МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: У понедељак хапшења српских полицајаца на Косову
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: У понедељак хапшења српских полицајаца на Косову

17.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да приштинске власти, у намери да ослабе одбрану севера Косова, намеравају у понедељак да ухапсе српске полицајце.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, гостујући у Јутарњем програму РТС, рекао да има информације да приштинске власти желе да ухапсе 26 припадника косовске полиције са севера Косова, као и још 15 лица, са циљем да то подручје остане незаштићено.

"То је нова намера под изговором да су наводно учествовали у корупцији, и приказаће то као случај борбе против корупције, а циљ је да север Косова и Косовска Митровића остану незаштићени, и то желе да стваре на најпрљавији начин", рекао је Вучић.

Он је пренео да је о тој намери Приштине информисао међународне институције и да је јуче лично обавио више телефонских разговора, као што је учинио и Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ.

Вучић:Молим Србе да изађу у што већем броју на изборе

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Србе на Косову и Метохији да у највећем броју изађу на изборе за места градоначелника у четири српске општине на северу КиМ.

"Молим Србе да изађу на изборе и покажу да добро знају колико се држава бори за њих, да покажу љубав према својој отаџбини Србији", рекао је Вучић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Он је истакао не крије ништа када каже да Беогард има најбоље односе са Српском листом и да тиме чува свој утицај на територији која је по уставу српска.

Истовремено је упозорио да не очекује да ће изборни дан у недељу, 19. маја, протећи мирно.

Вучић је претходно истакао да ће приштинске власти наставити да провоцирају Србе и да планирају акције са циљем слабљења одбране севера Косова.

Вучић: Провокације званичника Приштине

Председник Србије Александар Вучћ оценио је данас, поводом нових провокативних изјава из Приштине и, да му се чини да поједини народи на Балкану не разумеју и не могу себи да пронађу пут у будућност.

"Не желим да улазим у њихове интерне политичке ствари. Чини ми се да поједини народи на Балкану не разумеју и не могу себи да пронађу пут у будућност. Једини пут који виде јесте мржња према српском народу, иако ће рећи да се не ради о мржњи према Србима, већ према онима који су починили злочине. Не могу да се окрену ни раду, послу, трговини ни економији, јер не знају шта би с тим. Неки су само обукли одела и ставили кравате, а изашли су из шуме, и разумљиво је да тако говоре", рекао је Вучић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Он је додао да га брине то што су приштински званичници почели да се утркују у таквим изјавама, а да Европа и свет нису реаговали ни када су формирали, супротно свом уставу, војску, одбили да формирају Заједницу српских општина, када су уводили таксе на српску робу.

Вучић је подсетио да је било само вербалних реакција, а када су сваки пут оптуживали Србе за све могуће злочине, без иједног доказа их хапсили и држали по шест месеци у затвору, па их пуштали, те потом и када су у Приштини усвојили платформу против дијалога с Београдом.

"Упозоравали смо цео свет за ову комисију за геноцид (резолуцију усвојену синоћ у косовској скупштини), као и за доношење некаквих сумантих одлука према којим треба да се сваки Србин осећа уплашено", рекао је председник Србије и оценио да тај зачарани круг још није затворен.

Указао је да ће и у недељу, на дан избора за градоначелнике четири српске општине на северу КиМ, покушати да провоцирају Србе преко својих, срећом, малобројних, али увек постојећих Срба.

"Видели сте да неки од људи са политичке сцене Србије најављују да ће гласати за кандидата Кадрија Весељија, само да би били против Српске листе. Користиће и то, али и полицијске снаге, које желе у понедељак да ухапсе 26 припадника полиције на северу и још 15 лица под изговором за наводну корупцију", упозорио је Вучић.

Рекао је да им је потом намера да уследи завршни чин потпуног овладавања простором где живе Срби, посебно на северу, а то желе како би затворили круг и, како кажу, довели Србију пред свршен чин као што су учинили Хрвати операцијом "Олуја" 1995.

"То што Весељи говори о Нишу, Куршумлији (одакле су наводно протерани Абанци), било би добро да дође да види како изгледа и како ће да успе. Србија ће реаговати уздржано, смирено, али ће сачувати и заштитити свој народ", подвукао је Вучић.

Он је указао да нас од њих раздваја то што ми, иако се појављују неки снимци силовања наводно Албанки од стране Срба, а испостави се да су то снимци са арапских ратишта, не негирамо да је било злочина.

"Када их слушате о природном и историјском праву на Ниш, Куршумљију и заузимање простора где живе Срби, немате избора, једино што можете је да кажете ''људи, дотерали сте нас у ситуацију ви и ваши спонзори из делова међународне заједнице дотле да морамо да сачувамо и штитимо свој народ''", истакао је председник Србије.

Вучић је, упитан колико је далеко најлошији сценарио и колико је забринут, односно да ли је ближи тај сценарио или смиривање ситуације, он је казао да је веома забринут.

"Имате посла с људима који су почели да се утркују због тога што су видели да су мржња против Србије, таксе, донели огромну популарност Рамушу Харадинају, па сада Весељи и Хашим Тачи покушавају да покажу да су још екстремнији. Када уђете у врзино коло лудила, краја нема", рекао је Вучић.

Он је оценио да, када се уђе у одређену фазу политичког лудила, не може да пронађе излаз, а то је данас случај с албанским званичницима на Косову

Председник Србије истакао је да ће Србија свакако морати да реагује.

"Биће различитих општих аката које ће усвојити пре свега Народна скупштина, затим и подзаконских аката које ће влада усвајати. Морамо да реагујемо на начин да будемо озбиљни, уздржани и водимо рачуна да не изгубмо кредибилитет као озбиљни људи и земља у међуанродној заједници", рекао је Вучић.

Вучић: Од владика на Сабору нисам тражио ни милост ни подрску

Председник Србије Александар Вучић каже да је владикама СПЦ на Сабору рекао да од њих не тражи ништа, да не тражи милост, сагласност, нити подршку у политици, већ да је дошао да одговара на њихова питања.

Разговору је, како је рекао, присуствовало 42. владика, да је била и група која је позната у јавности да има "другачије политичке ставове", али да је видео да неки од њих нису прочитали Резолуцију 1244, нити знају шта пише у Бриселском споразуму.

"Онда схватите да се све то заснива на "чапрас диванима" и на лажима са друштвених мрежа. Вадио сам документа и показивао, вадио све што смо урадили за КиМ и није било никаквих проблема. Не морате увек да имате са свима једнаке ставове.Сви знају све што сам рекао да је тачно", рекао је председник Србије за РТС.

Он је нагласио да је на Сабор отишао на позив патријарха Иринеја, да је то за њега била част и да је у обраћању владикама пет пута поновио да није дошао да тражи било шта, да не тражи милост, сагласност за све, нити подршку, као што су то радили, како каже, неки пре њега.

"За разлику од других који су били пре нас, који су водили хајку против владика преко тајних служби и говорили да су свештеници педофили ми то данас не радимо и никада нећемо радити", нагласио је Вучић.

Како каже, владика Игњатије му је рекао: "Ми смо рођени и умиремо са Косовом, а ви председниче радите свој посао".

Вучић: Апсолутно сам спреман да говорим о КиМ у парламенту

Апсолутно сам спреман да о Косову и Метохији говорим у Скупштини Србије, ако за то постоји пословничка могућност, и то одмах, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је на РТС-у рекао да је у потпуности спреман и да поднесе извештај парламенту и да направи анализу оного што је урађено.

"Апсолутно сам спреман, ако постоји пословничка могућност, у било ком трентуку, нарочито данас када ми је јасно у ком смеру ствари иду и када не теку никакви разговори и преговори", рекао је Вучић.

Не би му то, наводи, био први пут да говори о томе у парламенту и додаје да је својевремнео као предсендик Владе најчешће од свих других одговарао на питања у Скупштини.

"То би за мене представљало не само важну обавезу, већ би било врло добро да се одговори на различита питања и спекулације, да људи заиста имају прилику да чују шта је права истина. Једва чекам", рекао је Вучић.

Упитан када би то могло да се догоди ако постоји пословничка могућност, Вучић је одговорио: "Одмах, у наредних неколико дана".

На питање да ли је идеја о разграничењу дефинитивно умрла или постоји могућност да она буде реанимирана, рекао је да се више ни о чему не разговара, а камоли о нечему рационалном.

"Оно ирационално је победлило на свим странама, и у свету и код Албанаца и код нас овде у Београду. Сад ћемо морати да се давимо и гушимо сви заједно у сопственим мукама и проблемима у годинама које су пред нама, измишљајући како је замрзнути конфликт добро решење. Албанци не желе замрзнути конфликт, они хоће да га реше једном заувек", наводи Вучић.

"Када имате различите жеље и намере, онда су у проблему они који би хтели да сачувају статус кво", оценио је председник Србије.

Навео је и да су сви желели да дочекају тренутак у којем ће моћи да кажу да је свако решење које се донесе лоше, и додао да је увек лако бити незадољан и увек лако онога који гура камен уз брдо покосити или грунути низ брдо.

"Само су чекали нешто да кажу, ето, ''ти заврши тај прљави посао, а онда ћемо ми да се дочепамо власти", рекао је Вучић и додао да за разлику од других, њему није до власти због власти и богатства него да иза њега остану добри резултати и добра политика за будућност.

Када би решење о разграничењу за КиМ дошло на референдум, Срби би били против, а он би, каже, и даље био за ту идеју.

"Био сам спреман да ризикујем много тога, али је то немогуће у условима у којима апсолутно нико не жели да стане уз власт", рекао је Вучић и нагласио да поштује и да је за њега најважнија воља народа.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике