија константо ради на томе да државе повуку једнострано проглашену независност Косова, упркос, каже Дачић, притисцима који долазе из САД.

"Ситуација се сада променила, јер многе земље остављају могућност да се дође до компромиса", рекао је Дачић и додао да због свих тих околонсти које не иду Приштини на руку, вероватно је да Рамуш Харадинај неће повући таксе.

У таквој атмосфери, каже шеф српске дипломатије, неизвесно је када ће доћи до дијалога, али га, истиче, неће бити док се таксе не укину.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике