МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Покуцаћемо на сва врата у свету да решимо проблем
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Покуцаћемо на сва врата у свету да решимо проблем

06.април 2019. Извор: Танјуг

Србија ће покуцати на сва врата у свету на која може како би спречила даље проблеме и даљу дестабилизацију по питању решења косовског питања, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ивица Дачић

Фото: РТС

"Понављаћемо 100 и 1.000 пута наше аргументе и покуцаћемо на сва врата док не будемо дошли у ситуацију да се наши аргументи чују довољно далеко и снажно", рекао је за РТС Ђурић, који се налази у посети Вашингтону.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да је Србија решена да ствари решава дијалогом и да жели да чује и да види шта може да уради како би биле укинуте "антицивилизацијске таксе" које је Приштина 21. новембра прошле године увела на робуиз централне Србије и БиХ.

"Да видимо, након усвајања приштинске Платформе против дијалога, какав је план и идеја великих сила за наставак деловања у смислу проналажења мирног решења. За нас је од великог значаја да сачувамо мир и сигурност за наше грађане на терену, да се не дозволи никоме да узурпира права Срба, да гази њихова економска и политичка права", рекао је Ђурић.

Упитан да ли га је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер разумео приликом разговора, Ђурић истиче да је веома значајно да се Србија не ослања на чињеницу да сви унапред знају српске аргументе и да је неопходно разговарати с људима на кључним адресама.

"Ја сам овде у Вашингтону разговарао и с господином Палмером и са копредседавајућим српског кокуса у Конгресу из Републиканске и Демократске странке. Разговарао сам с људима из Савета за националну безбедност и а људима из Сената. Дакле, управо са жељом да их упознам с нашом ситуацијом. Не говорим у име домаћина, али могли смо да чујемо решеност и опредељеност за наставак дијалога, као и за проналазак компромисног решења. Ја сам исказао нашу жељу за то да буде учињено још више како би се Приштина натерала да одустане од антицивилизацијских такси и свега онога што је предузимала и још важније да се одврати од предузимања од евентуалних даљих дестабилизирајућих корака", рекао је Ђурић.

По питању тога шта Србија може да уради у америчком Конгресу, који је данас подељен на људе за председника САД Доналда Трампа и против њега, Ђурић каже да осећа и чује другацицје тонове.

Он истиче да никада неће чути те другачије тонове од демократског конгресмена Елиота Енгела, који је, како каже, пријатељ Албанаца, али да међу људима који познају ситуацију на Балкану, попут копредседавајућег српског кокуса Емануела Кливера, постоји разумевање за жељу Србије да на праведан и фер начин реши питање Косова.

"Албанци, наравно, причају са својим пријатељима, конгресмен Енгел је њихов пријатељ. Сада је дошло време да ми стварамо наше пријатеље. То што ми знамо да смо у праву, није довољно. Ми морамо да дођемо овде да се боримо за наше ставове, морамо да придобијамо људе и створимо услове да сутра неко буде на нашој страни, неко ко данас није на нашој страни. Да смо то радили у протеклих 20-30 година, не бисмо били у оваквој ситуацији у каквој смо данас", рекао је Ђурић.

Он је посебно указао на дипломатску активност Србије, председника (Александра) Вучића, премијерке (Ане) Брнабић и свих осталих који су укључени у то, да се међународна позиција Србија поправи и оценио да се она поправља.

"На крају крајева видите да расте број држава у свету које разумеју шта је то што Србија жели да постигне када је реч о заштити наших интереса на Косову и Метохији, односно мир, компромис и решење кроз дијалог. Видите да број држава које су признале независност КиМ опада и ми ћемо наставити са политиком мира, пружене руке и жељом да кроз дијалог нађемо решење", додао је директор Канцеларије за КиМ.

Упитан о томе како је могуће да САД не могу да натерају Приштину да укине таксе, он је рекао да је око те теме "обарао руке" с неким од саговорника.

"Настојао сам и трудио се да их убедим да је значајно да се додатно ангажују, не само да буду уклоњене таксе него да се на политичкој сцени Приштине створи једна здравија и нормалнија атмосфера у којој се странке и политички чиниоци неће надметати у томе ко ће да заузме тврђу линију према Србији и да буде награђен. Не може нико да буде награђен за то што предузима агресивне акције какве су таксе, то није принцип који у било ком дијалогу може да се прихвати", закључио је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике