МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Идеја двоструког суверенитета за нас неприхватљива
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Идеја двоструког суверенитета за нас неприхватљива

19.април 2019. Извор: Танјуг

За Србију је неприхватљива идеја о двоструком суверенитету, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да ће на предстојећем састанку у Берлину очекује додатни притисак на Београд и Приштину да наставе дијалог.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Дачић је за РТС рекао да је састанак у Берлину сазван на "велико изненађење" Брисела и нагласио да су многе земље незадовољне због тога, а као пример је навео Аустрију и Италију, које су део Берлинског процеса, а нису позване.

"То говори да се играју геополитичке игре, не више са Русијом и Кином, него унутар самог Запада. Као што знате, не учествују САД на састанку", рекао је Дачић.

Он је додао да се не очекује да ће се на састанку изаћи са неким предлогом решења, "али се очекује да се изврши додатни пристисак и на Приштину и на нас да се настави дијалог, који се води у Бриселу".

"Али, за наставак тог дијалога потребно је да се укину таксе, то је услов са наше стране", рекао је Дацицћ за РТС.

Он предвиђа да ће вероватно бити притисака да се дијалог настави и без тога, односно да се од Србије траже додатни уступци како би се Приштина одобровољила да укине таксе.

На питање да ли би Србији у Берлину могао да буде понуђен неки нов фомрат дијалога, чији је циљ да Србија призна независност Косова, односно да ли ће Берлин означити у том смислу крај Бриселског процеса и почетак неког новог формата, Дачић каже да Берлин то неће моћи да уради јер је Бриселски формат дефинисан резолуцијом генералне скупштине УН.

Међутим, Дачић је указао на спекулације да је Немачка главни противник неких идеја о могућем трајном решењу.

"Зато ће предлагати нека решења која не би ишла у том смеру. Једно од тих решења се могло видети, а то је стара прича да постоји могућност неког двојног суверенитета на северу Косова и да ту постоји могхућност да се после десетак година обави референдум. То никад нико још није званично изнео, али то је решење које не постоји нигде на свету, не видим зашто би Србија прихватила то решење", рекао је Дачић.

Он је прецизирао да то решење подразумева да Србија призна независност Косова, "а да тај део буде под могућности неког двојног суверенитета", па да ће се о томе касније изјашњавати.

"То је, према мишљењу Србије, једна неприхвалтљива идеја", нагласио је Дачић.

Он је подсетио да је Немачка 1991. и 1992. године "убедила" све друге чланице ЕУ да признају једнострану сецесију и проглашење незавиности Словеније и Хрватске, иако су, како је нагласио, све друге земље биле за јединствену Југославију.

"Тада је отворена Пандорина кутија, а не сада", оценио је министар.

Упитан да ли у Берлину немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон покушавају да ставе тачку на причу о разграничењу, Дачић каже да они могу "што се њих тиче да ставе тачку на шта хоће, али то је за њихове припреме и њихове папире "Све док они зову Србију да ми разговарамо о томе, то је доказ да не могу без нас да то питање затворе. Да могу без нас не би нас никад звали, пошто не могу без нас, онда нема договора без компромиса са Србијом. Небитно ко ће да каже и ко жели да стави тачку, да ли је то Макрон, Меркел, Могерини, Трамп, Путин... Ми ништа нећемо урадити што није у интересу Србије и то је јасно", поручио је Дачић.

Он је додао да је састанак у Берлину покушај да се нешто уради, али је оценио да постоји једна ствар која није добра јер је реч о одлазећим администрацијама.

"Питање је како ће се то одразити на неког новог који ће доћи да води тај дијалог", рекао је Дачић.

Истакао је да, за сада, нема назнака да ће Приштина прихватити било какво укидање таксе док Србија не призна Косово.

"А Србија неће то урадити. Нисмо деца да верујемо у бајке да Харадинај ово ради сам. Ови што позивају на састанак, можда би било боље да су позвали само Харадинаја, све би било у реду. Па нек уради оно што од њега очекују, а не да будемо последица њихових фрустрација везано за то да каже нема измене границе Косова. То цинично и с наше стране не наилази на разумевање", рекао је Дачић.

На питање да ли постоји могућност да Србија пристане да се настави дијалог, а да таксе остану или да се од Србије тражи да више не лобира за повлачење признања независности Косова, а да Приштина може да лобира за признање Косова, Дачић каже да је то немогуће.

"Под тим условима је немогуће да Србија пристане. Очекује нас заиста тешка борба", рекао је Дачић.

Он је додао и да би се, да је Србија увела противмере, разговарало на начин- "укинуте ви таксе, ми ћемо да укинемо таксе".

"Ми смо били коректни, нисмо уводили противмере и сад они кажу престанете ви да лобирате, а они треба да лобирају даље. Је л'' ће они да престану да лобирају, је л'' ће да престану да подносе захтеве за разне међународне оргзаницације?", упитао је Дачић.

То је све, оценио је, последица тога да је шест година прошло од потписивања Бриселског споаразума, а да није реализован основни део тог споразума, а то је Заједница српских општина.

Шеф српске дипломатије нагласио је да то није скуп посвећен дијалогу Београда и Приштине, вћ да су на састанак позвани лидери свих чланица Западног Балкана.

Он је додао да ће се на првом делу састанка говорити о регионалним питањима, док ће други део бити посвећен дијалогу Београда и Приштине.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике