МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: У Скупштини о томе шта је стварност на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: У Скупштини о томе шта је стварност на КиМ

17.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће у обраћању посланицима у Народној скупштини, 27. маја, поднети комплетан извештај, али да ће говорити и о стварности на Косову и Метохији.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, на констатацију новинара да је најпре критикован што са питањем Косова не иде у Скупштину, а да је сада на мети критике што ће бити на седници посвећеној том питању 27.маја, одговара да је то тако у Србији.

„Замолио сам председницу Скупштине Мају Гојковић да види да ли постоји пословничка могућност да ме позове. Спреман сам да дођем и одговарам на питање. Нико није био толико у скупштини, борио се и побеђивао аргументима. Говорили су 'што идеш на Сабор СПЦ, што не дођеш у скупштину'. Шта год да урадим просто не можеш да угодиш свима”, рекао је он новнарима.

Вучић је казао да му је важно да изнесе све, јер има много неистина, и много оних који се праве блесави, пре свега на политичкој сцени.

Према његовим речима, најлакше је бити неодговоран и сваљивати кривицу на друге.

Због тога, нагласио је, нисмо 70 година имали аутопут до Ццачка и јужно од Лесковца.

Постојали су људи који су се плашили своје сенке и реакције јавности, наводи он, и додаје он са тим нема проблем.

"Не знам још у којој форми ћу говорити. Поднећу комплетан извештај, али и говорити о стварности на КиМ", објаснио је он.

Додао је и да ће "с радошћу" одговарати на свако питање и лако победити аргументима.

То, каже, не значи да сви морају да прихвате те аргументе, али је битно да се чују.

"За мене је важно да говорим истину и укажем какво је реално стање на КиМ, да никада не предамо оно што имамо под својом контролом, да штитимо наше националне и државне интересе, али и да гледамо у будућност, да наша деца не одлазе из земље, и да не ратујемо користећи туђу децу", нагласио је Вучић.

Подсетио је да Косово није прогласило независност јуче, нити 2014, већ 2008. године, а да је реакција тадашњих власти била никаква, а да су им питањем пред Међународним судом правде још дали легитимитет.

Вучић: Резолуција Приштине део зачараног круга лудила

Председник Александар Вучић поручио је данас да је усвајање резолуције у Приштини о наводном геноциду Србије на КиМ део "зачараног круга лудила" из којег нема излаза и оценио да они који стално воде политику говорећи да су жртве не размишљају о будућности.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је такво понашање, по којем је свима Србија за све крива, постало модел у региону, који би, наводи, требало да сарађује и јединствено наступи према Европи.

"Уместо да смо се поставили као блок према Европи и сви заједно тражили већа права, успоставили систем у којем немамо границе за робу, услуге, да размењујемо знање и јединствено наступамо према Европи, ми смо успели да доведемо до тога да се посвађамо међусобно, да ослабимо себе, будемо нико и ништа...", рекао је Вучић.

Додао је да се државе у региону празне, будући да људи одлазе из њих.

Председник је оценио и да је то што раде Албанци зачарани круг лудила из којег нема излаза.

Наводи да је Рамуш Харадинај стекао популарност на мржњи према Србији и увођењу такси, а да сада Хашим Тачи прети хапшењем и малтретирањем Срба, како би показао да је већи Албанац од Харадинаја и да би вратио део своје популарности.

"Тиме ће да страдају Срби и да страда будућност разговора", истакао је Вучић.

Он је навео да неће одговарати псовкама, мада би то многи волели да чују од њега.

"Некад дође такво време и када таква времена дођу, онда се мало стишате и правите блесави и то је то... Нећу да одговарам псовкама, иако би то многи волели, не зато што не смем... Када дође тренутак, а не дај Боже да дође, видећете како ће ко да штити свој народ", рекао је Вучић.

Он је оценио да они који стално воде политику на причи да су жртве не виде и не размишљају о будућности, већ само о томе како да намире дугове из прошлости."Ту нема напретка и ја нећу да дозволим да се Србија у то претвори, већ желим да буде градилиште, за људе који ће да размишљају о будућности, новим технологијама, развоју и знању јер само тако имамо шансе да опстанемо. То је једини пут у будућност", истакао је Вучић.

Вучић: Највише волимо себе да лажемо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом мишљења СПЦ о КиМ, да није очекивао други став, да ће га поштовати, али и навео да је неопходно да се суочимо са реалношћу.

Свети архијерејски Сабор СПЦ саопштио је данас да је на годишњем заседању у Београду потврђен "једногласан и недвосмислен" став да Косово и Метохија представља саставни део суверене територије Србије.

За СПЦ је неприхватљива било каква измена статуса КиМ, која води или признању Косова као независне државе или било којој варијанти територијалне поделе, без које није могуће разграничење.

Вучић је казао да на седницу Сабора није дошао да нешто тражи, већ да одговара на питања чланова СПЦ, и да није дошао да се крије иза њихових мантија.

"Моје је да водим договорну политику у корист државе, да вас слушам, не критикујем када имате друхачији став, већ да одговорим на веома одговоран и прави начин", пренео је Вучић шта је рекао владикама.

Он каже да зна против чега су сви у овој земљи, али је да још ни од кога није чуо за шта су, а да има везе са реалношсћу.

"Чујем само приче да је Качаник срце Србије. Можете ли тамо да одете и отворите било какву српску институцију? Одговора на то питање нема. Чекаћемо годинама, пет милиона година. Пошто се сви праве блесави у Европи, свету, Албанци и овде код нас, и ја ћу се правити блесав. То је изгледа политика која добро пролази. Правићу се блесав и ја да се одморим свих уцена, претњи и притисака. То што ћемо да губимо новац, инвеститоре, путеве, много тога другог - немојте онда мене да питате. То ћу да кажем јер водимо политику 'правимо се блесави' ", поручио је он.

Додао је да се он "једе", јер зна да ћемо морати ово питање да решавамо, а касније ће то бити у много горој ситуацији.

Вучић је пренео да му је један од владика рекао да мора да разуме да то мора бити њихов став.

"Али, ти, ради даље свој посао, јер нам је доста оних који су се јуначили, и извуци максимум за Србију и Србе", пренео је Вучић речи владике.

Истиче да Срби воле да живе у сопственим митовима.

"Више од лагања било кога другог, волимо да лажемо сами себе. То је наш најомиљенији спорт. Ја у томе нећу да учествујем. Став СПЦ поштујем, разумео сам га пре годину, две, три, и разумећу га за пет година", закључио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике