МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: У Приштини нема саговорника,нема ни решења
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: У Приштини нема саговорника,нема ни решења

06.maj 2019. Извор: Танјуг

Србија има јасну позицију по питању Косова и Метохије, за нормалан и цивилизован је дијалог, али не док се не укину таксе на робу из централне Србије, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додао да, међутим, у Приштини нема ни саговорника, ни жеље за рационалним решењем.

Маркo Ђурић

Фото: Танјуг

Ђурић је за ТV Happy указао да је Београд за нормалан, цивилизован разговор у којем нема уцена и талаца, као што сада, после увођења такси, привремене приштинске власти држе 120.000 Срба на КиМ.

"Наша реч има кредибилитет, има тежину, наш народ стоји иза жеље да се пронађе нормално и рационално решење. Са друге стране нема ни саговорника, ни жеље за рационалним решењем и зато је председник Вучић рекао да смо миљама далеко од решења и да решења неће бити", казао је Ђурић.

Додаје да је председник упозорио и на чињеницу да је велика штета што се у Србији нисмо у већој мери окупили око заједничке идеје да се нађе компромис.

Како каже, представници Албанаца на КиМ перципирају однос са Београдом на веома неозбиљан начин.

"Лидери Албанаца мисле да су на некој оријенталној пијаци и да могу да врте шибице испред аутобуске станице, да тако могу да обмањују велике светске лидере. То тако не функционише, не знам ко их саветује да воде тако политику", каже Ђурић.

Директор владине Канцеларије за КиМ наводи да су, осим тога што стално причају о независности Косова, лидери Албанаца "прешли" границе територије српске јужне покрајине, те сада причају о територији Прешева, Бујановца, Медвеђе, а сутра би могли да "причају о целом Балканском полуострву".

"То показује да су они до те мере изгубили сваки контакт са реалношћу, да су њихови политички циљеви до те мере опасни да они постепено успевају да окрећу људе против себе, чак и оне који су их пре 10 и 15 година нарочито подржавали", каже Ђурић и додају да се понашају као размажено дете.

"Апсолутно никакве спремности за било какво решење које подразумава компромис им не пада на памет да разматрају. Са друге стране показују нула кредибилитета везано за било шта о чему се договорају", наводи директор владине Канцеларије.

Упитан да ли случајно постоји "тајна дипломатија" на међународној сцени за решавање косовског питања, Ђурић каже да не постоји, већ да се назиру одређени притисци на Србију да без укидања такси настави дијалог.

"Наш одговор по том питању је изречен на највишим местима у Европи и недвосмислен је - не пада нам на памет. Хоћемо да разговарамо у условима у којима не држите 120.000 Срба као таоце, хоћемо на озбиљан и одговоран начин да радимо, ако тога нема ми ћемо се у међувремену бавити подршком нашем народу на КиМ, да тамо има и више новца, бољих услова за живот и опстанак", наводи Ђурић.

Коментаришући одлуку да Српска листа учествује на изборима за градоначелника четири општине са српском већином на северу КиМ, Ђурић каже да је та одлука донета јер Београду и Србима не пада на памет да Приштини препоусти да управља над те четири одлуке.

"Они су се томе надали, надали су се да ћемо ми бојковати њихове изборе па да они преузму власт и контролу у тим општинама. Српска листа иде на те изборе да би спречила тај сценарио и сачувала оно што је још у нашим рукама", каже Ђурић додајући да Српска листа није класична политичка странка, већ државни пројекат Србије који служи томе да Срби на КиМ буду снажно представљани пред приштинским институцијама.

Упитан да прокоментарише негативне коментаре на изјаву министра одбране Александра Вулина који је казао да је за што хитније разграничење, али и додао да је то његов лични став и да нема везе са државном политиком, Ђурић каже да чим се неко усуди да изнесе став о Косову и Метохији одмах на њега крене дрвље и камење.

"Интересантно је то да дрвље и камење долази од оних који док су имали прилику да одлучују о Косову и Метохији свакога дана су га приближавали суверенитету и то на целој територији КиМ. Не чуде такве изјаве и напади", додаје Ђурић.

Коментаришући то што је председник Вучић "на мети напада" због изјава о решењу косовског питања, Ђурић каже да је још пре неколико дана говорио да постоји "цунами невероватног лицемерја".

"С једне стране годину дана и више говорите да је председник Вучић издајник, он који пуних седам година одолева најстрашнијим притисцима и не пада му на памет и никада никоме од нас неће пасти на памет да правимо било какав усптупак на уштрб српских интереса по питању Косова и Метохије, а сада су изашли и рекли да он нема план, односно сами су признали да су дуже од годину дана водили најпрљавију кампању, а да у ствари нису ни видели било какав план", каже Ђурић.

Каже да то раде неодговорни људи, за време чије власти су постављене границе на Јарињу и Брњаку, када су окосница били Јеремић, Тадић, Ђилас, који годину и дуже дана уназад нападају председника Вучића који, истиче, не да не прихвата, него му не пада на памет да прихвата ни приближна решења каква су они прихватали.

"Србија не прихвата и не признаје независност Косова и Метохије, Србија тражи компромисно рационално решење за будућност и Срба и Албанаца и зна се шта су наше и Уставом и другим прописима утврђене могућности и све време се државна политика Србије креће у оквиру тога", наглашава Ђурић.

Упитан да ли је икада добио извињење за то што је хапшен у Косовској Митровици у марту прошле године, Ђурић је казао да није и додао да не жели да се враћа на тај догађај и да се присећа тога, јер не воли да буде у улози жртве.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике