МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: У петак отворено са представницима Срба са КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: У петак отворено са представницима Срба са КиМ

21.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, уочи састанка са представницима Срба са КиМ, у петак, да по питању КиМ не би желео да било ко има велика очекивања, већ да будемо "чврсто на земљи" и да се на сваки начин боримо за интересе нашег народа и земље и опстанемо на вековним огњиштима.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је новинарима у Новом Саду рекао да ће најпре саслушати шта имају да му кажу представници Срба, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

"Никоме не бих пожелео да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи где јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље", рекао је Вучић на питање новинара шта ће рећи Србима са КиМ на том састанку.

Истакао је да морамо да покажемо одлучност и жељу да опстанемо на вековним огњиштима, али и уздржаност, смиреност, трпељивост и довољно памети коју нисмо увек у сваком историјском тренутку имали кроз историју, нагласио је председник Вучић.

Вучић: О чему и где да разговарамо, ако не о КиМ у парламенту

Председник Александар Вучић изјавио је данас да посебна седница парламента о Косову и Метохији није никакав “трик”, како то спекулишу његови политицки противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег места од парламента да се о тој теми разговара.

Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, аутопутеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не сме да се појави да разговара о Космету.

“Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу - ''што разговараш са црквом, треба да идеш парламент''. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то сад трик. А, какав трик?”, констатовао је председник Србије, одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Вучић је упитао о чему и где мисле да разговарају, ако неће са највишим представницима државе о Косову и Метохији.

“Ваљда са највишим представницима државе хоћете да разговарате о РЕМ-у и о (генералном директору РТС Драгану) Бујошевићу, ваљда су они важнији од КиМ… За мене нису”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је за њега парламент веома важно место, а да би за опозицију требало да буде апсолутно најважније место, а од Косова и Метохије, у овом тренутку, немамо важнију, најважнију тему.

“Ако то неко не разуме, ако су му и даље тајкунски интереси појединих лидера опозиције пречи од КиМ, ја им честитам на томе”, приметио је Вучић.

Он је поновио да ће се појавити на седници парламента и одговорити на свако питање, те додао да верује да ће, ако буде идеја, председница парламента прихватити да буде најдуже време за све посланике који желе нешто да кажу, јер, понавља, нема важније теме од КиМ.

“Ако о томе нећете да разговарате, ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса, да бисте могли да контролиште продају ваших секунди РТС-у… онда је то велика срамота”, истакао је Вучић.

“Али, нека људи у Србији недвосмислено у наредном периоду кажу шта милсе о томе, а ускоро ће избори, па ће грађани имати прилику да говоре”, закључио је председник.

Прецизирао је да ће седници парламента о Косову и Метохији, 27. маја, поред њега, присуствовати, и председница владе Ана Брнабић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и сви који су на неки начин учествовали у разговорима или водили политику по питању КиМ у претходних неколико година.

Вучић о саопштењу Квите: Каквог то уопште смисла има...?

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је изненађен саопштењем Квинте после избора за градоначелнике општина на северу КиМ, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и реду.

"Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте - амбасада Француске, Немацке, Италије, Велике Британије и САД, које су оцениле да је изборни процес у четири општине на северу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсетиле да "још има нерешених питања, која су пратила изборни процес 2017."

Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

"Каквог то смисла има", упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и у реду.

Он је честитао грађанима на северу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побеђују.

Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на северу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.

"Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес", упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на северу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.

Вучић је рекао да опозиција нема други начин да објасни свој неуспех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.

"Како да објасне да је бојкот пропао и како да објасне да сем одавде са Савског венца никога не могу да доведу у своје редове? Али нису они важни, не одлучују они ни о чему и мало коме су битни", навео је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике