МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Идеја о разграничењу одбачена,то ће нас скупо коштати
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Идеја о разграничењу одбачена,то ће нас скупо коштати

03.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас жаљење што је његова идеја о коначном успостављању компромисне границе између Срба и Албанаца пропала, јер је наш народ мислио другачије, а то ће нас, уверен је, скупо коштати за две до три деценије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Најавио је да ће 8. маја имати сусрет са Матеом Салвинијем, да ће 10. маја бити војна парада у Нишу, и да ће после тога Србима са Косова и Метохије пренети исход самита у Берлину и свих разговора по питању Косова и Метохије.

Вучић је, одговарајући на питање везано за најављено доношење одлуке о контрамерама на приштинске таксе и о изборима, казао да сваког дана размишља о томе.

Према његовим речима, водила се жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности, јер су желели независно Косово на целој њеној територији.

„Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали“, објаснио је Вучић.

Казао је да се не залаже за независно Косово у тим границама, већ за коначно успостављање компромисне границе Срба и Албанаца.

„Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу за 20-30 година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да сам био далековид, нећу имати ништа. Нисам био довољно убедљив, нисам успео да објасним какво је реално стање, да је од емоција најважнија реалност“, указао је Вучић.

Рекао је да су одиграли превару сви они који су већ признали независно Косово и изјаснили се против разграничења, а на томе је радио и део домаће јавности, посебно они који су учествовали у стварању независног Косова.

Подсетио је да је Приштина донела 2008.декларацију о независности, а да су се тада они који су били на власти правили блесави, помогли им тражењем мишљења Међународног суда правде, као и извлачењем преговора из УН у ЕУ.

„Што се мене тиче, мени у историјском смислу ће бити лакше, јер ћу бити упамћен по величанственим путевима, мостовима, што сам у кратко време удвостручио плате и пензије и то реално, а не номинално како људи могу да живе боље. А неко други ће нажалост морати да саопштава тешке и лоше вести за Србију у будућности и ко је лагао наш народ, зашто су Срби пристајали на лажи Харадинаја и Трајковићеве него што су желели да чују истину“, казао је он.

Вучић: Одмах сам рекао Меркеловој и Макрону да Приштина неће укинути таксе

Председник Србије Александар Вучић каже да Приштина неће да укине таксе, не зато што је сама "чврста" у томе, већ што је "чврст" неко ко им је за то дао зелено светло.

То је, каже, у Берлину одмах рекао и канцеларки Меркел и француском председнику Макрону - да Приштина неће попустити, "не зато што су чврсти, већ за то што је неко други, ко им је тако рекао, чврст".

"Они нису веровали...Како да одбијеш Француску, Немачку? Немогуће. Рекао сам - знам људе, знам им менталитет и знам колико снажне силе могу да стоје иза њих", пренео је председник Вучић новинарима у Обреновцу.

Додао је и да је очекивао да на састанку у Берлину буде напада на Србију, али да тако организован напад на нашу земљу, какав се догодио, ипак није очекивао.

"Кад сам питао Дениса Звиздића да ли саопштава свој став или став БИХ - није могао ништа да ми одговори", каже Вучић.

Додаје да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској, која избија из свега, жеље Звиздића да се додвори Меркеловој и неким другима који су против промене граница, тј. против тога да Косово не буде на целини територије независно.

"Кад их питате - јесте ли за ове границе или оне, за границе Косова које признаје Шпанија или Италија - нема одговора. И онда видите све лицемерје, као и у нашој јавности. Само неће да кажу људима, ови који су против компримисних граница и свега другог, неће да кажу људима да су у ствари за независно Косово на целини територије независног Косова. И то је радио све време. Наравно да сам реаговао и по питању РС", каже Вучић.

Такође, рекао је да Хашим Тачи није на састанку поновио став о припајању Прешвеске долине.

"Није он то тамо ни поменуо", каже.

Мисли да је све "противнике" Србије наша делегација победила озбиљношћу, одговорношћу и аргументима.

"Макрон је на крају недвосмислено рекао Харадинају да је било доста проблема које су проузроковали и да нема више слушања о њиховим даљим захтевима. А они су се држали као пијан плота, сви они, њих четири, реченице да Србија мора да призна независно Косово. Питао сам - ''има ли још несто, још нека жеља''", каже Вучић.

Како каже, они су то говорили да би после састанка могли да кажу да су то тражили, али да је то за унутрашњу употребу.

"Нити ко то озбиљно схвата, нити мисли да је могуће, што сам им недвосмислено ставио до знања. То је за домаћу употребу и тужно је кад за домаћу употребу морате да се бавите том врстом међународне политике и да се тако понашате пред страним представницима", закључио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике