МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић очекује изузетно тежак састанак у Берлину
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић очекује изузетно тежак састанак у Берлину

13.април 2019. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поновио је данас да нема говора о наставку дијалога, док Приштина не укине таксе и проценио да ће предстојећи састанак у Берлину, 29. априла, бити изузетно тежак за Србију.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Истовремено је одбацио шпекулације опозиције да намерава да на том састанку потпише признање независности Косова.

„Рекли су да ће Вучић и Брнабић да признају независно Косово. Нећу ништа да признам тамо, нити било где друго...За разлику од оних који су ћутали и бежали тунелима за Букурешт када је проглашавана независност. Лагали су да ће неко да потписује нешто тамо, а они су то већ урадили", рекао је Вучић на телевизији Пинк.

Вучић је казао да није доживео притиске председника Француске Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел, али је подсетио да је амбасадор Немачке недавно рекао да се настави дијалог без укидања такси.

„То не може, нисмо будале, нити ћемо дозволити да нас неко ниподаштава. Ако нисте у стању да поштујете ЦЕФТА, Бриселски споразум, онда о чему да разговарамо", поручио је он подсећајући да је међународна заједница гарант и упитао да ли ће тако да гарантују сутра.

„Лепо, таксе на почетак, и можете да разговарате. Али, прво да се извините и да видимо колико сте нам дужни за малтретирање", казао је Вучић.

Нагласио је да је његово да се бори да се сачува мир и стабилност, због чега не говори ништа лоше о Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, иако би свашта рекао, а због политике коју води према КиМ ужива подршку тамошњих Срба.

„О чврстим ставовима нека говоре страни преговарачи и Албанци, који ће подићи споменик Вуку Јеремићу за тражење мишљења Међународог суда правде, који им је једини аргумент“, казао је он.

Подсетио је да се никада у животу није поздравио са Рамушом Харадинајем, којег је само видео у Хагу када је посећивао Војислава Шешеља, и у Минхену када су се мимоилазиле делегације.

Указао је да Харадинај и други албански политичари из Приштине говоре исто што и Ðилас и Обрадовић - "као да преписују једни од других".

Упитан за пријатељство македонског премијера Зорана Заева са Харадинајем и Ðиласом, он је одговорио да не жели да каже да ли то нешто говори или не.

„Припремам се за Берлин. Не желим да угрозим инвестиције, а уједно желим да сачувам наше интересе", рекао је.

Указао је и да Приштина уводи својеврстан вербални деликт, уз помоћ стручњака из ЕУ, којим би се забранило негирање да је у Рачку почињен злочин.

„Покушаће да изједначе холокауст са страдањем Албанаца. То не значи да се подсмевам албанским жртвама, јер то никада не чиним, пошто знам да их је било, али оно што раде да забрањују другачије мишљење, а ћуте о српским жртвама, никаквог смисла нема“, објаснио је Вучић.

Навео је да су користили и трикове, наводећи да је 20.000 Албанки силовано, а када су донели закон којим дају велику финансијску помоћ жртвама силовања јавило се свега 250 жена.

Поновио је да се не плаши никаквих притисака, јер неко ради да био остао дан дуже на власти, а неко да би остао уписан у историји, додајући да га ово друго занима.

„Имам чиме ћу да се поносим цео живот, јер ће иза мене остати фабрике, високе пећи, а иза њих ништа. Затворили су високе пећи, руднике слали по кикирики. То никада нико неће моћи да негира, као и што цће за 30 година када се грађани буду возили изграђеним аутопутевима говорити да је то урађено у Вучићево време. Све што 70 година нисмо имали урађено је за време Вучићеве власти“, констатовао је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике